Home » Life & Style » Moșii de vară 2022. De ce se dau vase de Sâmbăta Morților și ce se face în cimitir

Moșii de vară 2022. De ce se dau vase de Sâmbăta Morților și ce se face în cimitir

Voicu Costin / 11.06.2022, 10:15
Moșii de vară 2022. De ce se dau vase de Sâmbăta Morților și ce se face în cimitir

Sărbătorea creștină comemorează trecerea adormiților la cele veșnice. Cei rămași în viață încearcă să ajute sufletele celor dragi care nu se mai află printre noi, prin pomenile pe care le fac în ziua de sâmbătă, numită Moși. Aceasta se comemorează de două ori în an, o dată iarna (Moșii de iarnă) și o dată vara, prin Moșii de vară. Ce obiceiuri există în România și de ce se împart vase pentru cei adormiți?

Semnificația sărbătorii Moșilor de vară

Sărbătoare este dedicată pomenirii morților. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbătă, ca zi de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului  sec de  carne (a Înfricoşatei Judecăți) și Sâmbăta  dinaintea  Duminicii  Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Ambele zile poartă în popor și denumirea de „Moși” (cea dintâi: „Moșii de iarnă”, cealaltă „Moșii de vară”), pentru că în ele facem pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moșii de vară”), Biserica face din nou pomenirea generală a morților, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile și cântările  înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru că și ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

De ce pomenim morții?

Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Hristos îi va dărui cuvântului „adormit”, înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casa lui Iair, a cărui fiica de numai 12 ani de abia murise, spune: „Nu plângeți, n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

De ce se împart vase de Sâmbăta Morților?

Ziua de Moșii de vară este o sărbătoare cu mare însemnătate pentru creștini. În această zi îi pomenesc pe cei morți și oferă vase cu mâncare de pomană. De moșii de vară se împart vase de lut, împodobite cu flori, iar în ele se pune lapte, vin sau apă. În zona rurală, dar și în unele zone din orașe, ofrandele se împart pentru persoanele sărace sau cunoscuților, iar în altele se împart celor necunoscuți. Fiecare zonă de credincioși, au obiceiurile lor.

În zona Munteniei, pomana se oferă în vase de lut noi, umplute cu mâncarea și băutura preferată de răposați. Se oferă și căni de pomană, împodobite cu flori și cireșe. Cănile se vor umple cu băutura pe care credincioșii vor să o împartă (vin, apă, suc). Vorbind iar de obiceiuri, unele persoane aleg un tip de băutură pe care răposaţii în cinstea cărora se face pomenirea morților, le-a plăcut să o consume.

Ce se face în cimitir în ziua de Moșii de vară

În câteva zone din România, pomenirea celor morți se face în cimitir. Mormintele sunt curățate. Creștinii întind mese cu colaci și vin, la intrarea în cimitir. Au loc slujbe oficiate de preoți, iar aceștia aceștia trec pe la toate mormintele să le binecuvânteze.

Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioadă în care se desfășoară ceremonialului de pomenire. Împăcarea sufletelor morților în morminte depind de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului.