Home » Life & Style » Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției. Vindea biblii, înainte să ajungă să controleze o rețea de sute de prostituate. La ce probe erau supuse fetele la angajare

Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției. Vindea biblii, înainte să ajungă să controleze o rețea de sute de prostituate. La ce probe erau supuse fetele la angajare

Manolică Anca / 14.04.2021, 10:20
Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției. Vindea biblii, înainte să ajungă să controleze o rețea de sute de prostituate. La ce probe erau supuse fetele la angajare

Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției a fost cea mai mare matroană a Franţei moderne care a construit din prostituție un adevărat imperiu. De la vânzătoare de biblii, a ajuns cea mai bogată femeie din Europa, pe lista sa înscriindu-se nume grele, precum cel al preşedintelui SUA, John F. Kennedy, al patronului concernului Fiat, Giovanni Agnelli sau al şahului Iranului. Cum a reușit acest lucru.

Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției

Fernande Grudet, viitoarea Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției, s-a născut pe 6 iulie 1923, în oraşul Angers, într-o familie săracă de evrei. Potrivit propriilor destăinuiri, a dus o viaţă extrem de aventuroasă. A supravieţuit într-un lagăr nazist de concentrare, a luptat în Rezistenţa franceză, s-a iubit cu membri ai Mafiei corsicane şi a fost ea însăşi prostituată înainte de a deschide un bordel pentru cei bogaţi şi faimoşi. De asemenea, înainte de a deveni matroană, după cel de-al Doilea Război Mondial, aceasta vindea biblii din uşă în uşă. De altfel, după ce s-a specializat în acest negoţ, a început să vândă ce se pricepea cel mai bine, şi anume sex.

Madame Claude şi-a construit atunci un o adevărată poveste în jurul ei. Era femeia puternică din umbră, cu conexiuni la cel mai înalt nivel politic şi administrativ, despre care nu se ştia nici dacă există în realitate. După o suferință imensă în tinerețe, Fernande a decis că nu va mai iubi niciodată. Devenise și mama unei fete pe care a ales să o lase la Loire, în grija mamei sale, pentru a fi departe de viața sa scandaloasă de la Paris. Astfel, s-a dedicat prostituţiei, până când a ajuns să-şi dezvolte propria reţea. Avea, la un moment dat, peste 500 de femei în rețeaua sa.

Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției a avut cel mai exclusivist bordel din Paris
Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției a avut cel mai exclusivist bordel din Paris

Bărbaţii erau „porfofele”, iar femeile „găuri”

Din 1961 până în 1977, Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției a furnizat femei de lux unor clienţi de top. Actorul Marlon Brando, Colonelul Gaddaf şi jumătate dintre miniştri francezi erau printre clienţii fetelor cunoscute drept Claudette. Totul era pus la punct prin telefon, iar ceea ce miliardarii, prinţii şi preşedinţii doreau, Madame Claude oferea.

Multe dintre fetele care lucrau aici nu făceau asta pentru din lipsa banilor. Doamna Claude îşi alegea prostituate din familii din lumea bună: actrițe, studente la Sorbona, modele pentru Christian Dior. A  încercat chiar s-o „recruteze” chiar și pe celebra actriţă Joan Collins. Toate fetele aveau, însă, de trecut două „probe“ la angajare. În 1977 ajunsese deja celebră, astfel că s-a făcut un prim film despre ea. Actriţa care a interpretat-o a spus despre ea că era o femeie oribilă, care numea „portofele” și femeile „găuri”

La ce probe erau supuse fetele la angajare

Pentru a ști sigur că nu au niciun defect, le punea să se dezbrace complet. „A fost foarte amuzant pentru că au existat întotdeauna două tipuri de reacţii. O fată tânără, foarte sigură pe ea se ridica, şi se dezbrăca imediat. Nu avea nimic de ascuns. Dar erau şi cele care abia îşi scoteau, timid, rochia şi lor le spuneam: „Poate ar trebui să-ţi dai jos sutienul”. Dar ştiam că nu va fi frumos”, a scris ea în cartea ei de memorii.

Unele apelau chiar și la operaţii estetice, la fel cum a făcut şi matroana, în tinereţe, pentru că ea însăşi a spun că nu a fost vreo frumuseţe. La fel cum a recunoscut că niciodată nu i-a plăcut să facă sex. „Oamenii trecuţi de 40 de ani nu ar trebui să mai facă sex”, spunea ea.

Apoi le trimitea pe fete la alt fel de teste. Mai exact, avea câţiva amici care se culcau cu ele şi îi spuneau dacă sunt sau nu demne de a face parte din „echipa” sa. Foarte multe au fost respinse, una dintre acestea încercând să o omoare, împușcând-o. Glonţul nu a fost fatal.

Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției
Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției

Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției și-a trecut nume importante pe listă

Tarifele de la acea vreme erau extrem de mari. La prețurile actuale, o după-amiază costa 250 de euro, o seară 500 de euro și 1.200 o zi întreagă. Claudette-ele de top costau şi 10.000 de euro pentru o zi. Sigur că reţeaua de prostituţie nu putea funcţiona fără protecţie (neoficială) din partea guvernului francez. Mai ales că jumătate dintre membrii cabinetului erau clienţii săi. Şi nu numai politicienii francezi, ci şi cei de peste granișe. Unul dintre clienţii celebri a fost preşedintele SUA, J.F Kenedy, care i-a cerut o dată o sosie a soţiei sale, Jackie, dar care să fie, în plus, sexy.

În anul 1974, imperiul ei a început să se clatine atunci când noul preşedinte francez, Giscard d´Estaing, a pornit un răzoi împotriva celei mai vechi meserii din lume. A fugit la Los Angeles, dar nu a reușit să se adapteze. Fiindcă încercările ei de a înfiinţa un bordel în SUA au eşuat, a decis să se întoarcă în Franţa, în 1985, cu riscul de a face închisoare.

A dus o viață de lux și în închisoare

Da, a ajuns și la închisoare. Pentru rvaziune fiscală, dar numai 4 luni. Mai mult, a fost închisă în cea mai confortabilă închisoare din Franţa, un castel al secolului al XVII-lea, cu propria ei menajeră, coafeză şi mese livrate de un restaurant din apropiere.

După ce a fost lăsată în libertate nu a putut rezista şi s-a întors la ce știa ea cel mai bine să facă. După ce a respins o fată pe motiv că era prea grasă, aceasta a denunțat-o la poliţie, iar în 1992 Madame Claude sau Coco Chanel a prostituției a fost din nou arestată. A făcut alte şase luni de închisoare, după care a decis să se retragă definitiv din această lume. Şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Nisa, murind în 2015, la vârsta de 92 de ani.

Aşa cum spunea în cartea sa de memorii, „oamenii vor plăti întotdeauna pentru două lucruri: mâncare şi sex. Iar eu nu m-am priceput niciodată la gătit”.