Nu există masă de sărbătoare, la români, fără cozonaci. Însă desertul-vedetă este o adevărată provocare chiar și pentru cele mai iscusite gospodine. Dacă nu vrei dai greș de Crăciun sau de Paște, încearcă această rețetă de cozonac cu aluat opărit.
Dacă nu ai mai auzit până acum de această rețetă de cozonac cu aluat opărit, nu ai niciun motiv să ai emoții să o încerci. Deși pare complicată, este ușor de făcut, iar rezultatele sunt delicioase. Așa cum bănuiți, cel mai important pas din această rețetă este chiar…opărirea făinii. Pentru asta, se dă în clocot o parte din laptele pe care îl veți folosi și se adaugă peste făină. Amestecul format se lasă la răcit, cât să nu ardă la deget. Atenție, drojdia nu se pune în compoziția fierbinte, temperatura ridicată anulându-i acțiunea, ceea ce înseamnă că aluatul nu va crește. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, de aceea se recomandă să fie scoase și pregătite cu câteva ore înainte să începeți să gătiți.
Pentru această rețetă de cozonac cu aluat opărit, sunt necesare următoarele ingrediente:
Pentru această rețetă de cozonac cu aluat opărit, se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și două sau trei linguri cu lapte cald. Se lasă la crescut maiaua timp de 20 de minute. Într-un bol suficient de mare, se pun patru-cinci linguri cu făină (din kilogramul din lista de ingrediente, nu în plus), peste care se toarnă 150 de mililitri de lapte clocotit. Se amestecă până se obține o pastă omogenă, ce se lasă la răcit. În vasul de la robotul de bucătărie, punem făina rămasă, se face o gaură sau un „cuib” în mijloc și se adaugă restul ingredientelor – mai puțin laptele, ce se toarnă treptat în timpul frământării – inclusiv maiaua și făina opărită răcită. Se pornește robotul și se frământă până se obține un aluat neted. Aluatul obținut se pune într-un vas încăpător, uns înainte cu ulei și se lasă, acoperit, la dospit, într-un loc călduț, timp de o oră sau o oră și jumătate.
În timp ce aluatul dospește, se prepară crema pentru umplutură. Se pune laptele la fiert, împreună cu untul, zahărul vanilinat, până ce acestea se topesc. Se adaugă nuca măcinată, o lingură de cacao, se amestecă până ce se omogenizează și se lasă la răcit. Dacă este prea subțire, se poate adăuga puțin pesmet.
După ce aluatul a crescut, se ia jumătate din el și se împarte în două. Pe blatul de lucru uns înainte cu ulei, se aplatizează cu podul palmei fiecare bucată într-o foaie nu foarte subțire, într-o formă dreptunghiulară, peste care se pune un strat de nucă și bucățele de rahat sau cremă de ciocolată, în funcție de preferințe, apo se rulează. Cele două rulouri se împletesc cu grijă, se strâng capetele dedesubt. Cozonacul format se pune în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei sau unt. Se lasă la crescut în tavă 20-30 de minute, după care se ung cu gălbenuș diluat cu puțin lapte.
Cozonacii se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 40-45 de minute, sau până când trec testul scobitorii și sunt rumeniți ca la carte.