Home » Life & Style » Curiozități despre sărut- 5 lucruri pe care probabil nu le știi

Curiozități despre sărut- 5 lucruri pe care probabil nu le știi

Ileana Mladinoiu / 15.01.2021, 12:11
Curiozități despre sărut- 5 lucruri pe care probabil nu le știi

Deși sărutul este o practică obișnuită în 90% dintre culturile lumii, originile și cauzele lui rămân inexplicabile. Cercetătorul american Sheril Kirshenbaum, în călătoria sa prin istoria culturilor ajunge la originea sărutului pe care-l vede ca act primitiv de adulmecare a mirosului ce a avut drept scop evaluarea reciprocă a stării de sănătate a semenilor.

Despre sărut

Potrivit lui Sheril, se estimează că peste șase miliarde de oameni își sărută în mod regulat semenii din motive sociale sau sentimentale. Studiile sale relevă o anumită diviziune între intențiile bărbaților și femeilor, în sensul că bărbații ar avea tendința de a vedea sărutul ca o speranță la mai mult, în timp ce femeile ar aprecia gestul în sine cu mai multă importanță.

Cu timpul, sărutul devine un semn de recunoaștere între creștini. Sfântul Pavel recomandă: „Salutați-vă unii pe alții cu un sărut sfânt”, dar feriți-vă de „sărutul lui Iuda”. Cine nu-și amintește cum Iuda s-a dus la Iisus, l-a sărutat public, iar Iisus i-a spus: „Iuda, îl denunți pe Fiul Omului cu un sărut? „.

Sărutul lui Iuda se interpretează astfel ca trădarea unui prieten.

5 lucruri pe care probabil nu le știi despre sărut

1.Sărutul pasional ca exercițiu fizic

Sărutul pasional pune în mișcare 29 de mușchi faciali, în timp ce arde 12 calorii. Există și o disciplină care studiază sărutul și numeroasele sale fațete. Se numește filamatologie și a dat naștere multor cercetări și teorii.

Sărutul, de exemplu, este capabil să scadă nivelurile de cortizol, reducând stresul și să declanșeze producția de hormoni precum dopamina, serotonina și adrenalina, generând un sentiment de bunăstare și fericire.

2.Sărutul cu înclinarea capului spre dreapta sau spre stânga

Pentru a evita o coliziune cu nasul, oamenii își înclină capul spre dreapta, mai degrabă decât spre stânga.

Sărutul într-un fel sau altul ar depinde de tendința de a muta capul spre dreapta sau spre stânga încă din interiorul uterului și în primele săptămâni după naștere.

3.Sărutul la animale

Multe specii aflate în sălbăticie își apropie boturile cu afecțiune. Dar, când vine vorba de romantism, nimic nu îl învinge pe cimpanzeul pigmeu, care trăiește în pădurile tropicale din Congo, de a da săruturi lungi și intense pe gură.

Comparativ cu două exemplare de pești tropicali, cunoscuți și sub denumirea de gourami, care sărută cu gurile lipite. Nu este nicidecum un act de tandrețe, ci o abordare agresivă pentru afirmarea puterii.

Curiozități despre sărut
Sărutul

3.Sărutul în cinematografie

În The Kiss, cunoscut și ca The May Irwin Kiss, The Rice-Irwin Kiss sau The Widow Jones, apare primul sărut din istoria cinematografiei dintre vedeta canadiană May Irwin și John C. Rice. În 1963, Andy Warhol a fost regizorul unui film experimental mut, cu un titlu aproape identic (Kiss), care rulează 50 de minute, și prezintă cupluri diverse (bărbat și femeie, femeie și femeie, bărbat și bărbat) sărutându-se timp de 3,5 minute fiecare.

În 1990, Cinema Paradiso, al regizorului italian Giuseppe Tornatore, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin. În secvența sa finală, filmul aduce un omagiu celor aproape 50 de săruturi emblematice din istoria cinematografiei.

4.Cel mai lung sărut din lume

Aparține a doi thailandezi, care în 2013 au rămas lipiți continuu 58 de ore, 35 de minute și 58 de secunde. Recordul a intrat în Guinness, depășind precedentul, care a fost de 50 de ore.

5.Sărutul pe gât

Vă înțelați dacă veți crede că sărutul perfect trebuie să fie pe gură. Potrivit AllDay, 96 % dintre femei adoră săruturile pe gât. Din păcate, doar 10% dintre bărbați ar fi fanii unei astfel de metode.

Cu toate acestea, practicarea sărutului nu este populară peste tot. În China, sărutul este văzut ca un gest neigienic, în timp ce în Japonia, sărutul în public este considerat lipsă de respect.

De asemenea, ritualul nu este întotdeauna același. Sărutul la eschimoși, poate unic din lume, nu se face cu gura, ci prin atingerea nasurilor cu ochii închiși.