Home » Știri » Cum îți dai seama ce vaccin Covid vei primi, atunci când te programezi la vaccinare. Detaliul simplu care face deosebirea între Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Cum îți dai seama ce vaccin Covid vei primi, atunci când te programezi la vaccinare. Detaliul simplu care face deosebirea între Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Alexandru Cazacu / 08.02.2021, 17:57
Cum îți dai seama ce vaccin Covid vei primi, atunci când te programezi la vaccinare. Detaliul simplu care face deosebirea între Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Multe companii farmaceutice au făcut mari eforturi pentru a dezvolta un vaccin în contextul pandemiei de coronavirus. Din acest punct de vedere, medicul militar, Valeriu Gheorghiță explică cum îți poți alege serul cu care vei fi imunizat. Mai departe, vă prezentăm noi detalii despre vaccinarea anti-Covid.

Cum îți dai seama ce vaccin Covid vei primi, atunci când te programezi la vaccinare

Deși vaccinurile împotriva coronavirus care sunt disponibile în România sunt dezvoltate de diferite companii farmaceutice, platforma de vaccinare nu specifică serul cu care urmează să ne vaccinăm după programare. În acest moment, vaccinurile disponibile pentru români sunt cele ale Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna. Dr. Valeriu Gheorghiță a vorbit la Digi24 despre cum ne putem da seama de tipul vaccinului.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer are un rapel de 21 de zile, cel făcut de Moderna 28 de zile, iar vaccinul celor de la AstraZeneca 56 de zile.

”În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare și platforma îți va aloca rapelul la ziua 21 sau la ziua 28 sau la ziua 56, vei ști ce vaccin urmează să primești”, a explicat Valeriu Gheorghiță, potrivit digi24.ro.

Vaccinul celor de la Pfizer va fi folosit în majoritatea centrelor de vaccinare din România

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare din România, majoritatea centrelor de vaccinare din țara noastră vor opera cu un singur tip de vaccin, în cele mai multe dintre ele va fi folosit vaccinul Pfizer, pentru că are cea mai largă indicație în ceea ce privește grupele de vârstă (de la 16 ani), spre deosebire de Moderna, cu care vor fi vaccinați cei peste 18 ani și față de AstraZeneca, folosit pentru persoane din categoria de vârstă 18-55 de ani.

”Dacă o persoană care are 17 ani și intră să se programeze, fiind cu o boală cronică, o să-i apară centre doar cu vaccinul Pfizer, care are indicație pentru grupa de vârstă.

O persoană care are peste 55 de ani va avea fi afișate centre în care se regăsesc vaccinurile Pfizer și Moderna. Pentru cineva care are între 18 și 55 de ani vor fi afișate centre cu cele 3 vaccinuri”, explică medicul, potrivit sursei citate.

Ce vaccin anti-Covid-19 vrei primi
Ce vaccin anti-Covid-19 vrei primi

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-COVID-19

Totodată, șeful campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului din România susține că numărul de locuri disponibile va fi ocupat foarte repede.

”În momentul în care o persoană se va programa, platforma, știind ce tip de vaccin se regăsește în acel centru, îți alocă rapelul, care poate să fie la ziua 21, ziua 28 sau ziua 56. În acel moment, poți să anulezi acea programare, dacă nu vei dori să rămâi în acel centru de vaccinare. Poți să te muți la un alt centru.

Noi estimăm că numărul de locuri disponibil se va ocupa foarte repede și ideea principală care va rămâne e de a da șansa fiecărei persoane să se vaccineze împotriva COVID-19.

Oamenii pot să opteze pentru vaccinare și în funcție de arondarea geografică. În unele localități în care avem un singur centru, cum este în mediul rural, acolo va fi foarte probabil vaccin de la Pfizer, pentru a acoperi cea mai largă plajă de vârstă” a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță.