Home » Știri » De ce a murit John Magufuli, președintele Tanzaniei. S-a stins din viață la 61 de ani

De ce a murit John Magufuli, președintele Tanzaniei. S-a stins din viață la 61 de ani

Violeta Badea / 18.03.2021, 16:43
De ce a murit John Magufuli, președintele Tanzaniei. S-a stins din viață la 61 de ani

De ce a murit John Magufuli, președintele Tanzaniei. S-a stins din viață la 61 de ani. Vestea că președintele Tanzaniei, John Magufuli, a decedat a picat ca un trăznet! În presă au apărut o serie speculații că ar fi fost infectat cu Covid-19. În acest articol veți afla care este adevărata cauză a decesului.

De ce a murit John Magufuli, președintele Tanzaniei

Președintele Tanzaniei, în vârstă de 61 de ani, a murit din cauza unei insuficiențe cardiace, după ce săptămâni întregi s-a vehiculat că ar fi infectat cu virusul Covid-19. Un lider al opoziţiei a lansat informația conform căreia John Magufuli ar fi internat în stare gravă într-un spital din Kenya, după ce a contractat noul coronavirus.

Această speculație a făcut înconjurul lumii, mai ales că președintele Tanzaniei nu mai fusese văzut în public de peste două săptămâni. Însă, informația nu a fost niciodată confirmată. Oficialii guvernului au negat cu vehemență această idee și s-au aplicat anumite măsuri. Patru persoane au fost arestate de poliție, deoarece erau bănuite că ar fi împrăștiat pe rețelele de socializare zvonuri potrivit cărora președintele John Magufuli este grav bolnav.

La acel moment, vicepreședintele Samia Suluhu Hassan a ieșit la rampă și a liniștit pe toată lumea, spunând că președintele este ocupat și muncește foarte mult. Informație care s-a dovedit a fi falsă. Același oficial s-a văzut nevoit să anunțe decesul lui John Magufuli.

„Cu profund regret vă informez că astăzi  l-am pierdut pe curajosul nostru lider, președintele Republicii Tanzania, John Pombe Magufuli”, a fost mesajul transmis de Samia Suluhu Hassan.

John Magufuli a negat existenta coronavirusului pe teritoriul Tanzaniei
John Magufuli a negat existenta coronavirusului pe teritoriul Tanzaniei

S-a stins din viață la 61 de ani

După moartea președintelui, vor urma 14 zile de doliu național. Vicepreşedintele a mai anunțat că Magufuli a murit într-un spital din Dar es Salaam, acesta fiind cel mai mare oraș din Tanzania. John Magufuli s-a născut pe data de 29 octombrie 1959 și a studiat la Universitatea Dar es Salaam, unde a obținut masteratul și doctoratul.

Acesta a fost pentru o scurtă perioadă profesor la Școala Gimnazială Sengerema și apoi a fost chimist industrial. Acesta s-a remarcat în politică, devenind membru al partidului Chama Cha Mapinduzi (CCM). John Magufuli a devenit președintele Tanzaniei în anul 2015, la vârsta de 56 de ani.

„Buldozerul”, așa cum era poreclit, a ajuns la putere și a promis că va lupta cu tărie împotriva corupţiei. Potrivit multor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, primul său mandat a fost marcat de numeroase derapaje autoritare, atacuri repetate la adresa opoziţiei, precum şi de declinul libertăţilor fundamentale.

John Magufuli a negat în repetate rânduri gravitatea boalii provocată de noul coronavirus, COVID-19. Acesta a negat faptul că se răspândeşte în ţara est-africană şi a susţinut fără dovezi că vaccinurile sunt periculoase. Președintele Tanzaniei le recomanda oamenilor să se roage şi să inhaleze aburul din plante.

Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a făcut numeroase solicitări asupra guvernului, dar Tanzania nu a publicat nicio statistică privind cazurile din luna mai ale infecției cu noul coronavirus, când a înregistrat 509 de infecţii. În această țară nu există un program de testare cunoscut şi oficialilor din domeniul sănătăţii li s-a interzis clar să menţioneze virusul.