Home » Știri » Știri economice » Salarii 2020. Care este salariul unui profesor în România și la ce sumă poate ajunge un dascăl pe lună în Germania

Salarii 2020. Care este salariul unui profesor în România și la ce sumă poate ajunge un dascăl pe lună în Germania

Bucur Ioana / 08.10.2020, 13:35

Nu mai există niciun dubiu. Profesorii din România sunt printre cei mai prost plătiți din Europa. Diferența dintre salariul unui dascăl de la noi din țară și cel al unuia din Germania este rușinoasă!

Salarii 2020. Care este salariul unui profesor în România

În ciuda faptului că în perioada 2009-2019 salariile profesorilor din România au fot majorate de mai mute ori, acestea au rămas și în prezent printre cele mai mici din Europa. Fenomenul se poate explica simplu, prin strânsa legătură dintre salariile din învățământ și valoarea PIB-ului pe cap de locuitor din țară. Un PIB mic înseamnă, automat, și venituri salariale mici.

Salariile profesorilor au beneficiat, în anul 2017, de una dintre cele mai importante majorări. Atunci, Guvernul a decis creșterea veniturilor acestei categorii de angajați cu 8 până la 24%. Anul trecut, un profosefor începător, proaspăt absolvent al modulului pedagogic, câștiga aproape 9.000 de euro pe an. Lunar, asta ar însemna un salariu de sub 3.600 de lei. Trebuie specificat că venitul total se modifică în funcție de vechimea în domeniu, dar și de nivelul la care se face predarea.

Salarii 2020. Cei mai „bogați” profesori din Europa. Cât câștigă un dascăl pe lună în Germania

La polul opus situației din România, cele mai mai mari salarii din învățământ se câștigă în țări precum Danemarca, Germania, Austria, Finlanda, Olanda, Norvegia și Islanda. În Germania, un profesor câștigă pe lună între 3.000 și 7.000 de euro, brut, potrivit alephnews.

Salarii 2020. Care este salariul unui profesor în România și la ce sumă poate ajunge un dascăl pe lună în Germania
Salarii 2020. Care este salariul unui profesor în România și la ce sumă poate ajunge un dascăl pe lună în Germania

Salarii 2020. O nouă majorare a salariilor profesorilor din România

Parlamentul a adoptat, pe 22 septembrie, rectificarea bugetară pe 2020 cu amendamentul PSD referitor la creșterea cu 40% a punctului de pensie și majorarea, din acest an, a salariului de bază pentru personalul didactic de predare.

Pe 16 septembrie, comisiile de buget ale celor doup Camere au dat raport de adoptare cu amendamente recificării bugetare. Dintre acestea, cel mai important era cel care abroga articolul potrivit căruia puntul de pensie se majora cu doar 14%, rămânând, astfel, în vigoare legea sistemului public de pensii, e prevede creșterea acestuia cu 40%. O altă victorie a celor de la PSD a fost și repunerea pe masă a majorării salariilor și stimulentelor pentru profesori.

Premierul Ludovic Orban a vrut să încerce să blocheze amendamentele: „Declanșează falimentul României”

Premierul României, liberalul Ludovic Orban, a dezvăluit că intenționa sî negocieze cu celelalte partide obținerea sprijinului necesar pentru a bloca amendamentele ce implică majorarea simțitoare a cheltuielilor bugetare.

„Readuc aminte că nici o altă formaţiune politică nu a participat la şedinţa Comisiei reunite de buget-finanţe, la care s-a produs monstruozitatea provocată de PSD. În plen, vom negocia cu toate formaţiunile politice pentru a le cere sprijinul, astfel încât să refacem raportul, să retrimitem în comisie acest raport al Comisiei de buget-finanţe, care declanşează falimentul României. Sunt convins că aşa cum au fost alături nu de noi, de Partidul Naţional Liberal, alături de ceea ce înseamnă raţionalitate, ceea ce înseamnă corectitudine, la fel o să ne putem bizui în plen pe o atitudine raţională, iar în acest caz, PSD va fi minoritate şi vom putea retrimite la Comisia de buget-finanţe”,  a declarat Ludovic Orban.