Home » Life & Style » De ce există oglinzi în lift

De ce există oglinzi în lift

Ileana Mladinoiu / 16.12.2020, 11:59
De ce există oglinzi în lift

O oglindă, dacă ar fi să ne gândim la definiția simplă, este acel obiect având proprietatea de a reflecta pe partea sa lucioasă imaginea obiectelor sau un instrument de cunoaștere a sinelui care ne revelează propria imagine.

Întrebarea pe care ne-o punem este de ce ar avea cineva nevoie de o oglindă într-o cabină de lift.

De ce există oglinzi în lift

Originea ascensoarelor, așa cum le cunoaștem astăzi, datează de la începutul secolului al XIX-lea, când au fost echipate cu un motor cu aburi și utilizate în principal în mine. Cu toate acestea, găsim idei și invenții care merg în această direcție încă din secolul al III-lea î.Hr.

La sfârșitul anului 19 și în timpul celui de-al 20-lea, clădirile noastre au câștigat în înălțime. Prin urmare, aceste instalații mecanice au cunoscut o dezvoltare puternică. La acea vreme, era posibilă doar urcarea nu și coborârea.

În anii 1920, pe măsură ce popularitatea ascensoarelor a crescut constant, tot mai mulți oameni au fost speriați de moarte la gândul de a face o plimbare cu liftul. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile dacă oglinzile ar fi acolo cu ei.

Actualmente, ne-am obișnuit să găsim lifturi în diverse construcții: clădiri, magazine universale, zgârie-nori. Multe clădiri sunt acum echipate cu ascensoare. Și marea majoritate a lor au ca accesoriu o oglindă.

Ni se pare un loc surprinzător pentru acest obiect pe care îl găsim mai mult în interiorul caselor noastre.

De ce există oglinzi în lift
De ce există oglinzi în lift

Cel puțin două motive întemeiate explică prezența unei oglinzi într-un lift

Mai întâi, oglinda a fost așezată în cabina liftului pentru confortul utilizatorilor. Într-adevăr, primele lifturi funcționau foarte lent și numeroasele plângeri constante în legătură cu acest aspect i-au determinat pe constructori să instaleze oglinzi. S-a ajuns la concluzia că oglinzile au distras atenția ocupanților, iar timpul părea să treacă mult mai repede.

Recunoaștem cu toții că nu putem să nu aruncăm măcar o privire în oglinda din lift, să ne “repărăm” dacă este necesar, să verificăm dacă nu ne-a rămas ceva printre dinți la prânz sau mai nou să ne facem un selfie . Și, de îndată ce am făcut asta, am ajuns la etajul dorit.

Mai mult, rolul oglinzilor din cabinele unui lift este pentru a contrabalansa îngustimea lor. Suntem cu toții de acord că unele  lifturi sunt foarte mici. Cu toate acestea, oglinzile au avantajul de a mări spațiile închise sau cel puțin de a oferi iluzia. Datorită acestui fapt, se pare că o cabină de lift este mai mare.

Cum se comportă oamenii când vine vorba de utilizarea oglinzii liftului

Recent s-a dovedit că bărbații se privesc cel mai mult în aceste oglinzi. Le folosesc pentru a observa alte persoane care sunt cu ei în cabină, în vreme ce femeile folosesc oglinzile din lift numai dacă sunt singure, pentru a retușa ceva ce li se pare a fi în neregulă.

Data viitoare când pășiți într-una din cabinele unui lift, veți ști de ce există acolo o oglindă. Dacă urcarea vi se pare mai lungă, puteți chiar să explicați altora motivele existenței oglinzii.

Ileana Mlădinoiu