Home » Știri » Pensiile speciale ale parlamentarilor din România vor fi eliminate. De când se aplică legea

Pensiile speciale ale parlamentarilor din România vor fi eliminate. De când se aplică legea

Alexandru Cazacu / 19.02.2021, 10:49
Pensiile speciale ale parlamentarilor din România vor fi eliminate. De când se aplică legea

Miercuri, a fost adoptat un proiect de lege prin care senatorii și deputații nu vor mai primi indemnizația pentru limita de vârstă ( ”pensia specială” în spațiul public) pe care o primesc acum. Despre ce este vorba, veți afla în continuare.

Pensiile speciale ale parlamentarilor din România vor fi eliminate

Mai exact, este vorba despre proiectul de lege care prevede abrogarea articolelor 49 și 50 din Legea 96/2006 cu privire la Statutul senatorilor și deputaților. Pentru a putea fi aplicată, este necesar ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Pensia specială o primesc senatorii și deputații la încetarea mandatului, după ce aceștia ajung la vârsta standard de pensionare din Legea pensiilor publice sau din alte legi speciale. Mai mult de atât, dacă va fi promulgată Legea, acest drept va fi eliminat nu doar pentru viitor, chiar și indemnizațiile care sunt acum în plată vor înceta.

”Deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare (…) sau ale vârstei standard reduse (…) sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în Legea 96/2006.

Indemnizația pentru limita de vârstă

Această indemnizație pentru limită de vârstă se acordă senatorilor și deputaților în limita a trei mandate.  Aceasta se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Pe de altă parte, indemnizația pentru limită de vârstă nu poate depăși venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în perioada mandatului.

Dacă mandatele acestora sunt incomplete, pensia specială se calculează în funcție de perioada de mandat exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar. În cazul în care, senatorii sau deputații obțin un nou mandat de parlamentar, plata acestei indemnizații este suspendată și se reia la încetarea mandatului, însă se recalculează.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale parlamentarilor români
Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale parlamentarilor români

Indemnizația se cumulează cu pensia din sistemul public

De important de precizat că, indemnizația parlamentarilor se cumulează cu pensia din sistemul public sau în alt sistem de pensii, chiar și cu alte venituri pe care le au aceștia. De asemenea, acestă indemnizație este plătită din bugetul de stat.

Pe de altă parte, parlamentarii care au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție sau pentru alte infracțiuni în timpul mandatelor de deputați sau senatori, nu beneficiază de acestă indemnizație.

Miercuri, cele două Camere ale Parlamentului au hotărât eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Proiectul de lege a fost votat în plen, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente. Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre acestea are în vedere încetarea plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor în vigoare.