Home » Sănătate » De cine este produs cel de-al patrulea vaccin pe care l-ar putea primi România. Serul se administrează într-o singură doză

De cine este produs cel de-al patrulea vaccin pe care l-ar putea primi România. Serul se administrează într-o singură doză

Alexandru Cazacu / 24.02.2021, 10:46
De cine este produs cel de-al patrulea vaccin pe care l-ar putea primi  România. Serul se administrează într-o singură doză

Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, România ar putea primi în luna aprilie al patrulea vaccin împotriva coronavirusului. Se pare că noul ser se administrează în doar o singură doză.

De cine este produs cel de-al patrulea vaccin pe care l-ar putea primi România

Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit la Digi FM despre al patrulea vaccin anti-Covid pe care România l-ar putea primi. Este vorba de vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson, despre care, coordonatorul campaniei de vaccinare susține că ar putea ajunge în țara noastră în luna aprilie.

Agenția Europeană a Medicamentului ar urma să autorizeze acest vaccin anti-Covid în luna martie, după ce a primit o cerere de analiză în regim de urgență de la compania Jenssen, filiala belgiană a Johnson & Johnson. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, serul pe bază de adenovirus are o eficacitate mare și se administrează în doar o singură doză.

”Este un vaccin tot pe bază de vector viral, tot pe bază de adenovirus. De această dată este vorba despre un adenovirus de tip uman, subtip 26. Eficacitatea este similară cu a celui de la Astrazeneca, însă are un avantaj foarte mare. La acest moment, se pare că este suficient să administrăm o singură doză de vaccin. Practic, simplifică foarte mult procesul de vaccinare.

Condițiile de stocare și de distribuire sunt similare cu o temperatură obișnuită pe lanț de frig, de +2, +8 grade Celsius. Deci am avea în portofoliu un al patrulea vaccin care va permite accelerarea campaniei de vaccinare și creșterea accesului persoanelor la vaccinare”, susține medicul.

De cine este produs al patrulea vaccin pe care l-ar putea primi România
De cine este produs al patrulea vaccin pe care l-ar putea primi România

 Valeriu Gheorghiță, despre cât va dura imunitatea

Cu doar câteva zile în urmă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România estima că imunitatea pe care o capătă persoanele care se vaccinează împotriva coronavirusului ar putea dura cel puțin un an de zile. Valeriu Gheorghiță este de părere că dacă România își menține acest ritm de vaccinare, la sfârșitul anului pandemia va fi sub control, potrivit Digi24.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, anticipează că în România se va atinge pragul de vaccinare până în luna septembrie, asta în cazul în care nu vor apărea noi tulpini ale virusului care să nu răspundă la vaccinul împotriva Covid de care dispunem acum. Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare a adăugat că vaccinurile existente în aceste momente s-au dovedit a fi eficiente și împotriva tulpinii britanice, care este mai contagioasă.

România este pe locul doi în Europa la persoane vaccinate

Marți la Palatul Victoria, Valeriu Gheorghiță a declarat că la nivelul UE, România se află pe locul al doilea alături de Danemarca în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate cu cele două doze de vaccin la suta de locuitori.

”Comparativ cu țările membre ale Uniunii Europene, în momentul de faţă, pot să vă spun că în ceea ce privește numărul dozelor administrate la suta de persoane, suntem pe locul trei, cu un procent de 7,26. În ceea ce privește numărul de persoane vaccinate cu cele două doze, practic cu schema completă de vaccinare, vorbim de o rată de acoperire vaccinală de 3% din populația eligibilă și suntem pe locul al doilea, alături de Danemarca; pe prima poziție este Malta”, a declarat Valeriu Gheorghiță.