Home » Life & Style » De cât somn ai nevoie, în funcție de vârstă. Graficul orelor de somn

De cât somn ai nevoie, în funcție de vârstă. Graficul orelor de somn

Stan Nicu / 25.01.2021, 19:01
De cât somn ai nevoie, în funcție de vârstă. Graficul orelor de somn

Specialiștii în somnologie au anunțat de cât somn ai nevoie, în funcție de vârstă. Graficul orelor de somn este disponibil în articolul de mai jos.

Cât trebuie să dormi, în funcție de câți ani ai. Vezi tabelul pentru fiecare categorie de vârstă

Cercetătorii au ajuns la concluzia de cât somn ai nevoie, în funcție de vârsta pe care o ai. Foarte mulți români se confruntă cu probleme de somn. Astfel specialiștii au făcut un studiu care arată cât timp trebuie să doarmă fiecare om, în funcție de vârsta pe care o are.

Lipsa somnului este o problema frecventă în zilele în care trăim și afectează un număr tot mai mare de oameni. Problemele încep atunci când un om doarme mai puțin decât are nevoie.

Tinerii, printre cei mai afectați de lipsa somnului

Astfel, durata necesara de somn variază de la om, iar cei mai expuși și afectați sunt copiii și tinerii.  Lipsa continuă de somn duce la somnolență excesivă pe durata zilei, la dificultăți emoționale, la reducerea performantelor la locul de muncă sau școală, la obezitate, dar si la o stricare a vieții, în general.

În afară de somnolență excesivă pe parcursul zilei mai pot apărea și alte simptome asociate lipsei de somn.

Efectele lipsei somnului:

– scaderea libidoului.
– cascat;
– schimbari frecvente ale dispozitiei;
– tulburari de memorie;
– iritabilitate;
– reducerea indemanarii;
– depresie;
– fatigabilitate;
– incapacitate de concentrare;
– dificultati in asimilarea unor cunostinte noi;
– pierderea motivatiei;
– cresterea apetitului alimentar.

Lipsa somnului poate duce la boli grave

Somnul insuficient poate duce la anumite boli grave. Astfel, privarea de somn poate avea efecte negative asupra mai multor sisteme ale organismului. Pot să apară urmatoarele efecte nedorite:

– Boli respiratorii. Lipsa somnului îndestulător crește riscul de aparitie a tulburărilor respiratorii noi, precum și agravarea unora mai vechi.

-Alterarea funcției sistemului imunitar. Somunul puțin duce la scăderea imunității prin reducerea numarului de citokine, sustanțe ce lupta cu infecțiile.

– Afectare hormonală. Somnul insuficient mai afectează producția de hormoni, inclusiv a testosteronului, precum și a hormonilor de creștere.

-Afectarea kilogramelor. Hormonii ce controlează senzația de foame și sațietate sunt afectate de durata somnului. Somnul ajuta la gestionarea insulinei eliberate si la controlul stocării grăsimilor. În plus, cei ce nu dorm normal pot dezvolta diabet de tip 2.

-Crește riscul de boli cardiovasculare. Somnul gestionează tensiunea arterială, a inflamatiei și a nivelurilor de zahar din organism. Oamenii de știință spun că somnul vindecă sau repară vasele inimii.

Specialiștii în somnologie recomandă ca durata de somn să fie adaptată în funcție de vârsta fiecăruia, după cum urmează:

– Nou-născuții, potrivit specialisștilor în somnologie, ar trebui să doarmă intre 14 si 17 ore pe zi.
-De asemenea, sugarii trebuie să doarmă între 12 si 15 ore pe zi.
– Potrivit, somnologilor, copiii care au vârste între vârste între 1 și 2 ani nu trebuie să doarmă mai puțin de 11-14 ore pe zi.
-Pprescolarii cu vârsta între 3 și 5 ani, potrivit oamenilor de știință, trebuie să doarmă între 10 si 13 ore pe zi.
-Școlarii  cu vârste între 6 și 13 ani trebuie să doarmă între 9 si 11 ore pe zi.
-Adolescentii de 14-17 ani trebuie să doarmă între 8 si 10 ore pe zi.
– De asemenea, adulții cu vârste cuprinse între 8 și 64 ani de ani, nu trebuie să doarmă mai puțin de 7 și 9 ore pe zi, dacă vor să funcționeze la capacitate maximă.
-Nu în ultimul rând, vârstnicii cu vârste de peste 65 de ani le-ar fi suficiente între 7 și 8 ore de somn pe zi.