Home » Știri » Pensiile nu mai cresc, în 2021, în România. Ce schimbări pregătește noua lege a pensiilor

Pensiile nu mai cresc, în 2021, în România. Ce schimbări pregătește noua lege a pensiilor

Alexandru Cazacu / 18.02.2021, 12:09
Pensiile nu mai cresc, în 2021, în România. Ce schimbări pregătește noua lege a pensiilor

Se pare că pensiile nu mai cresc, în 2021. Ministrul Muncii a vorbit la emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3 despre ce se întâmplă cu pensiile românilor în acest an și despre o nouă lege a pensiilor care ar intra în vigoare în maxim doi ani de zile.

Pensiile nu mai cresc, în 2021, în România

Cum vă spuneam, la emisiunea ”Subiectiv” moderată de Răzvan Dumitrescu, Raluca Turcan a afirmat faptul că, pensiile nu se vor mări cu 40% din luna septembrie 2021, iar acest lucru nu este nimic altceva decât  ”o minciună”.

”Între timp s-a dezbătut o lege în 2019, a intrat în vigoare cu câteva articole şi nu, nu au început deloc recalculările. Acea lege a creat perspectiva că undeva de la 1 septembrie 2021 să se facă brusc, așa din senin, o recalculare pentru cinci milioane de pensii, astfel încât, acestea să crească cu 40%. Aceasta minciună este una dintre cele mai gogonate minciuni pe care le-am auzit vreodată”, a spus Raluca Turcan, la Antena 3.

Format electronic pentru cele aproximativ 5 milioane de dosare

De asemenea, ministrul Muncii susține că pentru mărirea pensiilor cu noua formulă, este necesar ca toate cele aproximativ 5 milioane de dosare să fie format electronic, pentru ca pensiile să fie recalculate.

”Pentru a majora pensiile cu o noua formulă, se presupune că toate dosarele de pensie, aproximativ 5 milioane, trebuie să existe într-un format electronic cu toți indicatorii care sunt luați în calcul în evaluarea pensiilor, puși în ordine, astfel încât, băgând noua formulă, electronic, să se realizeze această recalculare. Din 2019 până acum o lună nu s-a făcut absolut nimic”, a explicat, Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul Muncii, Raluca Turcan a spus că în România sunt 1,3 milioane de dosare într-un sistem informatic mai puțin adaptat și 3,6 milioane în alt sistem informatic. Potrivit ministrului, se așteaptă ca în maxim 2 ani de zile să existe o nouă lege a pensiilor.

”Avem 1,3 milioane dosare într-un sistem informatic adaptat și nu prea și alte 3,6 în alt sistem informatic. Noi speram ca în maxim 1 an jumate și 2 ani să avem o nouă alege a pensiilor cu dosarele recalculate”, a adăugat Raluca Turcan.

Pensiile nu se majorează în 2021
Pensiile nu se majorează în 2021

Olguța Vasilescu, despre declarațiile ministrului Muncii

În cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei”, fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Olguța Vasilescu a acuzat-o pe Raluca Turcan că minte în legătură cu sporurile bugetarilor. Olguța Vasilescu susține că legea salarizării prevede clar un plafon de 30% pentru sporurile unui angajat. Totodată fostul ministru al Muncii spune nici lucrătorii din spitale, care au tot felul de sporuri nu au voie să depășească acest plafon.

”Acești oameni fie mint cu nerușinare, fie nici măcar nu au citit Legea Pensiilor sau Legea Salarizării. Pentru că se discuta aici despre sporuri de 90%, i-am tot auzit zilele acestea. Va rog frumos să citiți articolul 25 din Legea Salarizării și să vedeți că nu pot să treacă de mai mult de 30% sporurile cumulate pe ordonatorul de credit.

Ministerul Sănătății, toate spitalele care sunt în gestiunea Ministerului Sănătății, pot ei să aibă tot felul de sporuri acolo, nu au voie, per total să treacă peste 30%”, a spus Olguța Vasilescu, la Antena 3.