Home » Life & Style » De ce restaurantele de lux servesc porții foarte mici. 5 motive care explică situația

De ce restaurantele de lux servesc porții foarte mici. 5 motive care explică situația

Manolică Anca / 13.04.2021, 13:17
De ce restaurantele de lux servesc porții foarte mici. 5 motive care explică situația

Dacă ai mers vreodată la un restaurant de lux și ai comandat un anume tip de mâncare probabil ai rămas uimit de faptul că farfuria arăta senzațional, însă porția arăta probabil puțin … neproporțională. La urma urmei, a fost te-a costat ceva. Iată de ce restaurantele de lux servesc porții foarte mici de mâncare.

De ce restaurantele de lux servesc porții foarte mici

Cu siguranță, mulți dintre cei care ajung pentru prima dată într-un restaurant de lux rămân uimiți, pe lângă decorul de vis, de porțiile din farfurie. Și se întreabă de ce restaurantele de lux servesc porții foarte mici dacă prețurile nu sunt la fel de mici? Iată câteva motive:

1. Fiecare fel de mâncare conține ingrediente scumpe

Mâncărurile cu ingrediente rafinate, alese cu grijă, sunt la modă în restaurantele de lux. Un kilogram de carne de vită Wagyu poate ajunge și la 200 de dolari, iar un kilogram de caviar costă chiar la 10.000 de dolari. Și imaginează-ți că la aceste preparate și mai adaugă și trufe albe italiene, care costă aproximativ 7.500 dolari un kg. La un mic calcul, prețul ar fi unul exorbitat. Așadar, având în vedere că restaurantele de lux care se respectă folosesc numai ingrediente de înaltă calitate, este ușor de înțeles de ce porțiile trebuie să fie mai mici pentru a oferi un preț final accesibil al felului de mâncare.

2. Porțiile mai mici sunt mai elegante

Porțiile mai mici sunt mai ușor de aranjat în farfurie și arată mult mai elegant în fața clientului care mai întâi savurează preparatul din priviri și apoi îl gustă.

Într-o farfurie, porțiile mai mici sunt mai elegante
Într-o farfurie, porțiile mai mici sunt mai elegante

3. Vei putea gusta câte puțin din toate

De obicei, majoritatea restaurantelor servesc o masă cu trei feluri de mâncare: aperitiv, felul principal și un desert. Uneori, ajungem să comandăm numai felul principal. Însă, în restaurantele rafinate numărul de feluri de mâncare poate ajunge până la 12. Toate acestea includ aperitive, supă, salată, pește, un prim fel principal, un produs de curățare a gurii, al doilea fel principal, brânză, desert și o băutură / patiserie. Cum ar fi ca toate acestea să fie servite în porții obișnuite? Așadar, iată de ce restaurantele de lux servesc porții foarte mici.

4. Fiecare mușcătură va fi memorabilă în gust și nu te vei plictisi de mâncare

Primele guri pe care le iei dintr-un preparat au cel mai bun gust. Asta pentru că papilele tale gustative vor deveni mai puțin sensibilizate pe măsură ce mănânci. Știind asta, bucătarii pun mai mare accent pe calitatea mâncărurilor decât pe cantitate. Servind porții mai mici, tindem să putem să ne bucurăm mai bine de fiecare gură, mai degrabă decât să ne plictisim cu cantități mari.

5. Dă impresia unui fel de mâncare premium, de bună calitate

A lua parte la un eveniment exclusivist sau a deține un obiect în ediție limitată este ceva cu care unii dintre noi se simt foarte mândri. Zicalele „mai puțin este mai mult” sau „esențele tari se țin în sticluțe mici” se potrivesc perfect în acest caz. De aceea, nu este o surpriză faptul că locurile de lux și mâncarea bună aduc aceleași emoții, mai ales atunci când farfuria conține cantități mici de ingrediente scumpe, de bună calitate.