Home » Știri » Ce salariu are premierul României, Ludovic Orban. În 2018, încasa 3000 de lei lunar

Ce salariu are premierul României, Ludovic Orban. În 2018, încasa 3000 de lei lunar

Manolică Anca / 23.10.2020, 14:13
Ce salariu are premierul României, Ludovic Orban. În 2018, încasa 3000 de lei lunar

Îl vedem zilnic la TV și, de multe ori, poate ne punem întrebarea: ce salariu are premierul României, Ludovic Orban? În 2018, încasa 3000 de lei lunar. Iată cât încasează acum, pentru funcția pe care o deține.

Ce salariu are premierul României

Ludovic Orban a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României pe 4 noiembrie 2019. Iar salariul pe care acesta îl încasează nu este deloc de neglijat. Deși evită să vorbească pe tema acestui subiect, public, suma poate fi aflată prin intermediul declarației sale de avere.

Conform acesteia, în anul 2018 a avut un venit lunar de 3.083 de lei. El a ținut să menționeze că nu te poți îmbogăți din salariul obținut dintr-o funcție și că atât el, cât și familia lui, sunt niște persoane modeste și cinstite.

„Declaraţia de avere spune totul despre cariera mea în viaţa publică, despre cinstea mea, despre faptul că niciodată nu am acceptat să obţin venituri care nu mi se cuvin. De-a lungul ultimilor 30 de ani, mai mult de jumătate am deţinut funcţii publice şi din indemnizaţiile pe care le primeşti din funcţiile publice nu te poţi îmbogăţi. Cel mult, poţi să ai un trai decent. Sunt un om foarte modest. Nu am aplecare spre a trăi pe picior mare. La fel e şi familia mea. Suntem nişte oameni cât se poate de modeşti. Nu cred că asta e problema, ci cât de corect este un om. Nu trebuie să se înţeleagă că sunt cel mai sărac premier, ci cel mai cinstit şi corect”, spunea acesta pentru Digi24, conform adevarul.ro.

Ce salariu are premierul Romaniei
Premierul Romaniei, Ludovic Orban

Dar, odată cu ocuparea fotoliului de prim-ministru al României, salariul lui a crescut considerabil. Conform Legii salarizării unitare și grilelor de salarizare a demnitarilor, acesta încasează, lunar, suma de 22.256 de lei. Astfel, în buzunarul liderului PNL intră, lună de lună, peste 2 000 de euro.

Ce este scris în declarația de avere a premierului României

Potrivit acestei declarații, Ludovic Orban deţine, împreună cu soția sa, Mihaela Orban, o casă de vacanţă cu suprafaţa de 200 de metri pătraţi Aceasta se află în județul Ilfov și a fost dobândită printr-un contract de vânzare-cumpărare.

Premierul mai are declarat un autoturism Volkswagen Passat, din 2007. La aceasta, se adaugă sumele încasate în 2018 pentru consultanţă tehnică de la două firme: 28.356 de lei de la Revicond Canaltech SRL şi 9.000 de lei de la SCP Doru Trăilă şi Asociaţii.

Mihaela Orban, soţia premierului, deţine peste 11.800 de euro, la două bănci: Raiffeisen şi BCR. În declarație mai este precizat faptul că nu dețin metale preţioase, obiecte de artă sau bijuterii.

Ce salariu are președinele României, Klaus Iohannis

Cum președintele României este cea mai importantă persoană din stat, și salariul acestuia este pe măsură. Conform declaraţiei de avere a lui Klaus Iohannis, acesta a încasat din salarii anul trecut suma de 179.7345 de lei.

Potrivit evz.ro, veniturile demnitarilor se calculează în funcție de coeficientul din legea salarizării, înmulțit cu salariul minim pe economie, în luna ianuarie a anului trecut, crescuse la 2.080 de lei. În prezent, salariul minim s-a majorat la 2.230 de lei lunar.

Ce salariu are presedintele Romaniei
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis

Până anul trecut, cei doi soți dețineau două apartamente și trei case. Însă, în declarația de avere înregistrată pe data 11 iunie 2020, la ANAF, a mai apărut un apartament, tot în Sibiu. Acesta face obiectul unei moșteniri de anul acesta a lui Carmen Iohannis.

Pe lângă toate aceste proprietăți, preşedintele Romîniei are un depozit deschis în 1999,  la BCR, în care se regăsește, în prezent, suma de 208.000 lei, cu 18.000 de lei mai mult decât indica declaraţia de avere de la sfârşitul lui 2019.