Home » Știri » Salariul minim 2021. Majorările luate în calcul pentru anul viitor

Salariul minim 2021. Majorările luate în calcul pentru anul viitor

Manolică Anca / 09.11.2020, 08:39
Salariul minim 2021. Majorările luate în calcul pentru anul viitor

Vin vești bune pentru toți salariații din România. Ministerul Muncii are în vedere două scenarii, conform cărora, salariul minim brut s-ar putea mări din anul 2021. Iată care sunt condițiile și cu cât ar putea crește salariile.

Salariul minim 2021

Conform unui document remis pentru avocatnet.ro, salariul minim brut va crește și anul viitor. Astfel, la Ministerul Muncii sunt analizate două scenarii de calcul privind majorarea de anul viitor, care ar putea aduce salariul minim mai aproape de valoarea celui pentru studii superioare de anul acesta. Ambele vor ține cont de inflație și de creșterea productivității muncii, fără a se ține cont de valoarea coșului de consum, așa cum prevede o lege publicată relativ recent.

Prima variantă pe care ar putea lua-o în calcul Ministerul Muncii este majorarea cu rata anuală a inflației în luna septembrie 2020 (2,5%) și cu creșterea reală a productivității muncii pe angajat în 2019 (4,2%). Ceea ce înseamnă că, din 2021, salariul minim ar urma să ajungă de la 2.230 de lei la 2.380 de lei, adică ar urma să crească cu 150 de lei.

Însă, acest context ar duce la depășirea salariului pentru studii superioare, de 2.350 de lei, iar Guvernul stabilise că acesta va continua să existe în legislație atâta timp cât nu va fi egalat de salariul minim. Așadar, conform acestul scenariu, salariul minim pentru studii superioare ar urma să dispară.

„Acest scenariu prezintă avantajul că asigură politicii salariului minim un caracter de sustenabilitate, generat de componenta de productivitate, pe lângă acela de menținere a puterii de cumpărare generat de componenta ratei inflației”, se arată în documentul de la Ministerul Muncii.

Salariul minim ar putea crește din 2021
Salariul minim ar putea crește din 2021

Cea de-a doua variată de calcul are în vedere aceeași majorare în funcție de rata inflației și creșterea productivității, adică tot o majorare de 150 de lei, dar la care ar urma să fie aplicați anumiți indici de corecție, în funcție de dinamica creșterii economice:

  • dacă diferența dintre creșterea economică prognozată pentru anul în care se majorează salariul minim și cea estimată pentru anul precedent se află în intervalul +/- 0,5 puncte procentuale, care reprezintă un grad ridicat de stabilitate a creșterii economice, coeficientul de creștere este 0%;
  • dacă această diferență este mai mare de 0,5 puncte procentuale şi până la 1,5 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, fără a depăși 1 punct procentual;
  • dacă această diferență este mai mare de 2 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, negociat, fără a depăși 2 puncte procentuale.

Astfel, folosind indicele de corecție, Ministerul Muncii calculează un salariu minim brut de 2.335 de lei pentru anul viitor, adică o creștere de 105 lei.

O nouă schemă de calcul a salariului minim

În 2020, Parlamentul a dat o lege care avea în vedere o altă schemă de calcul a salariului minim brut sau, mai bine spus, un alt factor de decizie pentru calculul salariului minim. Astfel, conform Legii nr. 174/2020, salariul minim ar fi urmat să se calculeze în funcție de coșul minim de consum.

La ora actuală, salariul minim în România are trei praguri diferite: salariul minim brut pe țară, în valoare de 2.230 de lei, salariul minim brut pentru cei cu studii superioare, în valoare de 2.350 de lei și salariul minim brut în domeniul construcțiilor, în valoare de 3.000 de lei.

Foarte important de menționat este că o creștere a salariului minim brut va deveni oficială, doar atunci când va fi înscrisă într-un act normativ și va fi, mai apoi, publicată în Monitorul Oficial.