Home » Life & Style » Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ce se sărbătorește, de fapt, pe 24 februarie

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ce se sărbătorește, de fapt, pe 24 februarie

Ileana Mladinoiu / 23.02.2023, 16:08
Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ce se sărbătorește, de fapt, pe 24 februarie

Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul dintre proroci, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, „cel mai mare dintre cei născuți dintre femei”, așa cum îi spune Mântuitorul. În calendarul ortodox „Întâia și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este prăznuită pe 24 februarie, iar A Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este serbată în data de 25 mai.

De câte ori pe an este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul

Reamintim că Biserica Ortodoxă a stabilit șase zile de prăznuire pentru Sfântul Ioan Botezătorul, care, în ordine calendaristică, sunt:

  • 23 septembrie-Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 7 ianuarie-Soborul Sfântului proroc, Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan;
  • 24 februarie-Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 25 mai-A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 24 iunie-Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 29 august-Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Ce semnificație are această sărbătoare

Din Evanghelie știm cum Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost ucis din porunca lui Irod şi cum cinstitul său cap a ajuns pe tipsie în mâinile Irodiadei. Mai știm că multă vreme cinstitul cap al Sfântului Ioan a stat îngropat într-un loc ascuns, la castelul din Maherus, unde se săvârşise uciderea. Însă, buna și cucernica Ioana, soția lui Huza, dregătorul lui Irod, nu putea suferi să vadă zăcând în locul cel plin de necinste capul dumnezeiescului om. L-a dezgropat în taină și l-a îngropat la Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, într-un vas de lut. Aici este locul care amintește de Prima Aflare a Capului Sfântului, loc pe care astăzi se înaltă Mânăstirea rusească Sfântul Ioan Botezătorul. Acolo a rămas până pe vremea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la un olar din Emesa, în Siria.

Episcopul Uranie al Emesei, în 453, l-a aşezat în biserica din această cetate, fapt socotit ca a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului. După mulţi ani, cinstitul cap a fost dus în Constantinopol și pe vremea iconoclasmului a fost ascuns la Comane. De aici a fost adus din nou la Constantinopol de către Sfântul Ignatie, ceea ce a făcut să capete denumirea de cea de-a treia aflare a cinstitului cap care este serbată la 25 mai. În anul 1204, în vremea cruciadelor, cruciații vor lua o parte din Capul Sfântului Ioan Botezătorul, aflat la acea vreme încă în Constantinopol, și îl vor duce în Franța, unde îl vor așeza într-o biserică din Amiens (astazi, ele se află în Catedrala din Amiens). Sfintele Moaște se află încă aici și astăzi, potrivit crestinortodox.ro

Ce semnifică, de fapt, întâia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Se spune că un om bogat și învățat, Inochentie, unul dintre slujitorii de seamă ai lui Irod, a mers in Tara Sfântă, a cumpărat pământ pe Muntele Eleon, cu scopul de a-și zidi aici o chilie smerită. Când a săpat pentru a pune temelia bisericuței, acesta a dat peste capul Sfântului Ioan Botezătorul pe care l-a ținut în bisericuța sa. Apropiindu-se de trecerea la cele veșnice, ca să nu fie găsit și pângărit capul de păgânii ce se înmulțiseră în zonă, Inochentie l-a ascuns din nou în pământ, în același loc.

Ce semnifică a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a rămas îngropat pe Muntele Înălțării pană în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat în vis unuia dintre doi călugări, cărora le-a poruncit să sape locul și să dezgroape cinstitul său cap. Se zice apoi ca cei doi au luat Capul Sfântului și l-au pus într-un sac de piele de camilă, purtând-l cu ei pe unde călătoreau. Împrietenindu-se cu un negustor olar din Emesa, din Siria, ei au dat și aceluia sacul, spre a-l căra o bucată de drum. Sfântul Ioan i s-a arătat și acestuia, spunând-i: „Lăsând pe calatorii tăi, fugi de dânșii cu acest sac, pe care îl ai în mâini”. Simțind că i se apropie sfârșitul, olarul a pus capul prorocului într-o raclă și l-a dăruit surorii sale, sfătuind-o să-l cinstească și să nu-l deschidă până când însuși sfântul îi va porunci.

Racla a ajuns din mână în mână în grija unui monah, Eustațiu, care trăia într-o peșteră din apropierea orașului Emesa, loc unde se petreceau minuni, datorită sfântului cap. Eustațiu a fost izgonit din peșteră și trimis în exil. Ulterior, niște monahi credincioși au zidit în apropierea peșterii o mănăstire. În anul 452, arhimandritul Marcel (pe vremea împărăției lui Valentin cel tânăr și a lui Uraniu), a aflat capul sfântului, văzând foc mare la peștera de lângă Emesa în timpul cântării psalmilor. Aceasta a fost cea de-a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În anul 850, cinstitul cap a fost aflat pentru a treia oară în chip minunat, patriarhul Ignatie ducându-l în Constantinopol, unde a fost așezat într-un loc sfințit. El a fost aflat a treia oară când a ieșit din pământ la Comane, conform basilica.ro.