Home » Life & Style » De ce luni, 16 ianuarie, este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Cine i-a dat denumirea de Blue Monday

De ce luni, 16 ianuarie, este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Cine i-a dat denumirea de Blue Monday

Ileana Mladinoiu / 16.01.2023, 10:17
De ce luni, 16 ianuarie, este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Cine i-a dat denumirea de Blue Monday

Conform unei formule puse în aplicare de un psiholog britanic, a treia zi de luni a anului, în speță 16 ianuarie 2023, ar fi cea mai deprimantă zi a anului. Dacă sunt informații reale sau false, încercăm, pe cât posibil, să aflăm părerile specialiștilor.

De ce luni, 16 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului. De unde provine denumirea de Blue Monday

Cea mai deprimantă zi a anului ar fi o zi de luni. În 2005, Cliff Arnall, psiholog de la Universitatea Cardiff, a lansat ideea că a treia zi de luni a anului va fi cea mai deprimantă zi din an. Botezată „Lunea cea tristă”, această zi ar combina mai mulți factori propice depresiei: în weekend temperaturile pot fi reci, se face bilanțul datoriilor acumulate în urma cadourilor de Crăciun, demotivarea la locul de muncă etc. Una peste alta, nimic nu pare a fi foarte încurajator.

Printr-un calcul inteligent pe baza unei ecuații, s-ar fi ajuns la această concluzie. Pentru explicație, în ecuație intră: W care se referă la „Vremea” , Dd la „datorie” (diferența de datorii acumulate în timpul sezonului de vacanță cu capacitatea de a rambursa înainte de următoarea zi de plată), T la „Timp” (vremea scursă de la Crăciun), Q (timpul scurs de la rezoluțiile noastre de Anul Nou), M (lipsa de motivație) și în final Na care ar corespunde „nevoii noastre de a acționa”.

În orice caz, când vine vorba de vreme, natura pare să fie de acord cu psihologul în acest an pentru că dacă vremea a fost destul de blândă în ultimele zile, prognozele anunță o revenire a vremii reci însoțită de un vânt puternic. În ceea ce privește climatul social și politic, nimic nu este optimist.

Blue Monday a fost inițial numele unei campanii de publicitate

În realitate, „Lunea cea tristă” este înainte de toate numele unei campanii de publicitate, lansată în 2005, de canalul britanic de televiziune Sky Travel. Scopul era să încurajeze telespectatorii să își rezerve biletele de avion în cursul lunii ianuarie pentru a lupta împotriva depresiei datorită celebrului calcul al psihologului. Se spune că psihologul Cliff Arnall ar fi fost de fapt plătit să semneze această formulă cu numele lui. Oricum ar fi, chiar dacă este o mișcare de marketing inteligentă, perioada de iarnă, și cu atât mai mult luna ianuarie, este propice depresiei sezoniere , în special din cauza lipsei de soare și de lumină naturală.

Cum să nu te scufunzi în depresie

Gândește că mâine este marți și peste două săptămâni februarie ne zâmbește. Dar ține cont și de câteva sfaturi care sunt foarte reale pentru specialistul citat:

Terapia cu lumină

Luminile care difuzează o luminozitate similară cu intensitatea zilei și-au dovedit științific efectul benefic în 50% din cazuri împotriva depresiei de iarnă.

Fă sport

Activitatea fizică ajută la combaterea depresiei, promovează un somn mai bun și contribuie la menținerea siluetei, așa că fă o mică sesiune de 30 de minute de sport, cel puțin de 3 ori pe săptămână și va fi bine.

Apelează la medicina alternativă

Florile de sunătoare sunt bogate în melatonină, o componentă care ajută la reglarea stării de spirit. O infuzie, o tinctură sau suplimente alimentare trec testul.

Trezește-te în zori

Te gândești la asta și deja te deprimă mai mult decât orice altceva. Cu toate acestea, profitând de primele raze ale soarelui secreția de cortizol, hormonul responsabil de ciclurile de somn se va activa și te va ajuta la ridicarea moralului. Astfel, cu cât vei profita mai mult de vremea însorită, cu atât te vei deprima mai puțin, lucru dovedit științific.