Home » Life & Style » Mâncăruri și rețete tradiționale din Rusia. Ce mănâncă, de fapt, rușii

Mâncăruri și rețete tradiționale din Rusia. Ce mănâncă, de fapt, rușii

Ileana Mladinoiu / 09.10.2021, 11:25
Mâncăruri și rețete tradiționale din Rusia. Ce mănâncă, de fapt, rușii

Dacă vă aflați în Rusia în vacanță sau într-o călătorie de afaceri, nu ratați ocazia de a gusta delicioasele rețete ale bucătăriei rusești.  Bucătăria rusească este unică, dar ca orice altă bucătărie națională s-a dezvoltat sub influența diferiților factori sociali, geografici, economici și istorici.

Mâncăruri și rețete tradiționale din Rusia. Ce mănâncă, de fapt, rușii

Principala caracteristică a bucătăriei rusești este abundența și varietatea îngredientelor utilizate pentru gătit. Există la ruși feluri de mâncare cu aluat, cum ar fi plăcintele, prăjiturile, biscuiții, clătitele, precum și aluatul nedospit, inclusiv pelmeni de casă. Pentru că Rusia este o țară de religie ortodoxă care respectă Postul Mare, bucătăria tradițională oferă un număr mare de feluri de mâncare vegetariene cu ciuperci, murături etc.  Însă, paleta culinară rusească este bogată în preparate din carne de pasăre și pește servite la diferite ocazii.

Pelmeni

Sunt un fel de mâncare extrem de populară în Rusia, având origine  estică. Cuvântul pelmeni provine din două cuvinte ale limbii finno-ugră. Vechii locuitori din Perm și Udmurtia le numeau pelneani, compus din pel-ureche și neani-pâine (“urechea de pâine”). Pelmenii tradiționali din zona Ural sunt umpluți cu trei tipuri de carne: de vită, miel și de porc. Dar puteți întâlni o mulțime de alte umpluturi de carne sau de pește.

În Siberia, de exemplu, pelmeni poate fi preparat chiar și dintr-un pui. Le veți găsi în restaurante luxoase sau ieftine. Similare cu pelimeni sunt varenikis numai că sunt umplute cu brânză, piure de cartofi, kale, carne, ouă fierte sau diferite fructe de pădure. Varenikis se găsesc în multe restaurante rusești sau ucrainene sau le puteți găsi înghețate în magazine.

Borșul ucrainean

Poate fi recunoscut după culoarea roșu-sângeriu și gustul dulce-amărui. În Rusia, este cunoscut de sute de ani. A fost supa preferată a împăraților Ecaterina cea Mare, Alexandru al II-lea și a scriitorului Nicolas Gogol. Chiar și balerina Anna Pavlova a iubit această supă bogată în calorii.

Ingredientul principal este sfecla roșie. Borșul tradițional se face cu carne de pasăre, dar puteți găsi și rețete vegetariene. Pe lângă sfeclă, conține varză, morcovi, cartofi, ceapă, roșii și, în unele zone, fasole, mere, napi și dovlecei. Borsul este condimentat în mod tradițional cu usturoi, ierburi și smântână.

Salata Olivier sau salata de iarnă

Nicio masă de Anul Nou nu se poate face fără salata Olivier, pe care străinii o numesc adesea „salată rusească”. Istoria salatei Olivier datează din secolul al XIX-lea, când bucătarul francez Lucien Olivier a inventat-o, devenind rapid foarte populară în rândurile aristocrației din Moscova.  El nu a dezvăluit niciodată secretul acestui fel de mâncare, dar, potrivit gurmanzilor de la Moscova, acesta ar fi inclus pasăre, limbă de vițel, caviar, salată, cozi de raci, capere și rață afumată.

Salata a fost recreată apoi în epoca sovietică. Versiunea de astăzi a salatei Olivier conține ingrediente mai obișnuite cum ar fi cartofi, castraveți murați, mazăre, ouă, morcovi și carne de vită/pui fiert. Noua variantă a devenit un fel de mâncare tipică de Anul Nou în epoca sovietică și încă ocupă una dintre farfuriile centrale ale mesei la această sărbătoare.

rețete rusia
Unul dintre deserturile preferate ale rusilor este Sirniki

Deserturi populare din Rusia

Blini/clătite rusești

De obicei sunt subțiri și mari, pot fi servite cu smântână, gem, miere, caviar, somon afumat și multe alte ingrediente. Rușii le mănâncă la diferite mese ca aperitiv, desert sau chiar fel principal.

Sirniki/papanași

Seamănă cu blini, dar sunt clătite mai groase. Se pot savura la micul dejun sau ca gustare, însoțite de miere, gem sau diferite creme.

Vatrushka/turtițe

Un fel de brioșă acoperită cu brânză proaspătă. Vine în multe variante, cu miere, fructe uscate, lămâie sau vanilie.

Tula Prianiki

Este o turtă dulce, dintre care cea mai faimoasă este făcută în regiunea Tula.