Home » Life & Style » Model de plângere pentru tulburarea liniștii publice

Model de plângere pentru tulburarea liniștii publice

Manolică Anca / 07.04.2021, 13:44
Model de plângere pentru tulburarea liniștii publice

Vecinii tău sunt prea gălăgioși și nu reușești să te odihnești din cauza lor? Ei bine, în acest articol îți vom explica cum trebuie să procedezi pentru a opri scandalurile vecinilor sau muzica deranjantă de la miezul nopții. Iată tot ce trebuie să știi și ce model de plângere pentru tulburarea liniștii publice există.

Model de plângere pentru tulburarea liniștii publice

Dacă vecinii gălăgioși îți dau mari bătăi de cap, iată ce trebuie să faci pentru a putea pune punct acestor probleme. Potrivit legii 61/1991, poți depune o plângere la poliție pentru deranjarea liniștii publice în următoarele condiții:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.
Tulburarea liniștii publice poate fi aspru pedepsită
Tulburarea liniștii publice poate fi aspru pedepsită

Cum să depui o plângere la poliție pentru tulburarea liniștii publice

Pentru început, se recomandă o discuție civilizată cu cei care tulbură liniștea publică și să se afle ce s-a întâmplat (în cazul unui scandal). Uneori, aceste lucruri se rezolvă rapid, fără a fi nevoie de intervenția Poliției. În cazul în care nu poate fi purtată o discuție civilizată, atunci este momentul în care trebuie depusă o plângere la Poliție.

Se contactează autoritățile locale prin numărul unic de urgență 112, pentru a îi informa cu privire la problema care s-a ivit. Se informează organele competente că a avut loc o încercare de rezolvare a problemei, fără succes, însă. În cazul în care dorești să rămâi anonim, îi poți spune operatorului că nu dorești să fii contactat de ofițerii care sunt trimiși la fața locului.

Pentru a depune o plângere, este necesară deplasarea la cea mai apropiată secție de Poliție, adică cea de care aparține domiciliul tău. Acolo, îi vei informa pe oamenii legii cu privire la scopul vizitei, iar aceștia te vor ajuta în a completa plângerea respectivă. Aceasta trebuie să conțină numele, prenumele, descrierea faptei care reprezintă obiectul plângerii sau indicarea făptuitorului. Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. De asemenea, se mai poate face și oral, conținutul acesteia consemnându-se într-un proces verbal de către cel care o primește.

O altă modalitate de a face plângere este prin intermediul site-ului Poliției Române, care pune la dispoziție un formular numit „Formular trimitere petiție” (vezi AICI sau AICI), în care trebuie să completezi mai multe date și, la fel, descrierea faptei care face obiectul plângerii. Important de menționat este faptul că petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale celui care completează petiția nu se iau în considerare şi se clasează.