Home » Life & Style » Mâncăruri tradiționale din Franța. Rețete simple și delicioase pe care trebuie să le încerci

Mâncăruri tradiționale din Franța. Rețete simple și delicioase pe care trebuie să le încerci

Cojocaru Cristian / 08.01.2022, 13:38
Mâncăruri tradiționale din Franța. Rețete simple și delicioase pe care trebuie să le încerci

Francezii sunt recunoscuți pentru rețetele lor sofisticate, brânzeturile și vinurile lor fine. Odată ajuns pe mealuguri franțuzești ar fi păcat să nu încerci măcar o rețetă tradițională sau, de ce nu, să gătești chiar în confortul casei tale mâncăruri tradiționale din Franța. Iată câteva rețete pe care trebuie să le încerci neapărat.

Mâncăruri tradiționale din Franța pe care trebuie să le încerci

Francezii sunt recunoscuți pentru faptul că pun foarte mare preț pe ingrediente naturale, dar și pe vinul bun care însoțesc rețetele lor excepționale. Aceștia se dau în vânt în a pregăti rețete tradiționale, transmise de la o generație la alta, astfel că mesele lor sunt tot timpul pline cu mâncăruri sofisticate.

Indiferent că ești în vizită pe una dintre străzile pariziene sau ai fost încântat de una dintre rețetele lor atunci când ai vizitat celebrele meleaguri, poți pregăti câteva rețete ale bucătăriei franceze. Iată două dintre rețetele lor cunoscute, dar și alte câteva idei pe care să le încerci atunci când vrei să îi surprinzi pe cei dragi.

Croque Monsieur

Ingrediente:

  • 12 felii de pâine albă;
  • 3 felii mari de şuncă feliată;
  • 12 felii de brînză gruyère sau Comté;
  • 100g de gruyère sau Comté ras.

Bechamel:

  • 20 cl de lapte semidegresat;
  • 15g de făină;
  • 15g de unt;
  • Sare şi piper;
  • Nucşoară rasă.

Mod de preparare:

Se topește untul la foc mediu, iar apoi se adaugă toată făina. Amestecă această compoziție timp de 2 minute cu ajutorul unui tel după care toarnă laptele încet, până când compoziția devine cremoasă. Ia de pe foc cratița și după preferințe, adaugă sare, piper și nucșoară. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, taie feliile de șuncă după mărimea feliei de pâine și așează feliile de pâine una lânga cealaltă într-o tavă.

Aplică sos bechamel pe fiecare felie de pâine, iar apoi adaugă o felie de brânză, una de șuncă, din nou una de brânză și peste, acoperă cu feliile de pâine rămase. Acoperă totul cu sosul bechame rămas și presară brânza rămasă. Pune tava la cuptor pentru aproximativ 10 minute.

Crème caramel

Ingrediente:

  • 1 litru de lapte;
  • 8 ouă;
  • o cană de 200 gr cu zahăr pentru cremă;
  • o cană de 150 gr cu zahăr pentru caramel;
  • 1 plic cu zahăr vanilat;
  • 1 sticluţă esenţă de rom.

Mod de preparare:

Adaugă cele 150 de grame de zahăr într-un vas înalt și pune-l la foc până când acesta devine maro. Se recomandă a nu fi ținut prea mult pe foc pentru că apoi devine amar. După ce zahărul s-a topit, ia cratița de pe foc și tapetează pereții vasului cu el. Bate ouăle până când devin spumă și adaugă toată cana de zahăr pentru cremă și zahărul vanilat. Adaugă laptele în timp ce amesteci continuu, iar apoi adaugă esența de rom și zahărul vanilat.

Pune această compoziție în cratița tapetată cu caramel, iar vasul pune-l într-o tavă umplută cu apă fierbinte. Cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade Celsius, iar apoi pune desertul la cuptor timp de o ora și jumătate până când se rumenește. După ce ai terminat de gătit, adaugă la frigider timp de două ore pentru a se răci.

mâncăruri tradiționale franța
Crème caramel este un celebru desert frantuzesc

Ce alte rețete franțuzești mai poți încerca

În afară de rețetele prezentate anterior, îți recomandăm și alte câteva idei pe care să le pregătești sau măcar să le încerci atunci când mergi în vacanță în Franța. Iată câteva dintre cele mai cunoscute preparate franțuzești.

Moules Marinières (Midii Marinărești)

Francezii sunt recunoscuți pentru preparatele lor care includ fructele de mare. Midiile Marinărești sunt o delicatesă, fiind gătite u sos de vin alb și pătrunjel cu garnitură de cartofi prăjiți. Acest preparat poate fi servit alături de brânză camembert și un pahar cu vin alb.

Crêpes (Clătite Franțuzești)

Dacă în România, clătitele de cele mai multe ori reprezintă un desert, în Franța, poți găsi crêpes dulci și crêpes sărate, care pot înlocui o masă. Indiferent de ce umplutură alegi pentru clătitele franțuzești, acestea pot fi servite cu un pahar de cidru cu măr.

Soufflé

Sufleul este unul dintre cele mai pretențioase, dar totodată și cele mai delicioase preparate franțuzești. Cu siguranță ai auzit de sufleul cu brânză sau cel cu ciocolată, fiind deserturile perfecte. În funcție de ingredientele pe care le alegi pentru sufleul tău, acesta poate fi însoțit de un pahar cu vin alb sau roșu.

Foie Gras

Această delicatesă este preparată doar din ficatul plin de grăsime al rațelor sau gâștelor care sunt îngrășate în mod intenționat. Această practică este una controversată, de aceea acest preparat este considerat o delicatesă.

Ratatouille

Acest nume al preparatului este cel care a inspirat celebra animație. Ratatouille este o tocană de legume originară din Provence. Aceasta conține vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii. Te poți bucura de gustoasa tocană alături de un vin roșu sau roze.

Coq au Vin

Acest preparat tradiționat conține cocoș, de unde și numele său. În prezent însă, acesta se gătește cu carne de pui, fiind gătită cu bacon, unt, vin rouși și supă de vită. Nu uita să îți torni un pahar de Pinot Noir atunci când te pregătești să deguști celebrul preparat.

Quiche Lorraine

Această rețetă reprezintă o combinație între tartă și plăcintă. Aluatul este unul crocant și sfărâmicios pe exterior, fiind umplut cu bacon, cașcaval ras și legume, iar apoi copt cu ouă bătute. Rezultatul este unul genial, mai ales dacă alegi și un pahar cu vin alb, sec.

Escargot

Această listă nu era completă dacă nu menționam și escargot. Acest preparat reprezintă o delicatesă făcută din melci. Dacă ești destul de deschis din punct de vedere culinar, este un preparat pe care nu trebuie să îl ratezi. Există mai multe metode de a găti melcii, una dintre ele conținând unt, usturoi și pătrunjel.