Home » Life & Style » Femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina. E șocant ce s-a petrecut la sfârșitul vieții sale

Femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina. E șocant ce s-a petrecut la sfârșitul vieții sale

Manolică Anca / 15.03.2021, 09:41
Femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina. E șocant ce s-a petrecut la sfârșitul vieții sale

Femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina. A devenit unul dintre cei mai mari chirurgi ai secolului al IXX-lea, fiind decorat pentru întreaga sa activitate. Cum s-a descoperit că James Barry era de fapt femeie.

Femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina

Margaret Ann Bulkley este femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina. Aceasta s-a născut în Cork, Irlanda, în 1789. Fiică de vânzător de alimente, ea a crescut cu o frustrare imensă în suflet pentru faptul că nu putea face mai nimic în viaţă din simplul motiv că se născuse fată. La 18 ani, ea i-a spus fratelui ei că, dacă ar fi fost și ea băiat, s-ar fi văzut soldat. Ulterior, s-a mutat cu mama ei în Londra, locuind la unchiul ei, James Barry.

Membru al Academiei Regale, acesta i-a făcut cunoştinţă fetei cu mulți aristocraţi şi oameni influenţi din societate. În urma decesului lui din anul 1806, Margaret i-a luat numele pentru a putea intra la Facultatea de Medicină. La acea vreme, femeile nu puteau face studii superioare. În 1809, James Barry a intrat la Facultatea de Medicină din Edinburgh, una dintre cele mai prestigioase din Europa. Ea purta tot timpul o haină lungă şi platforme, pentru a părea mai înaltă. La acea haină nu renunța nici măcar vara, pentru că o ajuta să își mascheze foarte bine silueta feminină. În ciuda tonului său pițigăiat, colegii nu și-au dat niciodată seama că James Barry era de fapt femeie.

Femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina
Femeia care s-a deghizat timp de 50 de ani în bărbat pentru a practica medicina

A făcut prima cezariană de succes

Barry și-a început cariera militară pe 6 iulie 1813, ca asistent de spital în armata britanică, și a fost în curând promovat ca asistent chirurg personal, echivalent cu locotenent. În timp, James Barry a devenit un chirurg de excepţie, ajungând la cârma spitalelor militare. Abilitățile medicale ale lui Barry au fost fără precedent. Marea sa realizare, din punct de vedere medical, a fost prima cezariană de succes din lume, după care atât mama, cât şi nou-născutul au trăit. Premiera a fost realizată în 1826, pe o masă de bucătărie din Cape Town. Fără anestezie, atât pacienta, cât şi bebelușul ei au supravieţuit.

Poate pentru a căpăta o personalitate masculină, James Barry era cât se putea de temperamental. Uneori ajungea să ţipe la pacienţi, să izbească de pereţi eprubete, ba chiar a ajuns să-l provoace la duel pe un căpitan. De-a lungul carierei sale îndelungate, James înjura şi flirta cu femeile, fiind catalogat drept afemeiat. Mai mult, la un moment dat ar fi fost acuzat că s-a dat la o pacientă de-ale sale.

Dr. James Barry în stânga
Dr. James Barry în stânga

Abia după moartea ei s-a descoperit că era femeie

Dr. James Barry a murit de dizenterie pe 25 iulie 1865. Ultimele dorințe ale lui Barry au fost acelea de a fi îngropat în hainele în care a murit, fără ca trupul să fie spălat. Însă, aceste dorințe nu i-au fost respectate. Când asistenta a dezbrăcat corpul pentru a-l pregăti pentru înmormântare, a descoperit două lucruri: anatomia feminină și vergeturile povestitoare de la sarcină. La acel moment, întregul Imperiu Britanic a fost şocat. Cum reuşise o femeie de doar 1,52 m să se dea, toată viaţa ei drept bărbat?

Dr. James Barry este înmormântat în cimitirul Kensal Green, în nord-vestul Londrei. Un lucru rămâne sigur, doctorul James Barry a fost, înainte de toate, un medic și un om de excepție.