Home » Life & Style » De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în prăjituri. Ce se întâmplă cu rețeta. Trucul nebănuit

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în prăjituri. Ce se întâmplă cu rețeta. Trucul nebănuit

Bucur Ioana / 13.10.2020, 15:05

Rafturile magazinelor sunt pline de produse ce promit să îți transforme torturie și prăjiturile în preparate demne de cele mai mari competiții culinare. Află ce se întâmplă cu o rețetă banală dacă pui bicarbonat de sodiu în prăjituri. Trucul nebănuit pe care îl vei folosi mereu.

Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat de sodiu în prăjiuri?

Cele mai pufoase prăjituri se fac folosind un truc pe care cele mai bune gospodine le învață de la primele experiențe în bucătărie: agenții de creștere. Dintre ei, cei mai des folosiți sunt bicarbonatul de sodiu și praful de copt. Pentru mulți, diferențele dintre cei doi sunt necunoscute.

Combinat cu un ingredient umed sau acid, precum iaurt ciocolată, lapte bătut sau miere, bicarbonatul de sodiu declanșează o reacție chimică în timpul cărei se formează bule de dioxid de carbon. La temperaturile ridicate din cuptor, acestea ajută la creșterea prăjiturilor. Atenție! Reacția apare imediat ce se combină ingredientele, așa că se recomandă ca prăjiturile sau torturile pentru care se folosește bicarbonatul de sodiu trebuie coapte cât mai repede, dacă vrem să crească frumos.

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în prăjiuri. Ce se întâmplă cu rețeta. Trucul nebănuit
De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în prăjiuri. Ce se întâmplă cu rețeta. Trucul nebănuit

Care este diferența dintre bicarbonatul de sodiu și praful de copt

Un lucru mai puțin știut este faptul că praful de copt conține bicarbonat de sodiu, un agent acid și un agent uscat – amidonul. Cu toate că au efect asemeănător, bicarbonatul de sodiu și praful de copt nu ar trebuie folosite chiar pentru orice tip de rețetă. Fiindcă are un gust amar, bicarbonatul de sodiu are nevoie de un ingredient acid ce l-ar putea contrabalansa, precum iaurtul sau latele bătut. În schimb, praful de copt este recomandat în combinație cu laptele. Gustul său neutru este rezultatul asocierii dintre componenta bazică și cea acidă din compoziție. Tocmai din acest motiv este ușor de folosit în rețetele de projituri.

Astfel, în rețete, putem înlocui bicarbonatul de sodiu cu praf de copt. Învers, nu. Bicarbonatul de sodiu nu are aciditatea necesară pentru a lucra de unul singur şi a creşte prăjitura.

De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în prăjiuri. Ce se întâmplă cu rețeta. Trucul nebănuit
De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în prăjiuri. Ce se întâmplă cu rețeta. Trucul nebănuit

Cum poți verifica dacă bicarbonatul de sodiu și praful de copt nu și-au pierdut proprietățile

Este important de știut faptul că bicarbonatul de sodiu și praful de copt nu pot fi păstrate foarte mult tim. După o perioadă, acestea își pot pierde proprietățile. Dacă sunt folosite în prăjituri după ce și-au depășit data de expirare, îți pot distruge preparatul. Cel mai bine ar fi ca, înainte de a le folosi, să le testați. Trucul este simplu și ar trebui repetat de fiecare dată când vă pregătiți să faceți prăjituri sau torturi.

Pentru a verifica dacă bicarbonatul de sodiu și praful de copt mai sunt bune de folosit, amestecați o linguriță de praf de copt cu aproximativ 80 de ml de apă fierbinte. Dacă praful de copt este în termen, reacția va apărea imediat, iar la suprafață veți observa cum se formează mai multe bule.

Bicarbonatul de sodiu se testează picurând o linguriță de pulbere cu o cantitate mică de oțet sau zeamă de lămâie. Nu veți avea nevoie de mai mult de trei sau patru picături. Dacă bicarbonatul de sodiu este eficient, ar trebui să se formeze imediat o spumă şi bule de aer.