Home » Life & Style » Descoperire uluitoare în Olt! Ce s-a găsit într-un tezaur vechi de peste 2000 de ani

Descoperire uluitoare în Olt! Ce s-a găsit într-un tezaur vechi de peste 2000 de ani

Alexandru Cazacu / 16.03.2021, 15:12
Descoperire uluitoare în Olt! Ce s-a găsit într-un tezaur vechi de peste 2000 de ani

Descoperire incredibilă a unui vânător de comori, în județul Olt. Bărbatul a găsit un tezaur vechi de peste două milenii. Cum va fi acesta recompensat de către stat și ce conține tezaurul, veți putea afla în continuarea articolului.

Ce s-a găsit într-un tezaur vechi de peste 2000 de ani

Într-o localitate din Olt s-a descoperit un tezaur compus din nu mai putin de 70 de monede de argint, datate din secolul al II-lea Î.H. Se pare că monedele fac parte dintr-o ediție limitată, emisă de provincia Macedonia Prima. Vânătorul de comori, Paul Durcă a fost cel care a făcut descoperirea incredibilă cu ajutorul unui detector de metale. Bărbatul a lucrat în cadrul Poliției Olt vreme de 20 de ani, iar acum a ieșit la pensie și s-a apucat să caute obiecte arheologice, prin comuna natală.

”La început n-am știut ce sunt pentru că la semnalul pe care l-a dat detectorul, în general găsesc doze de bere. (…) Am săpat. Au început să apară. M-am emoționat, la un moment dat, pe la 20 și ceva m-am oprit și am sunat, am chemat autoritățile”, declară Paul Durcă.

Bărbatul va fi recompensat

Potrivit specialiștilor, monede similare au mai fost descoperite în Balcani și zona Ardealului. Monedele descoperite în comuna Radomirești din județul Olt ar putea fi dovada unui schimb comercial.  Mai mult de atât, tezaurul va fi evaluat de experți, iar cel care l-a descoperit ar putea primi chiar și 45% din valoarea sa.

”Detectoristul va fi recompensat de către autoritatea locală în subordinea căreia se află muzeul care are în custodie monedele. Autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului. Iar, în cazul unei descoperiri de excepție, încă 15%”, afirmă Florin Andronescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Olt.

Descoperire incredibila în Olt! Ce s-a găsit într-un tezaur vechi de peste 2000 de ani
Descoperire incredibila în Olt! Ce s-a găsit într-un tezaur vechi de peste 2000 de ani

Potrivit muzeografului, aceste monede au fost emise limitat, într anii 158 și 150 Î.Hr. Specialiștii susțin că pe piața neagră, o astfel de monedă ar putea valora între 180 și  320 de euro. Cu toate acestea, se pare că în lumea culturală, cei care caută metale nu sunt foarte agreați, chiar dacă specialiștii recunosc că ei au cele mai multe șanse să descopere vestigiile arheologice.

”După cum noi știm, au fost emise limitat, într-o perioadă cuprinsă cam între 158-150 Î.H. par emisiuni din ani diferiți pentru că vedem pe avers chipul zeiței Artemis”, afirmă Denissa Guţică- Florescu, scrie Mediafax.

Doar 40 de persoane sunt autorizate în județul Olt

Nu mai mult de 40 de persoane sunt autorizate în județul Olt ca să desfășoare asemenea activități, însă nu și în siturile arheologice.Potrivit directorului Muzeului Județean Olt, Gheorghe Smarandache, șantierele arheologice nu sunt atât de costisitoare, însă este vorba de mai multe procedee care presupun mai multe costuri suplimentare.

”De regulă, șantierele nu sunt atât de costisitoare. În schimb, este vorba despre echipă de lucru, despre specialiști. Este vorba, apoi, de făcut niște caiete și niște referate, niște rapoarte de lucru ale arheologilor, care sunt destul de costisitoare”, a declarat Gheorghe Smarandache, potrivit Mediafax.