Home » Life & Style » Idei de aperitive pentru masa de Crăciun – ce bunătăți tradiționale sau moderne să pui pe masă

Idei de aperitive pentru masa de Crăciun – ce bunătăți tradiționale sau moderne să pui pe masă

Manolică Anca / 24.12.2020, 12:00
Idei de aperitive pentru masa de Crăciun – ce bunătăți tradiționale sau moderne să pui pe masă

Am adunat pentru tine câteva idei de aperitive pentru masa de Crăciun. Fie că este vorba de bunătăți tradiționale, fie de unele preparate mai sofisticate, toate sunt extrem de gustoase, rapid de preparat și nu te vor face să scoți prea mulți bani din buzunar. Iată cele mai bune gustări reci sau calde făcute în casă, cu care sigur îi vei surprinde pe cei dragi.

Aperitive pentru masa de Crăciun. Ruladă din jambon cu cremă de brânză și ardei colorați

Iată cât de simplu este de preparat această rețetă de ruladă tip mozaic! Se prepară la rece, în doar câteva minute.

Ruladă din jambon cu cremă de brânză și ardei colorați
Ruladă din jambon cu cremă de brânză și ardei colorați

Ingrediente

  • 6-7 felii (1 pachet = 100 g) de Jambon crud uscat, feliat
  • 200 g brânză de vaci (dulce, grasă)
  • 200 g brânză de burduf picantă (sau frământată)
  • 50 g de unt moale
  • 2 fire de ceapă verde sau 1 ceapă veche medie albă sau roșie
  • ½ de ardei roșu, galben și verde

Mod de preparare

Primul pas este amestecarea celor două tipuri de brânză. Apoi, se adaugă untul și ceapa verde tocată, după care se amestecă bine. Pe o folie alimentară de plastic se întind feliide de jambon astfel încât să se suprapună 1 cm, după care se întinde crema și se pun ardeii tăiați în fâșii subțiri pe lung. Se rulează cu grijă și pentru a fi mai ușor de lucrat cu ea se taie în 2 părți egale. Se înfoliază separat și se dau la frigider pentru aproximativ două ore.

Mini cornete sau clopoței din salam cu cremă de brânză

Ingrediente

  • 12-15 felii de salam crud-uscat cu înveliș de piper negru
  • 75 g de brânză de vaci dulce
  • 75 g de brânză de burduf picantă
  • 30 g de unt moale
  • sare după gust
  • câteva capere pentru decor

Mod de preparare

Se amestecă bine cele două tipuri de brânză împreună cu untul moale. După ce se condimentează cu sare, se pune crema într-un poș echipat cu dui stelat mic (pungă cu șpriț). Se răsucește fiecare felie de salam ca pe un cornet, se fixează capătul cu 1/3 de scobitoare  și se umplu clopoțeii cu cremă. Scobitorile se vor scoate înainte de servire.

Mini cornețelele de salam se decorează cu câte o caperă murată după preferințe, se așază într-un mic castron și se dau la rece 30 de minute, pentru a se întări crema cu unt.

Aperitive pentru masa de Crăciun. Mini rulouri din șuncă cu cremă de hrean

Ingrediente

  • 10 felii (1 pachet = 100 g) mușchi file fiert-afumat, feliat
  • 200 g brânză de vaci dulce sau cremă de brânză
  • 2 linguri de hrean ras în oțet (simplu)
  • 50 g de smântână acrișoară
  • 75 g castraveciori acri tip cornichon
  • sare după gust
Mini rulouri din șuncă cu cremă de hrean și Ruladă din jambon cu cremă de brânză și ardei colorați
Mini rulouri din șuncă cu cremă de hrean și Ruladă din jambon cu cremă de brânză și ardei colorați

Mod de preparare

Se freacă brânza cu smântâna și cu hreanul și se adaugă sare după gust. Se toacă castraveciorii și se pun peste compoziție. Apoi, se pun câte două lingurițe din amestec peste fiecare felie de șuncă, se răsucesc și se dau la rece pentru 30 de minute.

Ouă umplute cu cremă de caș și chipsuri crocante

Ingrediente

  • 3-4 ouă fierte
  • 50 g de brânză de vaci dulce
  • 30 g de caș sărat maturat sau telemea
  • 30 g de unt moale
  • câteva fire de cepșoară sau cozi de ceapă verde
  • 3-4 felii de mușchi crud uscat, feliat
  • 1-2 foi de salată verde

Mod de preparare

Se fierb ouăle 7 minute și se răcesc în mai multe ape reci. După ce se dezojesc, se taie în două și se scot gălbenușurile. Acestea se vor amesteca cu cele două tipuri de brânză, untul după care se pune adaugă sarea și ceapa tocată. Apoi, crema se pune într-un poș cu dui stelat și se umplu jumătățile de ou fiert cu ea.

Între timp, se prăjesc rapid trei felii de mușchi într-o tigaie cu foarte puțin ulei până se rumenesc. Se scot pe un șervet absorbant și, după răcire, se rup în bucățele asimetrice. Se taie 2 foi de salată verde în fâșii și se așază ouăle umplute peste ele. Se înfing câte două bucăți de șuncă crocantă și se mai decorează cu fire de cepșoară.

Mini burgeri cu roșii și chifteluțe cu parmezan

Ingrediente

  • 300 g de carne tocată de porc
  • 30 g de parmezan
  • 1 ou
  • 1 vârf de cuțit de turmeric
  • 1 vârf de cuțit de ghimbir
  • 1 vârf de cuțit de piper măcinat
  • sare după gust
  • zece roșii cherry
  • o lingură de ulei de măsline
  • cinci felii subțiri de prosciutto
  • 20 de frunze mici de salată verde
Mini burgeri cu roșii și chifteluțe cu parmezan
Mini burgeri cu roșii și chifteluțe cu parmezan

Mod de preparare

Se pornește cuptorul la 180 de grade și se pune hârtie pe tava de copt. Între timp, carnea se amestecă cu
parmezanul și oul bine bătut, se adaugă condimentele și se potrivește de sare. După ce au fost amestecate bine, se formează biluțe mici, de mărimea unei nuci, și se pun în tavă, după care se dau la cuptor pentru 20 de minute.

Între timp, se spală roșiile și frunzele de salată. Se tai și se dă deoparte partea alba din roșiile cherry și apoi, în două pe orizontală, se presară puțino sare și se toarnă un fir subțire de ulei. Se taie fâșiile de prosciutto în două si se împăturesc în două sau în trei.

După cele 20 de minute, se scoate tava de la cuptor, se întorc chifteluțele pe partea cealaltă și se pun di  nou la cuptor, pentru alte 10 minute. Când sunt gata, se scot și se începe să se formeze mini burgheri cu ajutorul țepușelor. Se înfinge întâi partea superioară a roșiei, se adaugă frunza de salată, bucata de prosciutto, chifteluța și la final partea de jos a roșiei. Se pun pe un paltou și se pot servi chiar și calde.

Aperitive pentru masa de Crăciun. Mini broșete cu salam, brânză și măsline

Ingrediente

  • 6-10 cubulețe de telemea sau caș sărat maturat (cca. 100 g)
  • 6-10 felii de salam crud-uscat cu înveliș de ceapă și usturoi
  • 6-10 măsline negre sau verzi (după gust)
  • 6-10 bucățele mici de ardei colorați

Mod de preparare

Se taie cașul în cuburi cu latura de 2,5 cm și se împătură feliile de salam în patru. Ardeii grași se taie în troinghiuri mici și, pe fiecare broșetă, scobitoare sau mini-frigăruie, se înșiră pe rând câte o măslină, un triunghi de ardei, câte două felii pliate de salam, o altă bucată de ardei și un cub de brânză.

Idei de aperitive pentru masa de Crăciun. Pastă de macrou afumat

Ingrediente

  • 500 grame de macrou afumat
  • 50 grame de unt
  • 150 grame de smântână
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • piper după gust
Pastă de macrou afumat
Pastă de macrou afumat

Mod de preparare

Se curăță macroul de piele, se îndepărtează cu grijă oasele și se rupe în bucăți. Apoi, toate se pun într-un minitocător sau robot de bucătărie, se adaugă peste acestea untul, smântâna, zeama de la lămâie și opțional piper.  Se amestecă până se face o past omogenă. Se servește pe felii de paine prajită, pâinici crocante, biscuiți saufelii de castravete verde.

Mini broșete cu ceafă, cașcaval afumat și roșii cherry

Ingrediente

  • 6-10 cubulețe de cașcaval afumat
  • 6-10 felii de ceafă crud-uscată Cămara Noastră – Rețeta Curată
  • 6-10 roșii cherry mici (roșii sau colorate)

Mod de preparare

Pe fiecare broșetă am se îșiră câte o roșie, o felie de ceafă pliată tip evantai și îndoită și câte un cub de cașcaval afumat. Feliile de ceafă au o aromă grozavă iar în crusta lor se găsesc pe alocuri boabe de piper.

 

Biluțe din somon afumat și cremă de brânză
Biluțe din somon afumat și cremă de brânză

Ingrediente

Mod de preparare

Idei de aperitive pentru masa de Crăciun. Mini ruladă aperitiv, din carne tocată de porc

Mini ruladă aperitiv, din carne tocată de porc
Mini ruladă aperitiv, din carne tocată de porc

Ingrediente

  • 300-400 grame de carne tocată de porc
  • 1 ou
  • 2 ouă mici fierte tari
  • 1 ou pentru uns
  • 1 ceapă galbenă
  • 1-2 linguri de făină albă
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare și piper după gust
  • ulei de floarea soarelui
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Se toacă ceapa și se pune la călit în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă. Între timp, se alege și se toacă rapid pătrunjelul. Apoi, într-un bol mare se adaugă carnea tocată de porc, oul, condimentele, pătrunjelul tocat, bicarbonatul de sodiu și ceapa călită. Se amestecă bine și se încorporează făina, până ce va avea o compoziție bine legată.

Se unge cu ulei o foaie de hârtie de copt și se pune compoziția de carne, pe dimensiunile tăviței în care se va coace rulada Pe mijloc se pun cele două ouă fierte și apoi se rulează carnea. Apoi, se pune rulada, cu tot cu hârtie, în tavă și se unge cu oul mixat înainte. Tava se va da la cuptor, la foc mediu și din când în când se scoate, pentru a se unge din nou cu ou. Când rulada va fi bine pătrunsă și rumenită, se scoate de la cuptor și se lasă la răcit, după care se va porționa pentru a fi servită.

Spor în bucătărie și poftă bună!