Home » Sănătate » Câte calorii are ciorba de pui a la grec. Mare atenție la smântână!

Câte calorii are ciorba de pui a la grec. Mare atenție la smântână!

Violeta Badea / 30.03.2021, 10:40
Câte calorii are ciorba de pui a la grec. Mare atenție la smântână!

Câte calorii are ciorba de pui a la grec. Mare atenție la smântână! Ciorba este un preparat sănătos și sărac în calorii, cel puțin așa pare la prima vedere. Oare se aplică acest lucru și pentru ciorba de pui a la grec? Vom afla acest lucru din materialul următor!

Câte calorii are ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec a devenit din ce în ce mai îndrăgită de români. Unii o mănâncă de poftă, după ce luni întregi au avut în meniu numai supe, iar alții o gătesc aproape săptămânal, fără a ține cont de bogăția calorică pe care o conține. Te-ai întrebat vreodată câte calorii are o ciorbă de pui a la grec? Ei bine, aceasta conține: păstârnac, țelină mică, cartof, roșie, orez, ardei gras roșu, mărar, piper, carne de pui. Nimic nu sună rău până acum.

Observăm că avem ingrediente sănătoase, sărace în calorii, dar bogate în vitamine, minerale, fibre dietetice, acid folic sau potasiu. De asemenea, ciorba de pui a la grec conține și carne de pui. Aceasta este o sursă bună de proteine, este săracă în grăsimi și reprezintă ingredientul perfect pentru un a avea un corp tras prin inel.

Mai mult decât atât, carnea de pui este ușor de digerat şi este recomandată de foarte mulți specialiști în regimurile restrictive destinate agenţilor alergeni alimentari. Aceasta conține: fosfor, un mineral important pentru organism; vitamina B6 joacă un rol important în formarea de molecule active; seleniul este foarte sănătos, deoarece scade riscul artritei. La capitolul calorii, o cantitate de 100 de g de carne de pui are circa 114 calorii (fără piele).

Cate calorii are ciorba de pui a la grec
Cate calorii are ciorba de pui a la grec

Mare atenție la smântână!

Așa cum am prezentat mai sus, ciorba de pui a la grec pare preparatul perfect. Problema este atunci când adăugăm smântâna. Nu vă imaginați ciorba de pui a la grec fără acest ingredient, nu-i așa? Ei bine, smântâna, ca și alte alimente lactate cu grăsimi complete, este considerată bogată în grăsimi saturate și calorii.

Mai mult decât atât, unii specialiști au contestat efectele pe care le au produsele lactate cu grăsimi asupra sănătății. Nutriționiștii atrag atenția asupra consumării acestui aliment și spun că secretul constă în cantitatea pe care o consumi. Astfel, o lingură de smântână conține aproximativ 23 de calorii, 2,4 grame de grăsime (acest lucru înseamnă 3% din necesarul zilnic), 1,4 grame de grăsimi saturate (adică 7% din necesarul zilnic), șase mg de colesterol (2% din necesarul zilnic) și conține mai puțin de un gram de carbohidrați și proteine.

Adăugarea unei linguri de smântână în ciorbă poate însemna o dietă sănătoasă, însă dacă adaugă mai mult de patru linguri, cantitatea de calorii s-ar apropia sau ar putea depăși o sută de calorii și aproape de o treime din aportul de grăsimi saturate recomandat. Concluzia este aceea că trebuie să ai mare grijă ce cantitate alegi să consumi. De asemenea, nutriționiștii recomandă consumarea unui astfel de produs cu un conținut scăzut sau fără grăsimi.

Valori nutriționale ciorbă de pui a la grec

  • 200 de grame

– calorii 252

– proteine 33,8

– lipide 13,4

– carbohidrați 26,6

– fibre 0

  • 300 de grame

– calorii 378

– proteine 50,7

– lipide 20,1

– carbohidrați 39,9

– fibre 0