Home » Știri » Vaccinarea Covid, etapa a 3-a. Unde se pot înscrie românii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Vaccinarea Covid, etapa a 3-a. Unde se pot înscrie românii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Alexandru Cazacu / 15.03.2021, 12:41
Vaccinarea Covid, etapa a 3-a. Unde se pot înscrie românii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Vaccinarea Covid, etapa a 3-a va începe luni, 15 martie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani și vor să se imunizeze. Unde se pot înscrie românii și ce condiții trebuie să îndeplinească, veți afla în continuarea materialului.

Vaccinarea Covid, etapa a 3-a. Unde se pot înscrie românii

În localitățile din România unde rata de infectare cu noul coronavirus depășește pragul de 4,5 la mia de locuitori, va începe vaccinarea propriu-zisă a celor care au deja o programare. Pentru celelalte, se vor alcătui liste de așteptare. Cei care doresc să se vaccineze se pot înscrie pe platforma națională de vaccinare prin intermediul call-center-ului, care a fost actualizată în acest scop, potrivit digi24.ro.

Potrivit autorităților, aceste liste de așteptare vor fi deschise succesiv, pe județe (în ordine alfabetică), începând de luni dimineață, de la ora 09:00. Vor exista trei intervale orare pentru deschiderea listelor, iar Capitala figurează în ultimul. Cu toate acestea, autoritățile atenționează că pot exista perioade de mentenanță cu privire la optimizarea aplicației, când acesta ar putea să nu funcționeze.

Programul cu deschiderea listelor

  • 9:00-11:00 Centrele de vaccinare din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna.
  • 11:00-13:00 Centrele de vaccinare din județele Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova.
  • 13:00-15:00 Centrele de vaccinare din județele Sălaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
Vaccinarea Covid, etapa a 3-a. Unde se pot înscrie cei care vor să se imunizeze și ce condiții trebuie să îndeplinească
Unde se pot înscrie cei care vor să se imunizeze și ce condiții trebuie să îndeplinească

Cum se face programarea

Când programarea pentru vaccinare la populația generală devine disponibilă, în platforma națională de programare vor fi vizibile centrele de vaccinare care există deja, dar și cele care vor fi operaționale începând din aprilie. După ce sloturile disponibile vor fi epuizate din centrele de vaccinare, se va activa lista de așteptare. Persoanele care sunt pe lista de așteptare vor fi notificate în funcție de categoria de vaccinare stabilite ca prioritare, în ordinea cronologică de înscriere.

  • persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
  • persoanele din categoria 2b (angajații din domeniile esențiale);
  • persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).

Programările pentru vaccinarea împotriva Covid-19 se pot face atât pe platforma electronică, cât și prin apelarea numărului de call center.

Pentru persoanele care se programează în platforma electronică: la momentul în care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a înscris, beneficiarul primește o notificare în acest sens, iar ulterior va intra în aplicație, pentru alegerea zilei și a intervalului orar.

Cei care optează pentru programarea telefonică, la numărul 021.414.44.25:
în momentul când va apărea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a înscris, va fi programat la vaccinare în ziua și în intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului.

România a depășit pragul de 2 milioane de doze de vaccin administrate

CNCAV a anunțat duminică că până la acest moment, de la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie, s-au administrat 2.160.564 de doze de vaccin la 1.447.357 de persoane, dintre care 734.150 au fost imunizate cu prima doză, iar 713.207 acu a doua de vaccin anti-Covid.