Home » Life & Style » Femeia care a trăit într-o capsulă timp de 60 de ani. A absolvit 2 facultăți și a devenit jurnalistă. Cum a scris articole?

Femeia care a trăit într-o capsulă timp de 60 de ani. A absolvit 2 facultăți și a devenit jurnalistă. Cum a scris articole?

Alexandru Cazacu / 15.04.2021, 15:04

Probabil mulți oameni au avut momente în viață când s-au plâns de unele greutăți sau neajunsuri. Cu toate acestea, nu mulți știu că a existat o femeie care a fost nevoită să trăiască într-o capsulă vreme de 60 de ani.

Femeia care a trăit într-o capsulă timp de 60 de ani

Mai exact, este vorba de Martha Mason, o femeie din Statele Unite ale Americii. Ea s-a născut în 1937, în orășelul Lattimore din North Carolina. Micuța Martha, a fost un copil absolut sănătos, inteligent și foarte vesel până la vârsta de 11 ani. Însă, din nefericire, în anul 1948 o mare nenorocire s-a abătut asupra familiei Mason. Atunci, fratele mai mare al Marthei (în vârstă de doar 13 ani) a murit de poliomielită și în curând ea însăși a simțit simptomele acestei boli.

Virusul poliomielitic este transmisibil pe cale orală sau respiratorie și invadează sistemul nervos central, ducând la paralizii ireversibile. Astfel, în doar o lună de zile mușchii corpului lui Martha s-au atrofiat. Ba chiar mai mult de atât, ea și-a pierdut și capacitatea de a respira singură. Începând de atunci, Martha Mason a fost internată în spital, unde putea respira doar cu ajutorul unui aparat de respirație artificială, care era o capsulă imensă numită ”plămânul de fier”.

Martha Mason, femeia care a trăit 60 de ni într-o capsulă
Martha Mason, femeia care a trăit 60 de ni într-o capsulă

Totul s-a petrecut atât de repede încât părinții Marthei nici bine nu și-au revenit după moartea fiului lor și au fost informați de către medici că Martha va putea trăi cel mult un an în capsulă. ”Faceți-o fericită în timpul care i-a mai rămas!”, spuneau părinții fetei, distruși de durere. Cu toate acestea, totul s-a petrecut altfel, iar Martha a uimit pe toată lumea. Din fericire, ea a trăit în aparatul respirator timp de 60 de ani, acesta devenind practic o parte a corpului ei.

Martha a absolvit două facultăți și a devenit jurnalistă

Martha a avut părinți iubitori și prieteni foarte buni, cu ajutorul cărora a reușit să absolve cursurile liceului. Ba chiar mai mult, Marha Mason a terminat și două facultăți, devenind jurnalistă și angajată de un ziar local.

Probabil vă întrebați cum a reușit Martha să scrie articolele. Ei bine, ea i-a dictat materialele mamei sale, acesta trimițând articolele redacției locale. Mai târziu, acest lucru s-a schimbat, după ce a fost instalat un program pe computer cu ajutorul căruia Martha a putut să lucreze de una singură.

Important este faptul că, deși viața s-a a fost una foarte grea, Martha nu s-a plâns niciodată de soarta sa. Ba chiar s-a bucurat de nenumărații prieteni care au ajutat-o să uite de boală și să treacă peste greutățile vieții. Femeia a trăit nu mai puțin de 60 de ani, în interiorul aparatului de respirat artificial, pe care nu l-a părăsit niciodată.

În anul 2009, la vârsta de 71 de ani, Martha s-a stins din viață. Cu toate acestea, povestea vieții sale și drama prin care a fost nevoită să treacă este în continuare o sursa de inspirație pentru multă lume. Ea a trăit ca un om cu adevarat puternic și putut fi doborâtă nici măcar de o boală cruntă.