Home » Politică » De ce nu se vaccinează parlamentarii români. Motivul pentru care unii dintre ei au ales să nu-și facă vaccinul Covid

De ce nu se vaccinează parlamentarii români. Motivul pentru care unii dintre ei au ales să nu-și facă vaccinul Covid

Manolică Anca / 17.03.2021, 14:03
De ce nu se vaccinează parlamentarii români. Motivul pentru care unii dintre ei au ales să nu-și facă vaccinul Covid

De ce nu se vaccinează parlamentarii români, deși s-au aflat incluși în cea de-a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare? Este o întrebare pe care sigur mulți cetățeni și-o pun. Iată ce motive au invocat unii dintre aceștia.

De ce nu se vaccinează parlamentarii români

Deși vaccinul a fost extrem de invocat și așteptat în toată lumea, acum când imunizarea este posibilă, unii sunt foarte sceptici în privința administrării lui. Acesta este și cazul unora dintre parlamentarii români care nu prea s-au grăbit să se vaccineze împotriva Covid-19 până acum, deși au fost incluși în a doua etapă a campaniei de vaccinare. Se pare că scepticismul este în floare printre aleși, ei nefiind prea încrezători în beneficiile acestor seruri curative. Mulți s-au impus și au militat chiar și împotriva purtării măștii de protecție și a păstrării distanței sociale.

Printre aceștia se numără deputatul PSD, Daniel Ghiță, bine cunoscut pentru poziția sa în privința purtării măștii. Acesta este sceptic și în privința vaccinării spunând că încă se gândește dacă să își administreze serul curativ, având în vedere că informațiile despre vaccin „nu au fost sigure și convingătoare” pentru acesta.

Nici senatorul AUR Sorin Mateescu nu este foarte încrezător în vaccin, spunând că este mai rezervat. „Nu că nu m-aș vaccina, dar e testat foarte puțin și eu de meserie sunt jurist și vreau să mă conving că e testat și nu are reacții adverse.”

De ce nu se vaccinează parlamentarii români
De ce nu se vaccinează parlamentarii români

Alții, în schimb, sunt foarte nerăbdători

De cealaltă parte îi regăsim pe cei nerăbdători să fie imunizați, neavând pretenții în ceea ce privește serul pe care ar urma să îl primească. Acesta este exemplul senatorului USR PLUS, Irinel Darău, care a spus că deși a așteptat ca instituția să îl programeze la vaccinare, acest lucru nu s-a întâmplat. Motiv pentru care, a decis să se înscrie singur pe o listă de așteptare a unui centru, în care se administrează chiar controversatul ser curativ produs de AstraZeneca.

Mai mult, unii parlamentari au fost vaccinați chiar cu lotul de la AstraZeneca asupra căruia planează multe suspiciuni și care a fost suspendat. Cu toate acestea, ei spun că merg fără emoții la rapel. Acesta este și cazul lui Emanuel Ungureanu, deputat USR PLUS: „M-am vaccinat chiar cu AstraZeneca, un vaccin din lotul suspect. (R: După ce ați văzut că e suspect v-a fost teamă?) Nu. Abia aștept să fac rapelul tot cu Astra.”, a spus acesta pentru Digi24.

Cum era de așteptat, părerile sunt împărțite. Unii parlamentari au rețineri și ar prefera să se vaccineze doar cu Pfizer/BioNTech sau Moderna, în urma suspiciunilor care au apărut în cazul serului produs de AstraZeneca. Deputata PSD, Rodica Nassar, deputat PSD, a declara că: „În condițiile actuale aș prefera un alt vaccin decât AstraZeneca. Poate după ce studiile ne arată că e un vaccin bun și că au fost accidente nefericite.”

Unii deja s-au vaccinat

Printre aleși se numără și medici care au fost intrat în prima etapă a campaniei de vaccinare. Pentru aceștia, opțiunea de imunizare a fost una categorică. Spre exemplu, deputatul PNL Cristina Vecerdi, a declarat că recomandă imunicarea în orice situație.

„M-am vaccinat pentru că, în primul rând, am lucrat până nu demult, sunt medic în linia 1 și am fost printre primele persoane vaccinate din județul Brașov. Recomand imunizarea în orice situație, este părerea specialiștilor. Știu că e multă dezbatere, dar imunizarea este obligatorie în situația în care ne aflăm acum.”