Home » Life & Style » De ce nu crește aluatul de cozonac. 10 greșeli frecvent întâlnite

De ce nu crește aluatul de cozonac. 10 greșeli frecvent întâlnite

Manolică Anca / 12.04.2021, 15:09
De ce nu crește aluatul de cozonac. 10 greșeli frecvent întâlnite

Respecţi reţeta, foloseşti ingrediente de calitate, dar la final, cozonacul nu este chiar aşa bun. Te-ai confruntat și tu cu această problemă? Dacă da, ei bine, află că este posibil să greșești undeva, fără să îți dai seama. Iată ce nu crește t și la ce trebuie să fii mai atent data viitoare.

De ce nu crește aluatul de cozonac

Sărbătorile stau întotdeauna sub semnul bucuriei şi al reuniunilor de familie în jurul meselor încărcate cu fel de fel de bucate tradiţionale româneşti. Dintre acestea, cu siguranță, face parte și cozonacul. Prepararea acestuia este o adevărată artă și cere timp, iubire și ingrediente de cea mai bună calitate. Nici cele mai iscusite gospodine nu se pot lăuda tot timpul cu un cozonac pufos, durduliu și copt fix cât trebuie.

Dar ce te faci când aluatul de cozonac nu crește? Dacă și ție ți s-a întâmplat acest lucru, acest articol vine în ajutorul tău, pentru a vedea unde greșești. Dacă aluatul nu crește, este dens, se lipește pe mâini sau are o culoare ciudată, cel mai probabil ai sărit peste o etapă sau ai făcut una dintre cele mai frecvente greșeli. Află mai multe trucuri pentru un cozonac pufos și bine crescut.

Greșeli frecvent întâlnite

Pentru a nu îți mai pune întrebarea de ce nu crește aluatul de cozonac, în cele ce urmează îți vom pezenta câteva sfaturi utile pentru prepararea aluatului. Nu este nimic complicat, trebuie doar să fii atent la detalii.

1. Nu cerni destul făina 

Făina trebuie să fie bine uscată, să se cearnă 2-3 zile la rând și să fie ținută la cald înainte de prepararea aluatului. Pentru a îți da seama dacă făina este uscată bine trebuie să strângi o strângi în pumn și să o desfaci: dacă se împrăștie, înseamnă că e uscată, iar dacă rămâne cocoloș, înseamnă că mai trebuie lăsată la căldură.

2. Pui prea multă drojdie

Dacă scapi prea multă drojdie în aluat, cozonacul se va zborși și va mirosi a acru. Verifică și termenul de valabilitate, pentru a nu avea surprize ca aceasta să fie expirată.

Atenție la cantitatea de drojdie care se pune în aluat
Atenție la cantitatea de drojdie care se pune în aluat

3. De ce nu crește aluatul de cozonac. Ingredientele sunt reci

Toate ingredientele care se pun în aluat trebuie să fie la temperatura camerei, nu abia scoase de la frigider.

4. Nu frămânți aluatul suficient

Aluatul pentru un cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie frământat de trei ori, cu pauze de 30 de minute (prima frământare dureazaă 40-50 de minute, următoarele 5-10 minute). Acesta nu trebuie să fie lipicios, ci trebuie să se desprindă de mână. Frământările repetate reactivează drojdia și ajută la încălzirea aluatului, care va avea aceeași temperatură pe toate părțile. Un alt truc pentru aluat fin și elastic perfect este să trântești ușor aluatul în vas sau pe masă de 20 de ori.

5. Temperatura din cameră nu este suficientă

Aluatul frământat bine trebuie ținut la cald (peste 22-23 de grade), altfel aluatul va crește greu, procesul de dospire putând dura până la 12 ore. Pentru a crește mai repede, opoți băga aluatul la cuptor la o temperatură de 40 de grade, timp de 15 minute. Apoi, oprește cuptorul și mai lasă-l încă 15 minute înăuntru.

6. De ce nu crește aluatul de cozonac. Nu lași aluatul suficient timp la dospit

Aluatul frământat se lasă la dospit, la temperatura camerei, suficient timp cât să își mărească volumul. Durata poate fi de la 2-3 ore până la 10-12 ore, în funcție de cât de bine este frământat și de temperatura camerei.

7. Pui prea multă grăsime sau prea mult zahăr în aluat

Dacă exagerezi cu uleiul, untul (minim 82% grăsime), untura din rețetă, aluatul nu va crește, iar cozonacul nu va fi aerat și pufos. Folosește cantitatea recomandată în rețetă. Același lucru este valabil și în cazul zahărului.

8. De ce nu crește aluatul de cozonac. Prea multă umplutură în aluat

Chiar dacă ești tentată să pui multă nucă sau altă umplutură, evită să faci asta. În caz contrar, în locul unui cozonac umflat și pufos, vei obține un fel de chec necopt, cu aluat dens și deloc plăcut la gust. Nu uita că aluatul împletit cu umplutură trebuie lăsat încă 30 de minute la dospit, în tava în care se coace, la temperatura camerei.

Aluatul se lasă la dospit la peste 22-23 de grade
Aluatul se lasă la dospit la peste 22-23 de grade

9. Timpul și temperatura de coacere sunt prea mari  

Cozonacul trebuie copt la temperatură mică spre medie. În primele 10 minute, cuptorul electric se setează la temperatura de 160 de grade, iar următoarele 50 de minute la 180 de grade Celsius. În total, cozonacul nu trebuie să stea la copt mai mult de 60 de minute, altfel se va usca.

10. Deschizi ușa de la cuptor în timpul coacerii

Evită să deschizi ușa în timpul coacerii, pentru că va scădea temperatura în interior și va fi afectată testura aluatului.