Home » Știri » Ce studii are Raluca Turcan, vicepremierul României, și cum a ajuns în politică

Ce studii are Raluca Turcan, vicepremierul României, și cum a ajuns în politică

Bucur Ioana / 20.11.2020, 11:40

Raluca Turcan este una dintre puținele femei din prima linie a scenei politice românești. Însă CV-ul impresionant al vicepremierului României ascunde o „eroare” pe care mulți ar putea, pe bună dreptate, să o considere o minciună. Ce studii are Raluca Turcan și cum a ajuns, de fapt, în politică? Cum a reacționat când a fost confruntată cu „scăparea” rușinoasă?

Cum a intrat Raluca Turcan în politică? Detalii nebănuite despre începutul carierei actualului vicepremier al României

Născută la Botoșani, aleasă deputat de Sibiu, cariera Ralucăi Turcan este impresionantă, ea fiind una dintre puținele femei din prima linie a politicii românești. Raluca Turcan s-a născut în 1976, în Botoșani. A făcut liceul „A.T. Laurian”, din orașul natal, urmând, apoi cursurile Academiei de Studii Economice și ale Institutului Pușkin, din Moscova, Rusia.

Raluca Turcan a intrat în politică în partidul înființat, în anul 2007, împreună cu Theodor Stolojan: Partidul Liberal Democrat (PLD). De altfel, la începutul carierei, Stolojan a fost cel care i-a oferit sprijin și susținere. După unirea PLD cu Partidul Democrat, Raluca Turcan a devenit vicepreședinte PDL, apoi, ani mai târziu, vicepreședinte PNL, după ce Partidul Național Liberal a fuzionat cu democrat-liberalii.

Cu toate că este economist, Raluca Turcan a activat, în Parlament, în domeniul Educației, fiind membru al comisiei de învățământ al Camerei Deputaților. Din 14 noiembrie 2019, Raluca Turcan este vicepremier al ambelor guverne Orban.

Evenimentul de lansare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, elaborat de Guvernul Romaniei, in Bucuresti, miercuri 1 iulie 2020. Inquam Photos / George Calin
Evenimentul de lansare a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, elaborat de Guvernul Romaniei, in Bucuresti, miercuri 1 iulie 2020. Inquam Photos / George Calin

Ce studii are Raluca Turcan. Vicepremierul României a „strecurat” o informație falsă în CV-ul impresionant

În CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Raluca Turcan scrie că a absolvit, în anul 1999,  Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, cu o diplomă în economie. Vicepremierul României a mai urmat, în 2011, un curs postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale: Securitate și Bună Guvernare, la Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, Colegiul Național de Apărare. Tot în CV-ul Ralucăi Turcan apare și faptul că, în 1999, a fost masterand în Comunicare și Relaţii Publice, la SNSPA București.

Doar că CV-ul impresionant prezentat de Raluca Turcan conține, de 21 de ani, o informație ce nu este adevărată. De fapt, Raluca Turcan a abandonat studiile masterale la SNSPA. Contactată de reporterii Edupedu și întrebată de ce menține în CV-ul său oficial titlul de masterand în Comunicare și Relații Publice la SNSPA, la 21 de ani de la abandonarea acestor studii, vicepremierul liberal Raluca Turcan a declarat că:

Sedinta de guvern, la Palatul Victoria din Bucuresti. Inquam Photos / George Calin
Sedinta de guvern, la Palatul Victoria din Bucuresti. Inquam Photos / George Calin

„Eu am luat Bacalaureatul cu 10 și licența la ASE, Relații Economice Internaționale, cu peste 9.50. Părinții mei au lucrat toata viața ca profesori, iar Educația și formarea sunt definitorii pentru mine. În același timp, relevanța educației e dată și de școala urmată, dar și de evaluarea personală făcută de fiecare la acel moment. Am urmat cursurile de masterat și am considerat acest lucru suficient pentru formarea mea.

Am optat să nu susțin disertația pentru că activam deja în politică și mi s-a părut straniu la acel moment, în care regimul Năstase ducea un atac cu toate mijloacele împotriva Opoziției, să fiu evaluată de apropiații sau sfătuitorii oamenilor politici împotriva cărora eu luptam. Evoluțiile au confirmat că am avut 100% dreptate cu evaluarea făcută”, a explicat Raluca Turcan.

Întrebată de ce nu a corectat niciodată informația vehiculată de multe ori în presă, mai cu seamă în timpul campaniilor electorale, Raluca Turcan a spus că „atunci când o informație greșita pleacă în internet, e greu să o mai poți corecta”. Faptul că CV-ul său nu apare pe site-ul Guvernului, ci doar pe pagina Camerei Deputaților a fost catalogat de vicepremierul României ca fiind o „scăpare” de pe urma căreia nu a avut „absolut niciun câștig”.