Home » Știri » Cum pot ieși la pensie românii care nu au cotizat la stat. Metoda simplă prin care pot câștiga ani vechime

Cum pot ieși la pensie românii care nu au cotizat la stat. Metoda simplă prin care pot câștiga ani vechime

Bucur Ioana / 07.10.2020, 16:20

Vești excelente pentru românii care nu au suficienți ani vechime în muncă! Cum pot ieși la pensie cei care nu au cotizat la stat? Anunțul oficial a fost făcut de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă: „Se repară o nedreptate”

Cum pot ieși la pensie românii care nu au cotizat la stat

Legea pensiilor a suferit o modificare ce va permite persoanelor care nu au toți anii de vechime în muncă să îi poată cumpăra. Anunțul a fost făcut, vineri, de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a spus Ionel Dancă, vineri, la Palatul Victoria.

Există, însă, și un set de condiții ce trebuie îndeplinite pentru a se putea câștiga ani de vechime. Pentru a se putea pensiona, românii care nu au cotizat la stat vor fi nevoiți să plătească contribuțiile de asigurări sociale pe o perioadă de șase ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, se arată în proiectul de lege.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau in alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.”

Cum pot ieși la pensie românii care nu au cotizat la stat. Metoda simplă prin care pot câștiga ani vechime
Cum pot ieși la pensie românii care nu au cotizat la stat. Metoda simplă prin care pot câștiga ani vechime

Cum se pot cumpăra ani vechime?

Pentru a dobândi ani vechime, contribuțiile pe care românii le vor plăti se calculează în funcție de salariul minim brut. În ultimii zece ani, acesta s-a triplat.

 „Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare social.”

Plata contribuției de asigurări sociale pentru cumpărarea vechimii în muncă se va putea face într-o singură tranșă sau eșalonat, în rate lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

Pensii 2020. Experții avertizează asupra posibilelor efecte dezastruoase a creșterii pensiilor cu 40%

Decizia de a majora pensiile cu 40% a declanșat un val de reacții în rândul economiștilor. Agenţia de evaluare S&P Global Ratings a avertizat că această majorare ar declanşa o corecţie fiscală dezordonată, tocmai într-un moment în care economia se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

„Credem că, dacă această majorare va rămâne în picioare, România va fi muşcat mai mult decât poate mesteca, fiscal vorbind. Dacă va fi implementată, o astfel de majorare considerabilă a cheltuielilor permanente, ar fi una dăunătoare pentru performanţele fiscale şi externe ale României şi, cel mai probabil, va provoca o corecţie bugetară dezordonată, cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după pandemia de Covid-19”, subliniază analiştii S&P, adăugând că următoarea revizuire de rating pentru România este programată pentru data de 4 decembrie.