Home » Life & Style » De ce câinii și alte animale își ling rănile. Specialiștii au analizat comportamentul lor și au oferit explicația

De ce câinii și alte animale își ling rănile. Specialiștii au analizat comportamentul lor și au oferit explicația

Manolică Anca / 18.04.2022, 11:28
De ce câinii și alte animale își ling rănile. Specialiștii au analizat comportamentul lor și au oferit explicația

Rănile sunt foarte frecvente la animale. Și indiferent cât de severă sau minoră ar fi aceestea, un lucru este constant, ele vor insista să le lingă. Câinii o fac, șoarecii o fac, chiar și furnicile. Tot felul de creaturi își aplică saliva pe zgârieturi. Dar de ce își ling câinii și alte animale rănile? Ce explicații au găsit specialiștii, în urma studiilor.

De ce câinii și alte animale își ling rănile

Unul dintre motivele principale pentru care câinii își ling rănile este acela de a ajuta la calmarea durerii și a disconfortului. Lingerea locului rănii suprastimulează creierul, ceea ce, la rândul său, poate ajuta la amorțirea temporară a durerii.

Dr. Benjamin Hart, medic veterinar pensionat și profesor emerit la Universitatea din California, Davis, spune că lingerea rănilor este un răspuns instinctual, perfecționat de selecția naturală, care poate atenua iritarea și durerea și ar putea chiar să ajute rănile să se refacă mai repede.

Pentru animalele „fără degete sau medicamente”, linsul este „tot ce au mai bun probabil”, a spus Dr. Kristi Flynn, medic veterinar și expert în comportamentul animalelor la Universitatea din Minnesota, pentru Live Science. Această acțiune poate îndepărta resturile, cum ar fi murdăria sau bucățile de piele moartă, dintr-o rană, ajutând în același timp la ameliorarea durerii.

Este similar cu modul în care o persoană își poate freca piciorul după ce s-a lovit la un deget sau își strânge brațul după ce s-a sprijinit de o sobă fierbinte. Deoarece câinii nu au mâini pentru a-și freca sau „ține” rănile, ei folosesc singurul instrument pe care îl au pentru auto-calmare, limba.

De ce își ling câinii rănile
De ce își ling câinii rănile

Saliva unor animale are proprietăți antibacteriene

„Au o rană; au instinctul de a o linge: să o mențină curată și să se spele de murdărie și murdărie”, spune Hart. Și dincolo de încercarea imediată de a calma, cercetările specialiștilor au arătat că saliva unor animale (inclusiv a oamenilor) are proprietăți antibacteriene și de promovare a creșterii țesuturilor și a nervilor care accelerează vindecarea.

De exemplu, saliva de câine este eficientă în uciderea Streptococcus canis, o formă de streptococ care infectează în primul rând animalele, și a bacteriei E.coli, potrivit unui studiu din 1990 co-scris de Hart și publicat în revista Physiology & Behavior. Un alt studiu din 2018 care a comparat saliva canină și umană din revista PLOS One a descoperit mai multe proteine imune și de creștere celulară specifice salivei de câine.

Saliva rozătoarelor, de asemenea, conține compuși care favorizează regenerarea pielii și închiderea rănilor, potrivit unui studiu din 1979 din revista Nature și unui studiu din 1991 din revista Experimental Gerontology. Factori de creștere similari se găsesc, de asemenea, în cantități mici în saliva umană, potrivit unui studiu din 2019 publicat în Archives of Oral Biology.

Dar, uneori, linsul rănilor poate provoca mai mult rău decât bine

Cu toate acestea, în epoca medicinei moderne, pentru animalele de companie, linsul rănilor poate provoca mai mult rău decât bine, motiv pentru care pisicile și câinii se întorc adesea de la veterinar purtând o zgardă de tip con, de plastic. Lingerea unei răni tratate chirurgical poate deteriora sau smulge suturile, iar acest lucru „transformă o leziune foarte mică într-o mare, mare mizerie”, a spus Flynn.

Acest tip de con este creat special pentru a împiedica animalele să își lingă rănile tratate
Acest tip de con este creat special pentru a împiedica animalele să își lingă rănile tratate

Câinii sunt în special predispuși la linsul excesiv, ceea ce poate împiedica vindecarea rănilor. De asemenea, există riscul de infecție prin introducerea bacteriilor din gură în zona rănii. Deși saliva are unele proprietăți antibacteriene, nu este un „ucigaș” universal de germeni. De exemplu, cercetările efectuate de Hart în 1990 au arătat că saliva canină nu ucide Staphylococcus, un gen de bacterii care provoacă infecții cu stafilococ și care se găsesc frecvent în răni.

Lingerea rănilor este o soluție bună pentru animalele sălbatice care nu au alte alternative. Pentru proprietarii de câini și pisici, în schimb, este mai bine să asculte sfatul unui medic veterinar.