În căutarea unui desert ușor de preparat, tortul cu frișcă este soluția ideală pentru orice gospodină. De regulă, blaturile pentru torturi se coc în forme speciale, cu fundul detașabil, tapetate.
Torturile sunt mai bune dacă se pregătesc cu o zi înainte, în afară de cele cu frișcă, și au un aspect mai frumos dacă se glasează și se decorează.
Torturile se fac de formă rotundă, pot fi însă și pătrate, dreptunghiulare, în formă de evantai, de ruladă sau arici.
Pentru decorat se pot folosi tot felul de fructe din dulceață, bine scurse de sirop, fructe proaspete sau zaharisite. Cu ajutorul șprițului peste decor se pot scrie diverse urări.
Tort cu frișcă, ananas și caramel de la retetepapabun.ro
Ingrediente pentru tort cu frișcă, ananas și caramel
Pentru blat, aveți nevoie de:
Pentru ornarea cu frișcă vă trebuie
Separați albușurile de gălbenușuri.
Mixați albușurile spumă cu sarea. Adăugați treptat zahărul brun.
Mixați până obțineți o compoziție cu textura fermă, iar zahărul e diluat complet.
Adăugați făina cernută amestecată cu praful de copt și gălbenușurile amestecate cu apa și uleiul. Omogenizați ușor, amestecând de jos în sus.
Ungeți o formă de tort cu diametrul de 18 cm cu ulei și presărați faină pe fundul formei.
Turnați compoziția, nivelați. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit, la 165 de grade, pâna ce blatul trece testul scobitorii.
Lăsați la răcit câteva ore, apoi feliați blatul în trei.
Mixați frișca împreună cu zeama de lămâie și zahăr (dacă este cazul) până ce capătă o consistență fermă.
Așezați prima felie de blat, însiropați-o cu sirop din compot și întindeți 200 ml de frișcă bătută.
Puneți bucățele de ananas, caramel și asezați a doua felie de blat.
Procedați la fel cu a doua felie.
După ultima felie de blat, îmbrăcați tortul în frișcă.
Deasupra, așezați bucățele de ananas.
Lăsați tortul la rece pentru câteva ore, după care îl puteți oferi spre consum.
Ornarea unui tort cu frișcă se mai poate face și cu ajutorul căpșunilor, a unui kiwi tăiat felii, alături de ananas rondele și de caise din compoturi ori dulcețuri.
De asemenea, tortul cu frișcă poate fi “străjuit” de migdale tăiate care se lipesc ușor de frișcă. Pentru ca fructele să aibă strălucire pot fi stropite cu sirop de zahăr.
Fructele de pădure, cum ar fi afinele, zmeura, murele congelate sau proaspete sunt idei ușor de pus în practică. Pentru un aspect mai frumos, puteți lăsa murele și căpșunile întregi.