Home » Politică » Ce salarii au deputații și senatorii din România. Câți bani cheltuie parlamentarii lunar

Ce salarii au deputații și senatorii din România. Câți bani cheltuie parlamentarii lunar

Bucur Ioana / 13.11.2020, 10:17
Ce salarii au deputații și senatorii din România. Câți bani cheltuie parlamentarii lunar

Alegerile parmalentare 2020 vor decide noua formulă din Senat și Camera Deputaților. Partidele și-au finalizat listele, iar candidații se pregătesc pentru campania electorală. În acest context, este normal ca românii să înceapă să se întrebe câți bani „investim” lunar pentru a-i plăti pe cei aleși să ne reprezinte în Parlament. Află ce salarii au deputații și senatorii din România.

Ce salarii au deputații din România?

În 2020, Camera Deputaților a publicat, pe site-ul instituției, lista salariilor de bază și indemnizațiilor lunare primite de deputați, începând cu data de 1 septembrie 2020. La prima vedere, se poate observa ușor faptul că cel mai mare venit brut îl încasează președintele Camerei Deputaților, care primește 23.920 de lei pe lună. Dacă vă întrebați ce salarii au deputații din România,  potrivit sursei, aceștia au o indemnizație brută lunară de 18.720 de lei. Deputații mai primesc, în afară de indemnizație și bani pentru funcționarea cabinetului parlamentar, și diurnă pentru participarea la ședințe, diurnă de deplasare, bani pentru locuință și combustibil. De fapt, suma cheltuită de stat pentru fiecare deputat ar putea depăși valoarea de 20.000 de lei pe lună.

Nici salariile celorlalte categorii de angajați de la Camera Deputaților nu sunt de neglijat. Un consultant parlamentar primește o indemnizație netă lunară de aproximativ 10.368 de lei, iar un șofer are un salariu de 5.073, mai bine de dublul salariului minim pe economie, ce este de 2.230 de lei.  Secretarul General al Camerei Deputaților are un salariu de bază de 20.194, la care se adaugă sporul de 3.029 lei. Mai trebuie precizat că toate categoriile de personal angajat de la Camera Deputaților sunt eligibile pentru sporul de condiții vătămătoare, de la Secretarul General din vârful ierarhiei până la muncitorul necalificat.

Sedinta in plenul Parlamentului urmat de vot, marti, 27 octombrie 2020. Inquam Photos / George Calin
Ședință în plenul Parlamentului urmat de vot, marți, 27 octombrie 2020. Inquam Photos / George Călin

Ce salarii au senatorii din România?

La fel ca în cazul Camerei Deputaților, Senatul României a publicat pe site-ul instituției valoarea salariilor și indemnizațiilor lunare primite de senatori, începând cu data de 1 septembrie 2020. Nu e de mirare de ce lupta pentru un post este crâncenă la fiecare rundă de alegeri parlamentare, având în vedere ce salarii au senatorii din România, ce pot ajunge la peste 20.000 de lei. Un senator simplu, fără alte funcții sau atribuții în Parlament, primește o indemnizație lunară netă de aproape 19.000 de lei pe lună, în timp ce Secretarul General al Senatului are un salariu de bază de 20.194, la care se adaugă spor de 3.030 lei. Salariul de bază al Secretarului General Adjunct este de 19.000 de lei. Senatorii cu funcție de directori primesc pentru munca lor 15.433 de lei, iar un șef de birou aproximativ 10.000 de lei. Nici consilierii senatorilor nu o duc rău, având un salariu lunar cuprins între 7.000 și 10.000 de lei. Stenodactilograful de la Senat câștigă aproape 5.000 de lei, iar venitul unui șofer ajunge la 5.071 de lei pe lună.

Cum se întâmplă și la Camera Deputaților, toate categoriile de personal angajat de la Senat, asta îi exclude pe senatori, pot primi sporul de condiții vătămătoare.

Senatului Romaniei. Inquam Photos / George Călin
Senatului României. Inquam Photos / George Călin

Ce spunea premierul Ludovic Orban despre salariile deputaților și senatorilor din România

La preluarea mandaului, în 2020, premierul Ludovic Orban anunța că salariile senatorilor și deputaților din România vor fi păstrate la nivelul celor din 2019.

„Păstrăm indemnizațiile la nivelul lui 2019 pentru demnitari. Micșorăm subvențiile pentru partidele politice, dar e un subiect sensibil, pentru că sunt două rânduri de alegeri. La locale, fiecare echipă are posibilitatea să aibă contribuții, dacă sumele de bani se încadrează să fie decontate”, a declarat Ludovic Orban.