Home » Life & Style » Obiective turistice în Vaslui – 9 locuri minunate din acest județ ușor subestimat

Obiective turistice în Vaslui – 9 locuri minunate din acest județ ușor subestimat

Alexandru Cazacu / 08.03.2021, 11:31

Situat în estul României, județul Vaslui face parte din regiunea istorică Moldova. De asemenea, acest județ este unul dintre teritoriile vechi ale țării noastre, unde istoria și tradițiile sunt reprezentate prin multe muzee. Mai departe veți putea vedea o serie de locuri care merită vizitate în această zonă.

Obiective turistice în Vaslui – 9 locuri minunate din acest județ

După cum vă spuneam mai sus, județul Vaslui este un loc plin de istorie și cu multe locuri frumoase pe care le poți vizita. Unul dintre acestea este chiar muzeul Ștefan cel Mare care deține documente încă din antichitate.

Obiective turistice în Vaslui: Parcul Copou

Această minunată locație se afla chiar în municipiul Vaslui și este cea mai mare grădină publică din oraș. Parcul Copou este unul dintre cele mai frumoase parcuri din România care atrage anual foarte mulți turiști. Aici te poți relaxa ascultând muzică de fanfară sau poți să admiri ”Aleea scriitorilor”, unde sunt expuse busturile lui Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Costache Negri sau Ion Creangă.

Curtea Domnească – Vaslui

Un alt obiectiv turistic din Vaslui care merită vizitat este Rezervația arheologică ”Curtea Domnească”. Aici poți admira ruinele curții domnești care a fost construită între anii 1472 și 1490 și biserica domnească ”Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, din aceeași perioadă. Cetatea a fost construită inițial de către domnitorul Alexandru cel Bun, iar ulterior lucrările de extindere au fost făcute din ordinul lui Ștefan cel Mare.

Muzeul Ștefan cel Mare din Vaslui

Unul dintre cele mai frumoase muzee din România este Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare”, care este situat în municipiul Vaslui. Acesta adăpostește obiecte și documente din Antichitate și până în Epoca Modernă, găsite pe teritoriul județului. Totodată, în acest muzeu mai puteți admira și secții de etnografie, de artă populară și de artă modernă.

Muzeul Memorial ”Emil Racoviță”

Dacă ați ajuns în această zonă, în localitatea Emil Racoviță puteți vizita muzeul memorial dedicat celebrului savant român Emil Racoviță. Muzeul a fost înființat în 1958 în conacul familiei Racoviță. O parte din muzeu prezintă istoria familiei de boieri Racoviță, unde puteți vedea fotografii, documente, un arbore genealogic al acesteia, precum și obiecte de mobilier și cărți care au aparținut familiei.

Mănăstirea Mălinești

Tot în județul Vaslui, la Garceni puteți vizita Mănăstirea Mălinești. Aceasta a fost construită în anul 1826, de obștea de monahi, lângă biserica veche a schitului.

Conacul Rosetti-Solescu

De asemenea, în Vaslui poți vizita conacul domnesc Rosetti-Solescu din satul Solești. Ansamblul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din România și cuprinde casa domnească, un parc cu arbori seculari și o biserică. Tot aici se află și mormântul Doamnei Elena Cuza.

Muzeele memoriale ”Dimitrie Cantemir”

Tot în Vaslui poți vizita și cele două muzee memoriale dedicate lui Dimitrie Cantemir. Unul dintre acestea este ”Expoziția Memorială Dimitrie Cantemir”, care cuprinde fotografii și rememorări ale domnitorului. Al doilea muzeu se află în Huși și este numit Muzeul Memorial ”Dimitrie Cantemir”.

Obiective turistice în Vaslui - 9 locuri minunate din acest județ
Obiective turistice în Vaslui – 9 locuri minunate din acest județ

Muzeele sătești

În Vaslui mai poți vizita câteva muzee sătești, unde poți vedea câteva dintre obiceiurile locuitorilor din zonă. Printre cele mai cunoscute muzee etnografice din Vaslui este și Muzeul Sătesc Vulturești.

Casa Sturdza din Bârlad

O altă locație deosebită este Casa Sturza din Bârlad. Acesta este unul dintre cele mai bine păstrate monumente arhitecturale și istorice din județul Vaslui. Clădirea, care a aparținut familiei Sturza, a fost ridicată în 1812 de către Ștefan Strudza Bârlădeanu.