Home » Life & Style » De ce a interzis-o Elena Ceaușescu pe Irina Loghin. Artista a dezvăluit tot ce a avut de îndurat

De ce a interzis-o Elena Ceaușescu pe Irina Loghin. Artista a dezvăluit tot ce a avut de îndurat

Alexandru Cazacu / 04.06.2021, 08:41
De ce a interzis-o Elena Ceaușescu pe Irina Loghin. Artista a dezvăluit tot ce a avut de îndurat

De-a lungul carierei sale, îndrăgita cântăreață de muzică populară, Irina Loghin, a cântat pentru o mulțime de oameni. Printre aceștia s-a aflat și fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu. În cadrul unei emisiuni TV, artista a vorbit despre acea perioadă din viața ei și despre cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu. De ce a ajuns să fie artista interzisă din cauza Elenei Ceaușescu? Mai multe detalii în materialul următor.

De ce a interzis-o Elena Ceaușescu pe Irina Loghin

Invitată în cadrul emisiunii lui Dan Negru, ”Legendele” de la Antena 1, Irina Loghin a povestit despre Revelioanele pe care le-a petrecut cântând pentru soții Ceaușescu. Se pare că ”tovarășului” îi plăceau foarte mult cântecele artistei.

De asemenea, îndrăgita cântăreață a dezvăluit că dictatorul era iubitor de romanțe. Mai mult de atât, Irina Loghin și-a adus aminte de o întâmplare inedită, când Nicolae Ceaușescu a venit în culise și i-a reproșat colegului său de breaslă, Benone Sinulescu, că a uitat o strofă dintr-un cântec.

”Îi plăceau romanțele. A cântat odată Benone Sinulescu şi, după ce a ieşit din scenă, a venit Ceauşescu în cabina unde stăteam noi şi i-a spus ”Vezi că ai uitat o strofă!”. Benone a zis: ”Da, o ştiu, dar am zis să nu o lungesc”. Zice: ”Nu, melodia trebuie cântată aşa cum este ea, are o continuare, are o legătură”, a povestit artista.

De ce a interzis-o Elena Ceaușescu pe Irina Loghin
De ce a interzis-o Elena Ceaușescu pe Irina Loghin

Care erau melodiile preferate de Nicolae Ceaușescu

Cu toate acestea, după nu mai puțin de 15 Revelioane la care a cântat pentru Nicolae și Elena Ceaușescu, Regina muzicii populare românești a ajuns să fie interzisă din viața artistică, iar timp de opt ani de zile nu a avut voie să cânte pe nicăieri. Se pare că ”tovarășa Elena” a devenit geloasă, conform mărturisirilor făcute de îndrăgita interpretă.

În 1967, artista a primit Ordinul Meritul Cultural Clasa a IV-a, iar în 1969, fostul dictator o declara solista numărul 1 din România. Ba chiar mai mult de atât, vreme de zece ani și jumătate, Irina Loghin a început să fie nelipsită de la recepţiile soților Ceaușescu.

Potrivit cântăreței, romanțele erau melodiile preferate de liderul Partidului Comunist Român: ”A mai trecut un an din viața mea”, ”De ce oare eu te-am cunoscut”, ”Sara pe deal”, ”Departe te-am lăsat, sătucul meu”.

”Timp de 15 ani mi-am petrecut Revelionul cântând pentru familia Ceauşescu. Primeam telefon de la Ministerul Culturii, îmi spuneau că sunt chemată şi mă duceam, că nu aveam ce să fac. Dar Crăciunul îl petreceam întotdeauna alături de familie. Iar apoi m-au interzis în 1982. Se spunea că Elena Ceauşescu era geloasă pe mine, pentru că eram mult prea iubită de public. Dar eu ştiu că a fost mâna unor colegi ”binevoitori”, care au spus că eu cântam melodii indecente, ceea ce nu era adevărat.

Timp de opt ani nu am mai avut voie să cânt pe nicăieri. Primeam mii de scrisori, se zvonea că sunt în puşcărie, veneau oamenii din provincie special să mă caute, să afle ce e cu mine. În acest timp am mai cântat, dar în mare secret. Oamenii mă doreau pe scenă, dar era extrem de greu să ajung la ei”, povestea cântăreața, potrivit taifasuri.ro.