Home » Știri » Salarii 2020. Câți bani ajung să încaseze lunar angajații de la Primăria Capitalei. Sporuri uriașe

Salarii 2020. Câți bani ajung să încaseze lunar angajații de la Primăria Capitalei. Sporuri uriașe

Bucur Ioana / 07.10.2020, 17:10

Cine ar fi crezut că munca la Primăria Municipiului București implică expunerea la riscuri uriașe? Asta reiese din sporurile și salariile pe care le încasează, lunar, angajații instituției.

Sporuri uriașe la Primăria Municipiului București. Câți bani ajung să încaseze lunar angajații

Condiții „grele” de muncă la Primăria Municipiului București. Pe lângă salariile de bază, nici mai mult nici mai puțin de 352 de angajați ai instituției beneficiază, lunar, de sporuri pentru condiții de muncă vătămătoare, ce valorează între 300 de lei, în cazul muncitorilor necalificați, și pot ajung până la 2.300 de lei, în cazul secretarului general, arhitectului șef sau directorului general din cadrul Primăriei București.

Care sunt „condițiile de muncă vătămătoare” de la PMB și alte instituții ale statului român? Ei bine, este vorba despre expunerea la ecranul calculatorului, germeni, bacterii și…pra, potrivit Newsweek.

„Toți suntem în faliment nedeclarat”

Sporul acordat pentru condițiile de muncă vătămătoare a fost stabilit la 15% din din salariul de bază, adică maximul permis de lege. Asta, în ciuda declarațiilor date de Gabriela Firea, din vara anului 2019, în care anunța că instituția este în „faliment nedeclarat”:

„Eu sunt mult mai preocupată în acest timp de faptul că atât Primăria Capitalei și de sector au un buget mult mai mic, decât cel prognozat… Pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat. În momentul în care nu mai poți să îți asiguri funcționarea, activitatea curentă.”

Salarii 2020. Câți bani ajung să încaseze lunar angajații de la Primăria Capitalei. Sporuri uriașe
Salarii 2020. Câți bani ajung să încaseze lunar angajații de la Primăria Capitalei. Sporuri uriașe

„Motive de nervi”

Situația absurdă, mai ales în contextul exploziei numărului de infecții zilnice cu noul coronavirus a fost analizată, la sânge, de Vlad Mixich, expert al Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă:

„Motive de nervi:

Un medic primar cu experiență(vechime) maximă care lucrează în spital COVID în condiții de maxim stres și expus permanent de 6 luni primește un salariu de la buget la fel de mare ca un șef de birou din Primăria Bucureștiului.

Un referent sau consilier obișnuit din Primăria Bucureștiului câștigă mult mai bine de la buget decât o asistentă medicală cu vechime maximă care lucrează în condiții grele expusă permanent la COVID în spital public.

Cum vi se pare?” , a scris Vlad Mixich, pe Facebook.

Reacția Primăriei Municipiului București (PMB)

Potrivit Alephnews, Primăria București a transmis că „sporurile sunt cele acordate, conform legii, în toate instituțiile publice”.

În ceea ce privește sporul pentru condiții vătămătoare, acesta se acordă începând din anul 2006, în conformitate cu prevederile legale. De acest spor beneficiază angajații din toate instituțiile statului din administrația publică centrala și locală, cu condiția îndeplinirii criteriilor legale în vigoare (evaluarea factorilor de risc și consecințele acestora asupra sănătății salariaților, certificate prin buletine de determinare și expertizare emise de către autoritățile abilitate) , precizează Primăria Municipiului București.

În plus, instituția a subliniat că datele sunt transparente, afișate pe site-ul PMB în zilele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an.

„Salariile publicate reprezintă salarii brute, ceea ce înseamnă că, în medie, 41,5% dintre cifrele publicate reprezintă contribuțiile către bugetul statului și bugetele asigurărilor sociale.”