Home » Life & Style » Istoria fascinantă a rochiei de mireasă. Prin ce schimbări a trecut de-a lungul timpului. FOTO înainte și acum

Istoria fascinantă a rochiei de mireasă. Prin ce schimbări a trecut de-a lungul timpului. FOTO înainte și acum

Manolică Anca / 06.12.2021, 17:27

Rochia albă de mireasă așa cum o știm astăzi, este de fapt o „invenție” de modă destul de modernă. Dacă aruncăm o privire la orice pictură din Evul Mediu sau Renaștere, nu prea avem nicio șansă să vedem o femeie îmbrăcată în alb în ziua cea mare. Nuanța tradițională de alb de astăzi, asociată cu puritatea și virginitatea, a devenit populară abia în secolul al XIX-lea grație reginei Victoria. Iată o incursiune prin istoria fascinantă a rochiei de mireasă.

Regina Victoria a adus moda rochiei albe de mireasă

Rochiile de mireasă au parcurs un drum lung, de la jupoanele și corsetele foarte formale la rochiile de mireasă moderne, fără mâneci și colorate. Pe lângă faptul că sunt un simbol al fericirii până la adânci bătrâneți, rochiile de mireasă ne pot spune multe despre normele sociale și culturale ale unei anumite epoci.

Regina Victoria a stabilit două tendințe puternice în modă în timpul vieții: negrul pentru doliu și albul pentru rochiile de mireasă. Cu toate că negrul a fost purtat în lumea occidentală pentru doliu încă din epoca romană, regina Victoria l-a ridicat la un alt nivel. Înaintea ei, miresele regale purtau rochii de mireasă într-o varietate de nuanțe, roșul fiind unul dintre cele mai populare, în timp ce cele albe erau rezervate pentru momentul care se prezentau la tribunal.

Istoria fascinantă a rochiei de mireasă

Contrar credinței populare, rochia de mireasă albă nu a fost întotdeauna o tendință. În Roma Antică, unde nunțile erau considerate un eveniment social important, miresele purtau voaluri lungi, drapate, de culoare galbenă sau portocalie. Aceste culori reprezentau „culoarea flăcării”, simbolizând căldura și lumina pe care miresele le-ar aduce în casele viitorilor soți. Aproape aceleași tendințe existau și în Grecia, acolo unde miresele purtau rochii lungi lejere și voaluri în culorile focului pentru a alunga spiritele rele.

În acele vremuri, căsătoria era mai degrabă o tranzacție legală decât un eveniment romantic. Miresele alegeau pur și simplu cea mai bună rochie pe care o aveau deja, în loc să confecționeze sau să cumpere o rochie separată pentru ceremonia de nuntă. O practică similară a continuat și în Evul Mediu, deși rochiilor de mireasă a continuat să se schimbe.

În Evul Mediu, albastrul a devenit noul galben

În Evul Mediu, albastrul era adesea asociat cu puritatea și regalitatea, fapt pentru care culoarea a devenit o alegere comună pentru rochiile de mireasă medievale. Galbenul, roșul, verdele și alte rochii în tonuri de bijuterii erau, de asemenea, populare, în special în rândul femeilor cu un statut social mai înalt.

Lungi până la podea, cu decolteuri largi și corsete ajustate, acestea erau cele mai distinctive caracteristici ale rochiilor de mireasă medievale. Unele mirese regale, precum Charlene Wittstock, Prințesa de Monaco, au optat pentru o ținută de mireasă albastră pentru starea civilă.

Rochie din Evul Mediu
Rochie din Evul Mediu

Nunțile regale extravagante erau la modă în anii 1700 și 1800

Rochiile de mireasă au devenit mai somptuoase și mai elaborate. În acea perioadă, curtea franceză dicta tendințele modei, cu Maria Antoaneta în frunte. În timp ce femeile de rând încă își păstrau ceremoniile de nuntă private și modeste, cele regale depășeau orice limită.

Rochia extrem de scumpă a fost făcută din pânză de argint împodobită cu diamante, dar nu i se potrivea cum trebuie pentru că fusese confecționată chiar înainte de a ajunge în Franța. Fără a avea șansa de a proba rochia la timp, corsetul îi era prea mic, așa că, în afară de costuri, rochia de mireasă nepotrivită a fost un alt subiect de bârfă la acea vreme.

Maria Antoaneta
Maria Antoaneta

Abia la sfârșitul anilor 1800, rochia de mireasă albă a început să fie răspândită

În ziua nunții sale, Regina Victoria a spus că va face jurămintele față de prințul Albert ca viitoare soție a acestuia, nu ca regină. Așa că, în loc de tradiționala rochie de încoronare, ea a ales o rochie albă din satin împodobită cu dantelă. Acest lucru a inspirat și alte viitoare mirese care au trecut la culoarea albă atunci când își proiectau rochiile pentru ziua cea mare.

Până atunci, multe femei nu alegeau o rochie albă și pentru faptul că era greu de întreținut într-o lume fără mașină de spălat și apă curentă.

Istoria fascinantă a rochiei de mireasă. Noua eră edwardiană a adus în scenă rochii mai lejere

Odată cu apropierea de secolul XX, forma rochiilor de mireasă victoriene s-a schimbat. Corsetul a devenit mai lejer, fusta mai puțin voluminoasă, iar voalul a devenit un standard. Miresele din această epocă purtau adesea rochii cu decolteu înalt, cu mâneci lungi și multe detalii din dantelă.

Istoria fascinantă a rochiei de mireasă
Istoria fascinantă a rochiei de mireasă

Evoluțiile tehnologice din anii 1920 și 1930 le-au adus mai multă libertate femeilor. Stilul Flapper a fost o tendință uriașă, ceea ce a făcut ca rochia de mireasă să fie mult mai cochetă și mai lejeră.

Anii 1920 au reprezentat un punct de cotitură în istoria modei

Pentru a echilibra o siluetă destul de simplă, au devenit la modă voalurile foarte lungi. Iar până la mijlocul secolului XX, culoarea albă a rochiei de mireasă avea să devină în curând noul trend.

În anii 1930, moda se inspira mult din filme. Desigur, rochiile purtate de vedetele de cinema erau realizate de designeri și accesibile doar celor bogați, însă copiile acestora au devenit accesibile pentru toate buzunarele. Acest deceniu a adus, de asemenea, primele reviste de mirese pentru un public mai larg.

Rochie anii 1920
Rochie anii 1920

Stilurile de rochii de mireasă din anii 1940 variau de la foarte formale la ținute de afaceri

Clopotele de nuntă nu au încetat să bată nici măcar în anii 1940, când lumea se confrunta cu vremuri foarte tulburi. Cum țesăturile luxoase, precum mătasea și satinul, se găseau mai greu, multe mirese alegeau să poarte o rochie pe care o aveau deja sau să își confecționeze una nouă, care să poată fi purtată și la alte ocazii.

De asemenea, unele mirese alegeau să poarte ținutele de nuntă ale mamelor lor. Miresele care locuiau în orașele mari aveau, de asemenea, opțiunea de a închiria o rochie de mireasă.

Rochii anii 1940
Rochii anii 1940

Istoria fascinantă a rochiei de mireasă. Anii 1950, revenirea la formalitate și la rochiile mari de bal

Apariția marilor case de modă în anii ’50, precum Dior, a lansat o nouă modă care a redefinit stilul nupțial. O talie îngustă și o fustă bogată era cea mai în vogă tendință la acea vreme, care a fost, de asemenea, des întâlnită în rochiile de mireasă.

Legendara rochie de mireasă purtată de Liz Taylor în filmul „Tatăl miresei” din 1950 a încorporat tot ceea ce era considerat la modă la acea vreme. Același designer, Helen Rose, a creat mai târziu o rochie atemporală similară pentru nunta lui Grace Kelly.

Rochia de mireasă a lui Grace Kelly
Rochia de mireasă a lui Grace Kelly

Deși nunțile bisericești cereau o rochie modestă, cu umerii, mâinile și picioarele acoperite, femeile din acea epocă doreau totuși să încerce ceva modern. Simplitatea rochiei de mireasă iconice a lui Audrey Hepburn din „Funny Face”.

Anii ’60, schimbări rapide de tendințe

În perioada 1960-1969, tendințele modei s-au schimbat mai repede decât în orice altă perioadă din istorie, iar rochiile de mireasă nu au făcut excepție. După un deceniu de crinoline și jupoane, miresele din anii 1960 au optat pentru un look mai elegant și mai sofisticat. De asemenea, miresele din anii ’60 nu se fereau de culori îndrăznețe și strălucitoare, ca în Antichitate.

Pe măsură ce femeile deveneau mai puternice, tivurile fustelor au devenit mai scurte. Traseele și voalurile și-au redus semnificativ lungimea, dispărând aproape complet pe măsură ce minivestirile au devenit la modă. În timp ce popularitatea rochiilor de mireasă cu fustă mini a scăzut de-a lungul anilor, silueta subțire a supraviețuit.

Istoria fascinantă a rochiei de mireasă.
Istoria fascinantă a rochiei de mireasă

Epoca hippy a anilor 1970 a reînviat rochile luni și mai lejere. Una dintre caracteristicile principale ale modei anilor ’70 a fost individualitatea, reflectată în utilizarea modelelor îndrăznețe de țesături, a mânecilor și a accesoriilor.

Unele mirese au ales să înlocuiască voalul cu pălării sofisticate și chiar și pantalonii și jachetele au devenit parte din ținuta de mireasă. Mai mult ca oricând, rochii de mireasă frumoase și extravagante erau la îndemâna oricui.

Rochii stil anii 70
Rochii stil anii 70

Rochia de mireasă iconică a Prințesei Diana a dat tonul pentru moda anilor ’80

În schimb, anii ’80 au fost plini de farmec și volum: mâneci bufante, fuste mari, volane și fundițe supradimensionate și voaluri inspirate din basme. O altă trăsătură distinctivă a tendințelor din anii ’80 și a modei, în general, au fost rochiile cu elemente transparente, multă dantelă și bijuterii voluminoase.

Rochia Prințesei Diana
Rochia Prințesei Diana

În anii 1990 și 2000, nunțile celebrităților au ajuns pe primele pagini ale revistelor de modă, inspirând o multitudine de modele ciudate și uimitoare de rochii de mireasă. Pe măsură ce nunțile bisericești au devenit mai puțin la modă, siluetele au devenit mai revelatoare, iar corsetul fără bretele este încă o alegere preferată din această epocă. Sfârșitul anilor ’90 a marcat revenirea la simplitate.

Istoria fascinantă a rochiei de mireasă. Începutul anilor 2000 a fost despre simplitate

Pe măsură ce ne apropiem de mileniul trei, tendințele încep să se schimbe din ce în ce mai repede. Începutul anilor 2000 a fost despre simplitate, rochii fără bretele sau rochii cu bretele subțiri. Pe măsură ce nunțile făcute în destinații extravagante au devenit mai răspândite, nevoia de ținute de nuntă practice a dictat tendința.

Începutul anilor 2000 a fost despre simplitate
Începutul anilor 2000 a fost despre simplitate

În următorii 10-20 de ani, am asistat la inventarea unor noi stiluri și la reapariția unor stiluri vechi și se pare că a existat mai multă diversitate ca niciodată. Rochia sirenă, cu silueta bine conturată, dar și cea stil prințesă au fost două dintre cele mai populare alegeri din ultimii ani, potrivit Brightside.