Home » Știri » Ce pensie are Mugur Isărescu și ce salariu are în calitate de guvernator BNR

Ce pensie are Mugur Isărescu și ce salariu are în calitate de guvernator BNR

Bucur Ioana / 23.10.2020, 11:37

Mugur Isărescu pare că a dat lovitura. Veniturile încasate în calitate de guvernator BNR i-au crescut cu o sumă impresionantă în ultimul an fiscal, iar asta se poate vedea clar în declarația sa de avere. Ce pensie are Mugur Isărescu și ce salariu primește de la Banca Națională a României?

Veniturile obținute în calitate de guvernator BNR au explodat. Ce pensie are Mugur Isărescu și ce salariu are cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume?

Potrivit declarației sale de avere de la finalul lunii iunie 2020, Mugur Isărescu a încasat, în ultimul an fiscal, nici mai mult nic mai puțin de 897.000 de lei de la Banca Națională a României. Comparând cu cei 806.000 de lei încasați anul precedent, devine limpede faptul că veniturile lunare ale lui Mugur Isărescu – salariu și indemnizație de ședință – au crescut cu 7.500 de lei.

Dacă vă întrebați ce pensie are Mugur Isărescu, ei bine, și aceasta a trecut printr-o majorare în ultimul an. Declarația de avere din luna iunie 2020 arată venituri de 162.000 de lei, față de 136.000 de lei în anul fiscal precedent. O diferență de 2.500 de lei.

Cum își păstrează Mugur Isărescu banii obținuți din pensie și salariul primit în calitate de guvernator BNR

Potrivit Economica.net, Mugur Isărescu ar fi ales să ducă aceste creșteri de pensie și salariu în economii bancare, în condițiile în care valoarea depozitelor sale în lei a crescut cu aproximativ 14.000 de lei în primele șase luni ale anului 2020, față de finalul anului 2019, ajungând la un total de aproximativ 1 milion de lei, cu tot cu economiile în valută, reduse ca pondere.

Cât au crescut pensia și salariul lui Mugur Isărescu
Veniturile încasate de Mugur Isărescu, în calitate de guvernator BNR, au crescut în ultimul an (sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Mugur Isărescu este cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, fiind guvernatorul Băncii Naționale a României încă din 1990. A ieșit la pensie în anul 2016, continuând să încaseze  și salariul de la BNR. Mugur Isărescu a fost și prim-ministru al României. Guvernul condus de el a elaborat strategia economică de aderare la Uniunea Europeană. În perioada în care a fost prim-ministru, Banca Națională a fost condusă de către prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari.

Angajatul Băncii Naționale a României care îl depășește pe Mugur Isărescu

Veniturile încasate de Mugur Isărescu sunt depășite de un alt angajat BNR. Este vorba despre prim-viceguverntorul Florin Georgescu. Acesta a avut, anul trecut, venituri aproximativ 1,6 milioane de lei. Dintre aceștia, 1,36 de milioane de lei au reprezentat salariul primit pentru funcția pe care o ocupă la Banca Națională a României. Florin Georgescu mai beneficiază de o pensie de parlamentar în valoare de 107.400 lei, dar și o pensie de limită de vârstă de 126.000 de lei. La acestea se adaugă și salariul de la Academia de Studii Economice și veniturile din chirii.

Un alt angajat BNR ale cărui venituri au crescut față de anul fiscal precedent este viceguvernatorul Eugen Nicolăescu. Acesta a înregistrat o creștere a veniturilor de la banca centrală de aproape 11%, la 788.000 de lei, faţă de 714.000 de lei în 2018. Nicolăescu, aflat la al doilea mandat în conducerea BNR, mai primit şi un salariu de profesor la Universitatea Dimitrie Cantemir de peste 59.000 de lei şi venituri din chirii de 20.300 de lei, potrivit profit.ro.