Home » Știri » Cum se calculează pensia în România. Ghid pas cu pas, pentru a afla ce sumă ți se cuvine

Cum se calculează pensia în România. Ghid pas cu pas, pentru a afla ce sumă ți se cuvine

Radulescu Valentin / 07.10.2020, 12:22
Cum se calculează pensia în România. Ghid pas cu pas, pentru a afla ce sumă ți se cuvine

Mulți oameni poate sunt sceptici cu privire la pensia care li se cuvine, iar astfel se decid să își calculeze singuri suma pe care trebuie să o primească atunci când ajung la vârsta standard de pensionare. Totodată, este bine să țină cont de câteva aspecte atunci când se pregătesc să își calculeze veniturile lunare. Ce trebuie să știi înainte să calculezi pensia în România?

Modul de calculare a pensiilor

Cuantumul de pensie este determinat prin înmulțirea punctajului mediu anual obținut de asigurat, cu valoarea unui punct de pensie. Elementele necesare care aduc la cunoștință drepturile de pensie, se regăsesc în buletinul de calcul. Acestea poate fi obținute prin solicitarea la casa de pensii din raza de domiciliu.

De curând, a fost adoptată o nouă lege care aduce în formula de calcul a pensiilor termenul ”punct de referință”. Înainte de adăugarea acestei legi, pensia era calculată prin înmulțirea punctajului mediu anual, realizat de asigurat, cu valoarea unui punct de pensie. Așadar, punctajul mediu era determinat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Totodată, prin adăugarea noii formule de calcul, cuantumul de pensie va fi diferit față de metoda folosită anterior, după cum se arată în noua lege adoptată. În anul 2021, punctul de referință va ajunge la valoarea de 75 de lei.

„Numărul total de puncte realizate de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se arată în noua lege adoptată.

Cum se calculează pensia în România. Ghid pas cu pas, pentru a afla ce sumă ți se cuvine
Cum se calculează pensia în România. Ghid pas cu pas, pentru a afla ce sumă ți se cuvine

Calculul punctajului de pensie mediu anual

Punctajul mediu anual este realizat prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale celui asigurat la numărul de ani corespunzător pentru stagiul complet de cotizare.

De asemenea, numărul de puncte realizat în fiecare lună se adună. Acesta se împarte la 12 și rezultă punctajul anual al asiguratului.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea acestuia la venitul brut, sau după caz, la venitul lunar asigurat, care este constituit în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă.

Cum se va calcula pensia anticipată din anul 2021?

În prezent există două tipuri de pensie anticipată, cea fără penalizare de cuantum și pensia anticipată parțial, cea cu penalizare de cuantum. Din data de 1 septembrie 2021 va exista numai un tip de pensie anticipată, adică cu penalizare de cuantum.

Așadar, viitoarele pensii anticipate se vor acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard pentru pensioare. Aceasta va putea fi solicitată de persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și de românii care au depășit cu maxim opt ani vechimea legală în muncă, adică 35 de ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, se arată în noua lege.

Ce este punctul de referință?

Pentru cei care nu știu, punctul de referință reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare. Valoarea punctului de pensie se află acum la valoarea de 1.775 lei, iar de la 1 septembrie 2021, acesta va ajunge până la 1.875 lei.

De asemenea, începând cu anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut.

Afectează Pilonul II punctajul lunar?

Dacă angajatul contribuie la un fond de pensii administrat privat, atunci punctajul lunar este stabilit în condițiile legii care corectează raportul dintre contribuția datorată la sistemul public de pensii, dar și contribuția prevăzută de lege pentru condițiile normale de lucru.