Home » Life & Style » Gabi Luncă: viața și cariera. Doamna muzicii lăutărești a avut un destin marcat de drame

Gabi Luncă: viața și cariera. Doamna muzicii lăutărești a avut un destin marcat de drame

Alexandru Cazacu / 03.04.2021, 16:30
Gabi Luncă: viața și cariera. Doamna muzicii lăutărești a avut un destin marcat de drame

Una dintre cele mai cunoscute soliste de muzică lăutărească din România, Gabi Luncă, a încetat din viață vineri noapte, la Spitalul Județean de Urgență Ilfov. Interpreta a fost internată de două săptămâni cu Covid.

Gabi Luncă: viața și cariera. Doamna muzicii lăutărești a avut un destin marcat de drame

Nu mulți români știu acest lucru, însă doamna muzicii lăutărești, Elena-Gabriela Luncă și-a început cariera muzicală în anul 1951, iar după 1992 a cântat doar la slujbe penticostale. Interpreta s-a născut la data de 16 octombrie 1938, în comuna Vărbilău din județul Prahova. Se pare că înclinația spre muzică a moștenit-o chiar de la tatăl său, Dumitru Luncă. Acesta a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.

Încă din adolescență, Gabi Luncă a devenit cunoscută, fiind angajată la Orchestra Flacăra Prahovei. De asemenea, pe vremea când avea doar 19 ani, interpreta a fost invitată la Casa de discuri Electrecord pentru a înregistra primul ei album. Aceasta conținea doar patru piese, iar melodia care a făcut furori era „Dă-mi drumul nevastă-n casă”.

Care a fost ultima dorință a interpretei

Gabi Luncă a pierdut, în noaptea zilei de vineri, 2 aprilie, lupta împotriva noului virus ucigaș. Îndrăgita cântăreață de muzică lăutărească va fi înmormântată luni, în cimitirul Dămăroaia din cartierul în care a locuit până la finalul vieții. Trupul neînsuflețit al artistei va fi înmormântat după obiceiul cultului creștin penticostal, la care vor participa un număr redus de persoane, din cauza restricțiilor impuse în pandemie.

”Mama nu a dorit să meargă acolo unde e tata acum, la acel cimitir, așa că ne-a cerut să-l aducem pe tata lângă ea. Îi vom îndeplini ultima dorință, chiar dacă ne va lua ceva timp s-o facem. Pot să vă spun că mama avea o vârstă frumoasă și că a trăit într-o viaţă cât alții în zece” a declarat Estera Onoroiu, pentru impact.ro.

Viața și cariera Gabrielei Luncă. Doamna muzicii lăutărești a avut un destin marcat de drame
Viața și cariera Gabrielei Luncă. Doamna muzicii lăutărești a avut un destin marcat de drame

Un destin marcat de drame

Viața artistei nu a fost una tocmai ușoară. La vârsta de doar 3 ani, mama sa a decedat. De asemenea, ea a fost nevoită să treacă prin ororile unui război mondial și s-a angajat de la o vârstă fragedă, conform dorinței tatălui adoptiv.

Însă greutățile artistei nu s-au oprit aici. Primul ei născut, o fetiţă, a murit în chiar ziua botezului. De asemenea, casa i-a fost dărâmată la ordinul lui Nicolae Ceauşescu. De parcă toate aceste necazuri nu ar fi fost de ajuns, Gabi Luncă a trecut printr-o dificilă operație de cancer la sân. Din anul 1992, atât ea, cât și soțul său, Ion Onoriu, au decis să nu mai cânte muzică lăutărească, ci doar cu caracter religios.

Cariera muzicală a Elenei-Gabriela Luncă

De-a lungul carierei sale, interpreta a scos mai multe ebonite, viniluri, benzi de magnetofon, casete audio, CD-uri și DVD-uri. Acestea conțin înregistrări efectuate în perioada 1959-1991 la casa de discuri Electrecord. De asemenea, artista a colaborat cu șefi de orchestră celebri precum Nicu Stănescu, Ionel Budişteanu, Constantin Mirea, Zisu Georgescu sau Florian Economu și instrumentiști precum Nicolae Vişan, Nicolae Florian, Nicolae Crăciunescu și Marcel Budală.

Din 1993, Gabi Luncă s-a retras complet din muzica lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din Capitală.