Home » Știri » Ce salarii au politicienii din Parlamentul României. George Simion de la AUR a făcut publică suma

Ce salarii au politicienii din Parlamentul României. George Simion de la AUR a făcut publică suma

Alexandru Cazacu / 16.02.2021, 14:19

Din punct de vedere financiar, 2021 a început foarte bine pentru politicienii din România. Așadar, potrivit unor date oficiale, la sfârșitul anului trecut parlamentarii români încasau lunar salarii cu sume cuprinse între 10.951 și 13.993 de lei net.

Ce salarii au politicienii din Parlamentul României

În afară de indemnizație, un parlamentar din România mai încasează bani de chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu. Toți parlamentari care nu locuiesc în Capitală sau în Ilfov primesc diurnă, care, în decembrie 2020 era în valoare de 2% pe zi din indemnizație.

Totodată, pentru parlamentari, este asigurat și transportul gratuit intern pe calea ferată. Mai mult de atât, aceștia au decontate cheltuielile pentru transportul în județul în care au fost aleși. Pe lângă toate acestea, parlamentarii României au dreptul la un bilet de avion gratis, săptămânal, pe liniile aeriene interne și beneficiază de o sumă mare pentru cazare, de minim 10.000 de lei lunar.

Iar asta nu e tot. De asemenea, Parlamentul plătește chiria birourilor parlamentare ale demnitarilor români, facturile la utilități și salariile personalului angajat. Astfel, în România, un parlamentar poate ajunge până la 40.000 de lei.

Ce salarii au politicienii și cât muncesc

În Româna, un parlamentar muncește, în medie, trei zile pe săptămână în Parlament. Restul zilelor de lucru se desfășoară în teritoriu. De asemenea, aceștia au vacanță atât vara, cât și iarna. De exemplu, lunile iulie și august sunt luni de vacanță pentru aleșii români. Totodată, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie, parlamentarii români sunt în concediu.

Programul de lucru în Parlamentul României începe de luni, de la ora 14:00, se termină miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Însă, se mai întâmplă ca săptămână de lucru a parlamentarilor să se prelungească până joi.

George Simion donează salariul

Nu cu foarte mult timp în urmă, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care face dovada precum că își donează salariul și în această lună. George Simion donează 9.000 de lei pentru tratamentul unei persoane bolnave.

”Donez salariul! Așa cum am promis, lună de lună.
Luna aceasta către Bucovina,
9000 lei vor merge către tratamentul lui Bodnar Daniel și 2350 lei către procesele de judecată pentru școlile din nordul Bucovinei”, este mesajul postat de George Simion pe pagina de Facebook.

George Simion își donează salariul de parlamentar
George Simion își donează salariul de parlamentar

George Simion donează 90% din salariul de parlamentar

Printr-un mesaj postat în urmă cu ceva timp pe pagina sa de Facebook, George Simion anunța că va dona în fiecare lună 90% din salariul de parlamentar pentru o cauză civică.

”Sunt parlamentar în Parlamentul României. N-am uitat cine sunt, n-am uitat ce avem de făcut și de aceea vă anunț că voi dona 90% din salariul meu către o cauză civică, către cazuri speciale, lună de lună.

Cârcotașii vor începe cu fel de fel de chestiuni, cum încep ei de obicei. Cum și din cei voi trăi, anul viitor voi mai scrie o carte, mai am și celelalte cărți, mai am exemplare din ele”, a spus liderul AUR într-un mesaj video, transmis pe Facebook cu titlul: ”Mesajul meu pentru români: îmi donez 90% din salariu”.