Home » Life & Style » Cum salvezi hainele albe, distruse de mașina de spălat. Amestecul care face minuni

Cum salvezi hainele albe, distruse de mașina de spălat. Amestecul care face minuni

Voicu Costin / 01.06.2022, 11:22
Cum salvezi hainele albe, distruse de mașina de spălat. Amestecul care face minuni

Încercăm de fiecare dată să sortăm lucrurile atunci când le băgăm la spălat. Hainele negre, albe și colorate le spălăm separate, dar se mai întâmplă să se mai rătăcească câte o șosetă sau un tricou şi să fie spălate cu alte tipuri de haine și culori. Din această pricină, unele haine se colorează ușor după spălare. Cum reușim să salvăm hainele albe după o spălare, fără să fim nevoiți să le aruncăm la gunoi?

Metode de recuperare a hainelor albe după ce s-au colorat

Hainele albe care s-au colorat, pot fi frecate cu săpun de rufe şi lăsate 3-4 ore în apă. Ulterior, porniți din nou mașina de spălat și le puteți spăla încă o dată.

Dacă scoateți rufele albe din mașină și observați pe loc că s-au colorat puțin din cauza unui articol vestimentar rătăcit de culoare, detergentul de vase vă ajută să le îndepărtați. Adăugați-l în apă fierbinte și înmuiați lucrurile în această soluție timp de câteva ore. Apoi le puteți spăla la mașina de spălat sau direct întinse să se usuce.

Hainele din bumbac revin cel mai ușor la culoarea lor originală, pe când ţesăturile artificiale sunt dificil de înălbit, în cele mai multe cazuri. Dacă trebuie să înălbiți articolele pătate, încercați să le spălați în mașina de spălat cu pudră de înălbitor. Cele mai  populare și ușor de folosit soluții sunt cele lichide. Este și foarte ușor de folosit. Nu trebuie decât să adăugați înălbitorul în compartimentul de prespălare. Pentru a nu strica complet lucrurile albe, asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe etichetă. Dacă haina nu poate fi spălată la mașină, înmuiați-o în înălbitor pentru 5-6 ore înainte de a o spăla manual.

Înălbitorul poate fi folosit dacă țesăturile sunt albe. Exclus de folosit pentru lucrurile colorate! Detergenții cu clor nu sunt recomandați pentru spălarea țesăturilor delicate: mătase, lână, in.

Alte metode rapide și ușor de urmat pentru a albi lucrurile

Fierbeți hainele

Pentru 4 litri de apă, ai nevoie de 2 lingurițe de amoniac sau 2-3 linguri de peroxid de hidrogen. Se toarnă apă într-un vas mai mare, se adaugă amoniacul sau peroxidul, se amestecă bine totul și se pun lucrurile murdare în soluție. Puneți vasul pe aragaz și lăsați să fiarbă la foc mic, aproximativ o oră.

Amoniac și apă

Se dizolvă 10 ml de amoniac în 5 litri de apă fierbinte. Înmuiați articolul în această soluție pentru 1-1,5 ore. La final, petele ar trebui să dispară. Datorită substanței de amoniu din compoziție, hainele vor mirosi destul de puternic. Pentru a-l elimina, clătiți haina în apă cu balsam.

Amidon, sare și acid citric

Amestecați în proporții egale acid citric, sare, amidon și săpun de rufe ras. Se amestecă bine și se adaugă puțină apă caldă pentru a face o pastă groasă. Aplicați pasta pe zonele deteriorate ale hainelor. Lăsați hainele pentru 8-10 ore, apoi clătiți-le.

Suc de lămâie

Frecați zonele deteriorate cu o jumătate de lămâie și lăsați hainele câteva ore. Pentru a albi articolele delicate, le puteți înmuia în apă cu suc de lămâie sau acid citric. Apoi, spălați-le normal și clătiți-le.