Home » Life & Style » Cum să păstrezi narcisele în vază mai mult timp. 9 sfaturi prețioase

Cum să păstrezi narcisele în vază mai mult timp. 9 sfaturi prețioase

Ileana Mladinoiu / 24.03.2021, 12:01
Cum să păstrezi narcisele în vază mai mult timp. 9 sfaturi prețioase

Pe măsură ce se apropie primăvara, narcisele, cu diverse denumiri, în funcție de țara în care cresc, cum ar fi “micile picături de lacrimi” pentru greci, “clopoțeii Paștelui” pentru germani sau “crinii de Postul Paștelui” pentru britanici, ne încântă ochiul prin prezența florii lor unice, sub formă de trompetă și a culorii galben însorit.

Prin urmare, în perioada de înflorire din martie până în iunie, ne grăbim să cumpărăm narcise, considerate și simbol al renașterii, de la florarii noștri pentru a ne lumina și înfrumuseța interiorul casei.

Cum să întrețineți narcisele tăiate pentru a vă bucura de ele mult timp

1. Alegerea narciselor

Pentru a vă menține narcisele mai mult timp după tăiere, este important să le alegeți în stadiul de muguri. Odată tăiate, se păstrează foarte bine timp de peste cinci zile. În acest moment, florile nu sunt încă deschise și așa e normal, după care vor înflori încetul cu încetul.

Apoi puneți-le într-o vază adecvată într-o cameră luminoasă și schimbați apa la fiecare 2-3 zile. Este simplu și eficient.

Cu toate acestea, rețineți că narcisele nu se amestecă cu alte soiuri de flori în aceeași vază. Seva conținută în tulpini este dăunătoare pentru alte specii. De asemenea, dacă aveți pielea sensibilă, purtați mănuși atunci când le tăiați.

Dacă le cumpărați online și vă sunt livrate acasă, desfaceți cu atenție hârtia și scoateți sau tăiați benzile elastice care țin pachetele împreună. Uneori puteți descoperi murdărie sau nisip la baza tulpinilor, de aceea clătiți-le ușor sau înmuiați capetele într-o găleată de apă pentru a elimina excesul de murdărie.

2. Îndepărtați melcii de pe narcise

Acești dăunători pot devora bulbul de flori. Prin urmare, vă luați puțin timp pentru a curăța delicat narcisele.

3. Dați fiecărei tulpini o tăietură proaspătă

Tăiați cel puțin 3 cm de fiecare tulpină în diagonală – aceasta asigură absorbția maximă a apei. Dacă există frunze libere în jurul tulpinii principale a florii, le puteți îndepărta sau păstra pentru a le adăuga la aranjamentul dvs., dacă doriți. Așezați rapid florile în cel puțin 3 centimetri de apă rece într-o vază sau recipient curat.

Narcisele sunt considerate un simbol al renașterii
Narcisele sunt considerate un simbol al renașterii

4. Purtați mănuși dacă aveți pielea sensibilă

O substanță asemănătoare sevei poate irita pielea la unii oameni. Deci, dacă aveți pielea sensibilă, purtați mănuși atunci când tăiați narcise sau evitați contactul cu tulpinile tăiate.

5. Alegeți o vază potrivită

Este important să folosiți o vază proporțională cu mărimea buchetului dvs. În mod ideal, ar trebui să fie de cel puțin două ori înălțimea tulpinilor florilor tăiate

6. Udatul narciselor

Narcisele sunt ușor de întreținut. Schimbați apa din vază la fiecare două zile. Pentru a-și păstra florile mai mult timp, turnați un vârf de bicarbonat de sodiu în apă. Păstrați și frunzele.

7. Urmăriți-le cum înfloresc

Narcisele se pot deschide rapid, unele în câteva ore, iar altele în 1-2 zile. Nu uitați să le așezați departe de surse de încălzire și de lumina directă a soarelui. Narcisele nu au cea mai lungă durată de viață în vaze. Păstrarea lor într-un loc răcoros și cu lumină slabă le va ajuta să dureze mai mult decât dacă ar fi plasațe într-o cameră caldă și luminoasă.

8. Evitarea bolilor fungice

Narcisele pot fi atacate de dăunători sau ciuperci. Dacă se află în ghivece, evităm, așadar, să avem un sol slab drenat și să le udăm prea mult.

9. Depozitarea temporară

În caz de utilizați narcise pentru un eveniment și evenimentul se amână puțin, nu vă faceți probleme. Atâta timp cât narcisele sunt încă în stadiul de muguri, le puteți păstra la frigider (la aproximativ 2 grade C) pentru câteva zile. Nu este nevoie să le tăiați tulpinile, pur și simplu păstrați narcisele în frigider înfășurate și uscate.

Narcisele pot fi afectate de etilenă (un gaz dat de fructele coapte), deci asigurați-vă că le păstrați departe de orice fruct. Când sunteți gata să le folosiți, lăsați-le să se hidrateze și să înflorească.

Cu sfaturile noastre de îngrijire și manipulare a narciselor, veți fi siguri că veți profita la maximum de aceste gingașe flori.

Ileana Mlădinoiu