Home » Știri » Ce amendă riscă vecinii gălăgioși. Sancțiuni aspre pentru cei care nu respectă orele de liniște

Ce amendă riscă vecinii gălăgioși. Sancțiuni aspre pentru cei care nu respectă orele de liniște

Alexandru Cazacu / 01.03.2021, 18:23
Ce amendă riscă vecinii gălăgioși. Sancțiuni aspre pentru cei care nu respectă orele de liniște

Probabil mulți dintre noi am avut de a face cu vecinii gălăgioși. Se întâmplă, câte o dată, să dăm o gaură în pereții locuinței noastre, așadar, riscăm să fim sancționați. Ce amendă riscă vecinii gălăgioși, veți afla mai departe.

Ce amendă riscă vecinii gălăgioși

Din cauza faptului că deranjează liniștea publică, unele persoane pot fi sancționate legal. Potrivit Legii 61/1991, trebuie să respectăm orele de liniște în intervalele orare 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00. În concluzie, ar trebui să facem liniște un pic mai mult de jumătate din zi.

„(…) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, potrivit Legii, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei.

Ce amenzi riscă cei care perturbă liniștea publică

Pe lângă toate acestea, cei care repetă asta la un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte riscă să se aleagă cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.

În concluzie, putem să-i reproșăm unui vecin că ne deranjează prin aceste operațiuni. Mai mult de atât, putem să-i ”scoatem ochii” că statul la bloc impune unele compromisuri (în cazul în care vecinul nu exagerează și are deja apucături artistice cu instrumentul respectiv). Teoretic, datul găurilor nu este potrivit la nici o oră.

Legea care interzice deranjarea liniștii

Pe de altă parte, ar exista două proiecte de lege prin care s-ar putea aduce schimbări în contextul orelor de liniște și sancțiunile pentru încălcarea lor:

  • În primă fază, senatorii au votat să apară intervalele orare 07:00 – 14:00 și 16:00 – 23:00, în care liniștea persoanelor din locuințe (case și blocuri, în esență) să nu poată fi tulburată fără drept; proiectul prevede depășirea nivelului de presiune acustică de 35 decibeli.
  • Iar amenzile să fie mai mari pentru nerespectarea orelor de liniște (fără modificarea celor actuale): între 700 și 1.800 de lei.
Ce amendă riscă vecinii gălăgioși. Sancțiuni aspre pentru cei care nu respectă intervalul orar
Ce amendă riscă vecinii gălăgioși. Sancțiuni aspre pentru cei care nu respectă intervalul orar

Pensiile speciale ale parlamentarilor

Nu cu mult timp în urmă, a fost adoptată legea prin care parlamentarii nu vor mai primi pensia specială pentru limita de vârstă. Mai exact, este vorba despre proiectul de lege care prevede abrogarea articolelor 49 și 50 din Legea 96/2006 cu privire la Statutul senatorilor și deputaților. Pentru a putea fi aplicată, este necesar ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Este vorba despre indemnizația pe care o primesc parlamentarii la încetarea mandatului, după ce ajung la vârsta standard de pensionare din Legea pensiilor publice sau din alte legi speciale. Mai mult de atât, noua lege spune că acest drept va fi eliminat nu doar pentru viitor, chiar și indemnizațiile care sunt acum în plată vor înceta.

Deputații și senatorii care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare (…) sau ale vârstei standard reduse (…) sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat. Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, potrivit Legii 96/2006.