Home » Life & Style » Timp liber » Prăjiturele pufoase cu lămâie pentru mesele de sărbătoare – un desert ușor și elegant

Prăjiturele pufoase cu lămâie pentru mesele de sărbătoare – un desert ușor și elegant

Ileana Mladinoiu / 23.12.2020, 15:40
Prăjiturele pufoase cu lămâie pentru mesele de sărbătoare – un desert ușor și elegant

Prăjiturelele pufoase se prepară foarte ușor și pentru că au în compoziția lor lămâie vor încânta pe iubitorii acestui fruct bun la toate. Rețetele propuse fac parte din cele mai savuroase deserturi cu lămâie.

Cele mai bune prăjituri cu lămâie pentru mesele de sărbători

Sunt selectate din bucătăria românească actuală sau din cea veche, precum și din bucătăria franceză și vor “decora” cu brio mesele de sărbători.

Cupcakes cu mousseline de lămâie

Ingrediente folosite pentru blat:

-4 albușuri mari la temperatura camerei

-1/4 linguriță (1 ml) cremă tartar (agent de creștere natural)

-1 cană (250 ml) zahăr (va fi împărțit)

-1 cană (250 ml) făină

-7,5 ml (1 1/2 linguriță) praf de copt

-1/4 linguriță (1 ml) sare

-85 ml (1/3 cană) ulei vegetal

-3 gălbenușuri mari

-10 ml (2 lingurițe) coajă fină de lămâie

-90 ml (6 linguri) suc proaspăt de lămâie

Cupcakes cu mousseline de lămâie
Cupcakes cu mousseline de lămâie

Ingrediente pentru glazură:

-335 ml (1 1/3 cană) zahăr

-90 ml (6 linguri) suc proaspăt de lămâie (obținut de la aproximativ 3 lămâi)

Flori confiate sau drajeuri argintate ca garnituri (opțional)

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 160 de grade. Bateți albușurile cu crema de tartru până devin spumă. Adăugați treptat ½ cană de zahăr, apoi lăsați deoparte compoziția. Într-un alt bol, se pun împreună făina, cealaltă jumătate de cană de zahăr, praful de copt și sarea.

Adăugați uleiul, gălbenușurile, coaja de lămâie rasă și sucul, apoi amestecați cu un mixer electric sau cu telul, până când amestecul este dens și dublat ca volum (aproximativ trei minute). O treime din compoziția cu albușuri se introduce în acest amestec și înainte ca el să fie complet omogen, adăugați celelalte două treimi.

Folosiți două linguri pentru a umple 48 de forme mici pentru cupcake până la ¾. Coaceți cupcakes timp de 16 până la 18 minute, până când revin la forma lor după o atingere ușoară cu degetul. Răciți prăjiturelele, întorcând matrițele cu capul în jos. Pentru a le scoate din forme, rulați un cuțit paletă în jurul lor și îndepărtați-le ușor, una câte una. Așezați-le  pe o placă de copt căptușită cu hârtie pergament.

Pentru glazură

Combinați o ceașcă de zahăr și sucul de la o lămâie într-o cratiță la foc mediu până când zahărul s-a dizolvat și amestecul începe să fiarbă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească timp de 15 minute. Se amestecă restul de zahăr, adică 1/3 ceașcă (acest pas va crea efectul de cristal). Se toarnă glazura cu o lingură sau badijonați fiecare prăjiturică, asigurați-vă că toate părțile sunt acoperite.

Ca garnitură, puteți așeza o floare confiată sau drajeuri argintate pe prăjituri. Lăsați prăjiturile să se odihnească cel puțin două ore înainte de a le servi sau a le pune într-un recipient etanș. Cupcakes-urile cu mousseline se vor păstra până la două zile într-un recipient etanș (nu le lăsați la frigider sau congelator).

 

Prajitură cu albușuri din Transilvania

Ingrediente folosite:

-9 albușuri

-300 g zahăr

-150 g făină

-100 g nuci sau migdale măcinate

-150 g unt topit călduț

-coajă de lamâie și zeamă de lămâie

-vanilie

Mod de preparare

Se bat tare albușurile, se adaugă treptat zahărul, continuând să se bată până ce albușul devine lucios și tare. Se adaugă zeama de lămâie, făina și nucile sau migdalele, iar la urmă untul topit, călduț și vanilia.

Se coace în tavă întinsă (nu de chec) la foc potrivit. Se taie prăjitura în cubulețe cu un cuțit cu lamă lungă și bine ascuțită (lama se șterge după fiecare tăietură). Dacă doriți,  presărați nucă de cocos. Alături de o cafea bună, gustul prăjiturii devine și mai bun, iar aspectul foarte elegant.

Rețetă de prăjitură pufoasă cu lâmăie

Pentru această rețetă de pe bucatarmaniac.ro trebuie să urmați pașii de mai jos.

Prăjitură pufoasă cu lâmăie_rețeta
Prăjitură pufoasă cu lâmăie. Sursa foto: bucatarmaniac.ro

Ingrediente folosite:

-210 g făină

-110 g zahăr

-2 ouă

-125 g unt la temperatura camerei

-80 ml lapte rece

-40 ml zeamă de lămâie

-2 lingurițe rase praf de copt

-1 plic zahăr vanilat

-coaja rasă de la 1-2 lămâi

Mod de preparare

Preîncăziți cuptorul la 170 de grade. Într-un vas amestecați toate ingredientele solide: făina, zahărul vanilat, praful de copt. Într-altul, mixați ouălele cu untul, laptele, zeama de lămâie, coaja de lămâie.

Se combină compoziția uscată cu cea umedă și mixați până când obțineți o pastă omogenă. Umpleți forme de silicon doar pe trei sferturi. Nu este nevoie să le ungeți cu nimic și nici să folosiți hârtie de copt. Dați la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pănă cănd devin puțin aurii. Faceți testul scobitorii pentru a fi mai siguri. Pudrați!

Lămâie_prăjituri pufoase
Lămâie

Turtă dulce cu lămâie din bucătăria franceză

Ingrediente folosite:

-125 g făină

-80 g unt

-60 g zahăr

-1/2 lămâie netratată (suc și coajă)

-1 vârf de sare

-1 gălbenuș de ou

-2 lingurite de lapte

Mod de preparare:

Așezați făina și untul în vasul mixerului și amestecați la viteza 1 sau 2, adăugați restul ingredientelor și când aluatul este omogenizat, opriți mixerul. Verificați textura adăugând câteva picături de lapte, dacă este necesar (în caz că aluatul este prea sfărâmicios).

Scoateți aluatul și aplatizați-l cu palma de 2/3 ori pe o suprafață de lucru, apoi faceți din el o bilă pe care o lăsați la odihnă, aproximativ 20 de minute la frigider.

Întindeți părți din bilă pe un strat de făină.  Decupați cu un tăietor de prăjituri (forme rotunde sau pătrate). Întindeți din nou restul de aluat pentru a tăia tot aluatul. Așezați turtele pe hârtie de copt. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, puneți  în cuptor și lăsați turtele să se coacă15/18 minute până obțineți o culoare blondă.

Lăsați-le să se răcească!