Home » Life & Style » Viața și cariera Corneliei Catanga. De ce a murit îndrăgita cântăreață

Viața și cariera Corneliei Catanga. De ce a murit îndrăgita cântăreață

Manolică Anca / 26.03.2021, 11:12
Viața și cariera Corneliei Catanga. De ce a murit îndrăgita cântăreață

Doliu uriaș în lumea muzicală. Îndrăgita cântăreață de muzică lăutărească, Cornelia Catanga, a încetat subit din viață, la doar 63 de ani. Iată cum a arătat viața și cariera Corneliei Catanga și ce mare supărare avea în ultima perioadă.

Viața și cariera Corneliei Catanga

Regretata Cornelia Catanga a fost o cântăreață foarte apreciată de muzică lăutărească. S-a născut pe 9 martie 1958 în satul Zeletin, județul Buzău, fiind nepoata violonistei Maricica Catanga. A fost o luptătoare încă de la naștere, fiind născută prematur. Cântărea doar 850 de grame și nu i se dădeau prea multe șanse de supraviețuire. Mai mult, chiar artista a mărturisit în direct că atunci când s-a născut a fost de-a dreptul aruncată sub pat, fiindcă bunica și mătușa sa au crezut că a decedat.

A început să cânte pentru prima dată la acordeon, la vârsta de șase ani, doi ani mai târziu ajungând să cânte pentru prima dată pe o scenă, la balul comunei Valea Plopului, Prahova. Din anul 1867, solista a încept să fie invitată la diferite petreceri pentru a distra invitații și întreține atmosfera. Primul pas spre celebritate l-a făcut în anul 1969, prin participarea sa la o preselecție la Casa de Creație din Buzău. Aici a fost descoperită de Doina Badea, cu care a colaborat, vreme de un an, ca solist instrumentist, la acordeon, în cadrul formației acesteia.

Cornelia Catanga a încetat din viață la 63 de ani
Cornelia Catanga a încetat din viață la 63 de ani

Mai târziu, a urcat pe scenă alături de alți mari artiști, precum Toni Iordache, Nicolae Florian și Marin Nasturica sau Romica Puceanu. În 1985 a avut și primul său spectacol la Sala Polivalentă, un spectacol de comedie cu momente muzicale, alături de Stela Popescu și Alexandru Arșinel. Din 1986 a pornit în turnee și prin străinătate, cunoscând gustul dulce al succesului. Cornelia Catanga a fost întotdeauna o solistă inspirată. A știut tot timpul să se plieze, cântând muzică lăutărească, dar și muzică populară sau ușoară. Această atitudine a ajutat-o să ajungă mult mai devreme pe marile scene muzicale românești.

De ce a murit îndrăgita cântăreață

Din păcate, la numai câteva zile de la împlinirea vârstei de 63 de ani, Cornelia Catanga a încetat din viață. Vestea tristă care a zguduit România a venit în dimineața zilei de 26 martie, printr-un anunț pe Facebook făcut de jurnalista Mara Bănică.

„Din păcate, Cornelia Catanga s a prăpădit. Sunt împietrită, efectiv. Un stop cardiorespirator suprapus cu un Covid a răpus-o, acum o oră, la Spitalul Universitar din Capitală. Dumnezeu să o ierte!”, a scris Mara Bănică pe contul său de Facebook.

Ulterior, într-o intervenție la Antena Stars, jurnalista a povestit pe larg despre moartea reginii muzicii lăutărești din România. Cornelia Catanga era infectată de mai multe zile cu Covid-19, tratându-se acasă în primă fază, cu Ivermectină. Însă, în seara de 25 martie, ea a ajuns de urgență la Spitalul Universitar din București, în stare critică. Aceasta a făcut un stop cardiorespirator, suprapus cu o evoluție mai puțin favorabilă a infecției cu Covid-19.

Potrivit declarațiilor făcute de Mara Bănică, artista nu mai putea să respire, acesta fiind și motivul principal pentru care a fost solicitată de urgență Ambulanța. În ciuda tuturor eforturilor medicale, îndrăgita cântăreață nu a mai putut fi salvată. Artista nu a suportat intubarea, făcând două stopuri cardiorespirator. În vara lui 2019, ea a mai suferit un stop cardiorespirator, în urma căruia i-a fost montat un stent la inimă.

„Noi dormeam, era 4.45 și sună Catanga, nu e un secret, că ea mă mai suna noaptea, că avea insomnie, că era obișnuită cu viața de noapte. Am pus pe silențios telefonul și am avut, parcă, o presimțire. Am răspuns, era Aurel, care răcnea și îmi spunea: „Mara, a murit Cornelia”. I-am zis liniște-te. Se urcase în mașină, pleca spre casă, era cu Alexandru, cu nora, erau bulversați, șocați. Înțeleg că a avut virusul, că s-a tratat o perioadă acasă, nu a mai putut să respire, au chemat ieri salvarea, iar când au vrut să o intubeze, că nu mai respira, a făcut două stopuri cardiace”, a declarat Mara Bănică.

Cornelia Catanga și soțul său, Aurel Pădureanu
Cornelia Catanga și soțul său, Aurel Pădureanu

 Aveau mari probleme financiare

Ca orice artist în vreme de pandemie, Cornelia Catanga nu mai participase de mult timp la evenimente. Această situație financiară instabilă punea mare presiune pe familia sa. Nu de mult, cei doi soți au fost nevoiți să își vândă casa și să se mute cu chirie într-un apartament. Iar din aprilie, din păcate, cei doi erau nevoiți să elibere și acest apartament, pentru că locuința a fost vândută. Artista era foarte afectată și dezamăgită de situația în care se afla. În cadrul aceleiași intervenții, Mara Bănică a mărturisit cu tristețe că Aurel Pădureanu este disperat fiindcă nu are bani să-și înmormânteze soția.

„Este absolut șocant, este o situație foarte grea. Vă spun că nea Aurel nu are cu ce să o înmormânteze. Proprietarul vânduse locuința, ea era terminată. Nu e drept ceea ce se întâmplă cu artiștii în România, este o moarte în mizerie, nu au bani să o înmormânteze, nu au un acoperiș deasupra capului. E cumplit. Aurel m-a rugat să-i fac legătura cu Gigi Becali și cu Gabi Firea să-l ajute”, a mai spus Mara Bănică.

Pe lângă toate aceste probleme financiare, cei doi soți aveau probleme și în plan personal. Nu de mult, Cornelia declarase că intenționează să pună punct relației, după peste 33 de ani petrecuți împreună și aproape șapte ani de mariaj. Chiar dacă nu divorțaseră, ei nu mai împărțeau același dormitor. Cei doi au un băiat pe nume Alexandru, în vârstă de 23 de ani. Din păcate, artistei nu i s-a îndeplinit marea dorință pe care o avea: să îl vadă fericit, la casa lui.

„Măicuța mea, unde ești? Fără tine nu pot trăi!!! Mă duc s-o iau de la spital, s-o iau de la nenorociții ăia care mi-au lăsat mama să moară!!! Acum o duc la groapă pe măicuța mea, ea era totul pentru mine”, a mărturisit Alex, fiul Corneliei Catanga, în exclusivitate pentru playtech.ro.

Cornelia Catanga, alături de fiul său
Cornelia Catanga, alături de fiul său

Vizibil afectat de decesul mamei sale, acesta a ținut să precizeze, într-un interviu, că are posibilitatea să o înmormânteze și că nu aceasta este problema familiei, ci suferința enormă prin care trece Aurel Păduraru.

„Avem cu ce să o înmormântăm. Avem bani. Nu asta este problema, banii. Tata este în stare de șoc, nu este în stare să vorbească cu nimeni. Îi strigă numele prin casă de când a murit. Nu a lăsat niciun cuvânt pe limbă de moarte. Cine se aștepta la așa ceva? Noi am chemat salvarea că i s-a făcut rău și după a murit. Cine se aștepta la așa ceva?!” a mărturisit fiul Corneliei Catanga, în exclusivitate pentru playtech.ro.

Nu a întârziat să apară și declarația lui Aurel Pădureanu, soțul Corneliei Catanga. Acesta a spus că artista nu a murit din cauza Covid-19. De altfel, nimeni din familia acesteia nu credea în virus, artista preferând să se trateze acasă, deși avea simptome specifice virusului.

„Soția mea nu a murit de COVID, a făcut stop cardiac! Eu vreau să o înmormântez creștinește, nu în alt mod”, a declarat Aurel Pădureanu.