Home » Life & Style » Fenomenul Tunguska, cea mai mare explozie din istoria omenirii. Este misterul aproape de a fi deslușit? Ce au descoperit cercetătorii

Fenomenul Tunguska, cea mai mare explozie din istoria omenirii. Este misterul aproape de a fi deslușit? Ce au descoperit cercetătorii

Voicu Costin / 06.04.2022, 14:41
Fenomenul Tunguska, cea mai mare explozie din istoria omenirii. Este misterul aproape de a fi deslușit? Ce au descoperit cercetătorii

Fenomenul Tunguska, sau Explozia de la Tunguska (în spațiul rus relatat ca Meteoritul de la Tunguska) a fost o explozie puternică, care a avut loc în apropiere de Râul Podkamennaia Tunguska, în ceea ce este numit acum Ținutul Krasnoiarsk în Rusia, la ora Greenwich 00:13:35 (ora locală 07:14) în data de 30 iunie 1908. Ce s-a întâmplat în această zi ş ice au descoperit cercetătorii?

Ce s-a întâmplat la Tunguska?

Explozia se crede că a fost cauzată de un meteorit sau de un asteroid ori de un fragment de cometă la o altitudine de 5 – 10 km. Diferite studii au dat mai multe estimări privind dimensiunea și natura obiectului, toți cercetătorii fiind de acord că obiectul avea dimensiuni de zeci de metri.

Numărul de articole de specialitate privind explozia de la Tunguska din 1908 poate fi estimat la aproximativ 1.000 (în principal în limba rusă). Mulți oameni de știință au participat la studierea fenomenului de la Tunguska, cei mai renumiți fiind Leonid Kulik, Evgheni Krinov, Kirill Florenski, Nikolai Vasiliev și Wilhelm Fast.

Explozie de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima

Deși meteoritul a explodat în aer, acest eveniment este menționat în continuare ca un impact. Estimările privind energia exploziei se încadrează între 5 și 30 megatone de TNT, aproximativ egală cu energia bombei termonucleare americane Bravo testată pe 1 martie 1954. Energia exploziei a fost de circa 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima, Japonia, și aproximativ o treime din puterea eliberată de bomba țarului, cea mai mare armă nucleară detonată vreodată.

Explozia a scos din rădăcini peste 80 de milioane copaci aflați pe 2150 kilometri pătrați. Se estimează că unda de șoc a exploziei ar fi măsurat 5.0 grade pe scara Richter. Această posibilitate a dus la inițierea discuțiilor privind strategiile de apărare anti-asteroid. Evenimentul de la Tunguska este cel mai mare eveniment de impact asupra scoarței terestre, în istoria recentă a Pământului.

După cum s-a constatat, explozia ar fi avut loc în aer la o anumită înălțime (se apreciază cam la 5 – 15 km) și cel mai probabil nu a fost într-un singur punct, de aceea se discută doar despre proiecția coordonatelor într-un anumit punct, numit epicentru.

Posibile cauze ale apariţiei asteroidului

Se relateză că încă cu trei zile înainte de eveniment, începând cu 27 iunie 1908 (stil vechi), în Europa, Rusia europeană și Siberia de Vest puteau fi observate fenomene atmosferice neobișnuite: nori argintii, amurguri luminoase, halouri solare. Astronomul britanic William Dening scria că în noaptea de 30 iunie cerul deasupra orașului Bristol era într-atât de luminos, încât stelele practic nu se observau; și toată partea nordică a cerului era de un ton roșiatic, iar partea estică, verzuie.

Explozia a avut loc în data de 30 iunie 1908. Aproximativ 80.000.000 de copaci de pe o suprafață de 2.150 de km² au fost spulberați în explozia foarte puternică, cu o forță echivalentă cu cea a 20 de bombe atomice.

„Nu sunt foarte multe mostre descoperite şi nu există nimic despre care să fie clar că provine de la cauza exploziei din Tunguska”, a comentat Phil Bland, un expert în meteoriţi de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.

În dimineața zilei de 30 iunie 1908, deasupra Siberiei Centrale a zburat un obiect arzător, cu direcția spre nord, însoțit de sunete similare celui de tunet, zborul său fiind observat în multe localități din acea regiune. Forma corpului a fost descrisă ca fiind rotundă, sferică sau cilindrică. Culoarea roșie, galbenă sau alba a fost descrisă de către localnici. Nimeni nu a spus de prezența unei urme de fum, dar unii martori oculari au relatat despre o bandă coloră similară curcubeului, rămasă în urma obiectului.

Cât măsoară proba pe care se bazează cercetătorii

Ceea ce Victor Kvasnytsya afirmă că este „cea mai amănunţită analiză a vreunei mostre asociate evenimentului Tunguska”, oamenii de știință au conchis că fragmentele de rocă analizate, care nu depăşesc un milimetru în lăţime, provin de la un meteorit bogat în fier care ar fi provocat explozia din Tunguska. Studiul a fost publicat în jurnalul Planetary and Space Science.