Home » Știri » Știri sociale » Vaccinul Covid de la Johnson&Johnson. Când ajung primele doze de vaccin în România

Vaccinul Covid de la Johnson&Johnson. Când ajung primele doze de vaccin în România

Manolică Anca / 17.03.2021, 09:49
Vaccinul Covid de la Johnson&Johnson. Când ajung primele doze de vaccin în România

Medicul Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România a anunțat când va ajuge vaccinul Covid de la Johnson&Johnson și în România. Spre deosebire de celelalte tipuri de vaccin, acesta urmează să se administreze într-o singură doză. Iată tot ce trebuie să știi despre acest vaccin.

Vaccinul Covid de la Johnson&Johnson. Când ajung primele doze în România

Potrivit coordonatorului Valeriu Gheorghiță, vaccinul de la Johnson&Johnson ar urma să ajungă în România la jumătatea lunii aprilie. Însă, prima tranșă nu va fi foarte consistentă, conținând doar câteva zeci de mii de doze. De asemenea, acesta a declarat că încă nu s-a luat o decizie finală în legătură cu persoanele eligibile pentru imunizarea cu vaccinul de la Johnson&Johnson. Însă, el a ținut să precizeze că acesta s-ar preta mai mult pentru centrele mobile și pentru localitățile în care accesul la centrele de imunizare este mai, menționând, totuși, că asta nu înseamnă că nu vor avea acces la el și celelalte categorii de persoane.

„În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înşel ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile. Ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cât de eficace este vaccinul Covid de la Johnson&Johnson

Vaccinul de la Johnson&Johnson este cel de-al patrulea ser împotriva coronavirusului care a fost omologat în Uniunea Europeană. Acesta a primit pe 11 martie 2021 aprobarea de la Autoritatea Europeană pentru Medicamente.

Vaccinul Covid de la Johnson&Johnson ar putea ajunge în Româia la jumătatea lunii aprilie
Vaccinul Covid de la Johnson&Johnson ar putea ajunge în Româia la jumătatea lunii aprilie

Studiile clinice care au fost făcute pentru vaccinul Covid de la Johnson&Johnson au arătat rezultate diferite, în funcție de continent. Concret, eficacitatea serului curativ a variat de la 57% în Africa de Sud, unde a fost depistată una dintre cele mai noi mutații mai contagioase ale Covid-19, la 66% în America Latină şi 72% în Statele Unite ale Americii. În protejarea oamenilor de cazurile severe ale acestei infecții, eficacitatea este de 85%. În ceea ce privește efectele adverse ale administrării acestui ser, cele mai adesea au fost: dureri locale ale brațului, dureri de cap și senzație de oboseală.

Cum funcționează vaccinul Johnson&Johnson

Vaccinul anti-Covid-19 produs de compania americană Johnson&Johnson se aseamănă mai degrabă cu cel produs de AstraZeneca decât cu cele de la Pfizer/BioNTech sau Moderna. Serul curativ se bazează pe un adenovirus pentru a provoca un răspuns imun al organismului.

Un avantaj este faptul că nu este nevoie să fie păstrat la temperaturi speciale, un frigider obișnuit fiind perfect pentru a-l depozita. Mai mult, o diferență majoră a acestui ser față de variantele deja cunoscute ale companiilor Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca este că se administrează într-o singură doză, fără a mai fi necesar un rapel.