Home » Tehnologie & Știinta » Descoperire extraordinară! Obiectul spațial rar care pulsează la fiecare 18 minute. Ce cred cercetătorii că este

Descoperire extraordinară! Obiectul spațial rar care pulsează la fiecare 18 minute. Ce cred cercetătorii că este

Cojocaru Cristian / 01.03.2022, 15:59
Descoperire extraordinară! Obiectul spațial rar care pulsează la fiecare 18 minute. Ce cred cercetătorii că este

Oamenii de știință bănuiesc că aceasta este prima descoperire a unui tip rar de magnetar, un tip de stea neutronică cu un câmp magnetic ultra-puternic, prezis teoretic, dar considerat imposibil de observat. Cercetărorii consideră această descoperire una extraordinară, având în vedere că obiectul spațial pulsează la fiecare 18 minute.

Obiectul spațial descoperit de către cercetători pulsează la fiecare 18 minute

Obiectele care „pornesc și se opresc” în Univers nu sunt noi pentru astronomi, care le numesc „tranzitori”. „Tranzitorii lenți”, cum ar fi supernovele, pot apărea în decurs de câteva zile și pot dispărea după câteva luni. Cele „rapide”, precum un tip de stea neutronică numită pulsar, se aprind și se opresc în milisecunde sau secunde. Dar ceva care se aprinde pentru un minut este cu adevărat ciudat.

O echipă de cercetători a descoperit la aproximativ 4.000 de ani lumină de Pământ, în interiorul galaxiei noastre și relativ aproape la scară astronomică, un obiect ciudat care nu seamănă cu nimic din ce s-a văzut până acum. Timp de un minut, și la fiecare 18,18 minute, pulsează cu o astfel de energie încât, deși este mai mică decât Soarele, devine una dintre cele mai strălucitoare surse de pe cer.

Oamenii de știință bănuiesc că aceasta este prima descoperire a unui tip rar de magnetar, un tip de stea neutronică cu un câmp magnetic ultra-puternic, prezis teoretic, dar considerat imposibil de observat. În loc să se rotească la fiecare câteva secunde, așa cum fac magnetarele cunoscute, această „perioadă ultra-lungă” s-ar învârti mult mai încet.

„Acest obiect a apărut și a dispărut timp de câteva ore în timpul observațiilor noastre”, spune Natasha Hurley-Walker, de la nodul Universității Curtin al Centrului Internațional de Cercetare Radioastronomie (ICRAR) și autoarea studiului.

Folosind radiotelescopul Murchison Widefield Array (MWA) situat în interiorul Australiei, cercetătorii de la Universitatea Curtin și Centrul Internațional de Cercetare Radioastronomie (ICRAR) din acea țară au descoperit acest obiect ceresc ciudat care nu încetează să emită pulsuri periodic.

obiectul spațial
Cercetatorii considera ca ar putea fi vorba despre o pitica alba

Ar putea fi vorba despre o pitică albă

În principiu, acest corp necunoscut ar putea fi un tip de stea neutronică numită pulsar, dar acestea se aprind și se opresc în câteva milisecunde sau câteva secunde, nu la fiecare câteva minute. Printre acestea se numără magnetarele, înzestrate cu un câmp magnetic puternic și care expulzează cantități enorme de energie înaltă sub formă de raze X, raze gamma și uneori și emisii radio.

Obiectul, denumit GLEAM-X J162759.5-523504.3, a fost descoperit în urmă cu un an de un student din Curtin folosind telescopul Murchison Widefield Array (MWA) în interiorul Australiei de Vest. El a observat un obiect incredibil de strălucitor mai mic decât Soarele. În timpul observațiilor s-a constatat că trimitea fascicule de radiații care durează până la un minut la fiecare douăzeci.

La acea vreme era una dintre cele mai strălucitoare surse radio de pe cer. În plus, undele radio au fost emise foarte polarizate, ceea ce sugerează că are un câmp magnetic extrem de puternic. În articolul lor, cercetătorii propun că acest obiect ar putea fi un magnetar cu perioadă ultra lungă.

„Este un tip de stea neutronică care se rotește încet și a cărei existență fusese prezisă teoretic. Dar nimeni nu credea că vom detecta direct unul ca acesta, pentru că nu ne așteptam să fie atât de strălucitori. Cumva, transformă energia magnetică în unde radio mult mai eficient decât orice am văzut până acum ”, spune autorul principal, Natasha Hurley-Walker.

O altă posibilitate pe care echipa o ia în considerare este că ar fi vorba despre o pitică albă ciudată, nuclee prăbușite în ceea ce devin majoritatea stelelor la sfârșitul vieții, dar cu un câmp magnetic ultra-puternic. Hurley-Walker și echipa ei continuă să monitorizeze obiectul cu radiotelescopul MWA pentru a vedea dacă „pornește” din nou.